• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2020

15:33

KOMEMORACIJA ZLOČINA NAD SRBIMA U GRUBORIMA KOJI JE PROŠAO NEKAŽNJENO! Državni vrh Hrvatske odao počast žrtvama!

Balkan

KOMEMORACIJA ZLOČINA NAD SRBIMA U GRUBORIMA KOJI JE PROŠAO NEKAŽNJENO! Državni vrh Hrvatske odao počast žrtvama!

Podeli vest

U zaseoku Grubori, sela Plavno, danas je, u prisustvu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, ministra branitelja Tome Medvedea, potpredsednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića, prvog čoveka SNV Milorada Pupovca, kao i predstavnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje pitanja nestalih Srba sa Hrvatskom Verana Matića, održana komemoracija srpskim žrtvama ubijenim nakon operacije “Oluja”

Sa komemoracije poslata je zajednička poruka da bez odavanja počasti svim žrtvama nema budućnosti.

Predsednik Milanović istakao je da su ratovi gotovi i da je vreme za, kako je rekao, ono što je normalno u nama, a Milorad Pupovac da ovde počinjen ratni zločin prema civilnom stanovništvu za koji niko nije kažnjen, da veruje da je cilj ove komemoracije da se uspostavi nova politika sećanja i komemorativne prakse gde će se čuti glas osude svakog zločina nezavisno od toga ko ga je počinio.

KORONA KOSI HRVATE! U poslednja 24 sata 219 noobolelih, dve osobe preminule!

NAJVEĆI AVION NA SVETU SLETEO U BiH! Iskrcavaju se britanski vojnici i oklopna vozila! (FOTO)

- Ovo je neka vrsta duga časti nečega što se dogodilo pre 25 godina što je u meni izazvalo moralni užas - kazao je on o zločinima u Gruborima i Plavnu gde je ubijeno šest civila posle akcije Oluja i 26 tokom Oluje.

Ukazao je da je o Gruborima čitao prvi put 1995.u Njujork tajmus, kao diplomata i da je razmišljao šta je gore, da li nešto što se graniči sa moralnom katastrofom, što je zlo samo po sebi ili šteta naneta državi.

Naglasio je da je ono prvo najgore, ali i poručio da je naneta velika šteta hrvatskoj državi , da je zločin naneo veliku štetu reputaciji Hrvatske, koja do tada nije bila loša i ujedno je kompromitovala pojedine jedinice hrvatske policije koje su tokom rata borile na pošten način.

- Nakon ovoga ništa nije više isto, zbog moralnog užasa i štete koja je naneta - poručio je on.

- Ono što izaziva užas je ubistvo šest nedužnih ljudi, starih. Pre dva dana sam u Sinjskoj Krajini, odakle potičem, za koju sam uvek mislio da je zabačena, a ona je ništa prema ovome ovde, kada se okupilo 30-tak Milanovića, koji su došli sa svih strana, osećajući šta me čeka za dva dana zamislio da li bi neko mogao ubiti te meni drage starije ljude. U ime koje proklete pravde?, zapitao je i dodao to je najveća šteta, iako šteta zvuči previše pravnički.

Milorad Pupovac je skrenuo pažnju na činjenicu da ovaj zločin nije kažnjen.

On je podsetio da su u Plavnom i Gruborima ubijene mahom izrazito starije osobe, da su ubijene dok su čuvali stoku, dok su radili svoje poslove u polju, dok su ležali u bolesničkoj postelji ili sedeli u invalidskim kolicima, ubijeni su rukama podignutim u vazduh, a nisu bili vojnici, niti naoružani.

Ubili su ih tadašnji pripadnici vojske I specijalne jedinice policije, ukazao je on dodajući da njihovo ubistvo, paljenje njihovih kuća, koje je zabeleženo I dokumentovano od brojnih međunarodnih organizacija I pravosuđa Hrvatske, nije kažnjeno.

- Svi su nesumnjivo utvrdili da je ovde počinjen ratni zločin prema civilnom stanovništvu, kao na drugim mestima takozvanog sektora jug. Za ovaj zločin, kao i za niz najvećeg dela na području sektora Jug niko nije odgovarao. Sudovi su odradili svoj posao, ali tako da su propustili utvrditi ko je počinio ove zločine.Nažalost u tome su sudelovali I oni kojima sudska etika I moralni poziv nisu smeli dopustiti da ovaj zločin ostane nekažnjen - rekao je Pupovac.

Kazao je da je trebalo proći 25 godina da se podignu dva znamenja, dva jednostavna drvena krsta na ova dva stratišta, i da to ne bi bilo učinjeno da nije preostalih meštana Plavna koji se u njega vraćaju, SNV-a I političkog iskoraka koji je napravila vlada Andreja Plenkovića I predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

- Da nije bilo tog iskoraka koji ima za cilj stvaranja nove politike sećanja I komemorativne prakse u kojem će se čuti glas osude svakog zločina nezavisno od zoga ko ga ke počinio. Danas ćemo na ovom mestu stradanja osim žaljenja za stradalim podeliti veru i posvetiti se onima koji su došli uzdajući se da će neki ovde ostati, a neki obnoviti svoje domove - rekao je on i skrenuo pažnju da svi oni koji su se danas okupilimaju dužnost da u tome pomognu...

Za Borisa Milošević je, kako je rekao, empatija I priznanje svih žrtava, pretpostavka pomirenja I prestanka mržnje.

- Vreme je da mržnja prestane I da se ne prenosi na nove generacije. Samo tako zajedno možemo da gradimo bolju Hrvatsku I to je politika ove vlade. Bila je hrabrost u to vreme ostati u svom selu, danas je potrebna hrabrost vratiti se i krenuti iz početka. Svestan sam da je prošlo 25 godina, da ima raznih životnih problema, birokratije ali vas pozivam da se vratite - kazao je on.

Ministar Medved je rekao da Hrvatska kao pobednik u ratu žali zbog svih stradalih, posebno civila, a da je čin iskazivanje pijeteta je važan korak u izgradnji civlizacijskog društva a "čin čovečnosti dodatna potvrda legitimnosti I pravednosti domovinskog rata".

Komemoraciji prisustvovao je veliki broj nekadašnjih meštana zaseoka Grubori, odnoso njihovi članovi porodice, koji sada žive pretežno u Srbiji.

Na kraju komemoraciji svi su položili ruže na krst žrtvama ratnog zločina, a potom su predstavnici hrvatske države na kratko razgovarali sa predstavnicima meštana.

BONUS VIDEO:

DOKTOR TIODOROVIĆ SPUŠTA LOPTU! Živećemo normalnije, ali ovo ni izdaleka NIJE KRAJ!

Električni trotineti postali su popularni u poslednje dve godine! Novi Zakon regulisaće njihovu vožnju! (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija