• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.09.2020

11:28

MILO ZA PORAZ OKRIVIO RUSIJU I SRBIJU: Oživljen je velikosrpski nacionalni projekat, CRNA GORA je njegova PRVA META, to valjda svi vide!

Balkan

MILO ZA PORAZ OKRIVIO RUSIJU I SRBIJU: Oživljen je velikosrpski nacionalni projekat, CRNA GORA je njegova PRVA META, to valjda svi vide!

Podeli vest

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović oštro je, u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF, okrivio za rezultate izbora i aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, Rusiju i Srbiju, uz ocene da je protivljenje Moskve širenju NATO i EU kroz uticaj na određene zapadno-balkanske zemalje ohrabrilo retrogradne politike u regionu i da je oživljen velikosrpski nacionalni projekat


„Taj projekat pretenduje da obezbedi neku kompenzaciju Srbiji za izgubljeno Kosovo i naravno da je tu Crna Gora prva željena meta velikosprskog nacionalizma. To valjda svi jednako dobro čitamo, nije niko neobavešten", kaže Ðukanović.


On u intervjuu ocenjuje da ta politika pretenduje da menja granice na Balkanu, da umesto aktuelne konfiguracije Balkana dobijemo tri proširene velike države na prostoru Balkanu, a ta politika je je 90-tih, kaže, dovela do ratova.

" Ono što je loše, to je da, ako ta politika nastavi da dalje živi, da se širi, da nesmetano ugrožava suverenost drugih država u regionu, i da na taj način vraća Zapadni Balkan u 90-e godine", objasnio je Ðukanović, uz napomenu da je spreman da bori sa tim i nakon ovih izbora.



Na pitanje o proslavi na kojoj su isticane srpske zastave Ðukanović je rekao da je to bilo očekivano.

„Mi već nekoliko godina upozoravamo svoje evropske, evroatlantske partnere, ukupnu javnost, da se ne samo u Crnoj Gori, čak usuđujem se da kažem ponajmanje u Crnoj Gori, ali u regionu u celini, i dalje oštro konfrontiraju dve vizije budućnosti. Jedna je vizija evropske budućnosti regiona Zapadnog Balkanata koju predvodila i predvodi Crna Gora u regionu", kaže on.

Nasuprot toj viziji budućnosti,ističe, stoji vizija koja želi da obnovi "sve one konzervativne i retrogradne politike koje smo imali prilike da gledamo početkom 90-ih godina".

Ðukanović je, kada je reč o izborima, neće biti polemisanja sa izbornom voljom građana.

„Izborna volja građana je takva, mi ćemo je poštovati i za svoju politiku ćemo se boriti jednako strastveno iz opozicionih klupa ako pobednička koalicija uspe da formira vladu“, najavio je Ðukanović.

On navodi da će videti da li će tročlana koalicija, koja je osvojila 41 mandat zaista moći da ostvari, kako kaže, takav nivo programske i političke bliskosti da formira vladu i da preuzme odgovornost za vršenje izvršne vlasti u Crnoj Gori.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija