• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs

11.09.2020

08:00

OVU ODLUKU ČEKAJU SRBIJA, HRVATSKA, AUSTRIJA... Ustaše ostaje ostaju bez BLAJBURŠKOG PIRA?!

Balkan

OVU ODLUKU ČEKAJU SRBIJA, HRVATSKA, AUSTRIJA... Ustaše ostaje ostaju bez BLAJBURŠKOG PIRA?!

Podeli vest

Da li će se osledeće ali i svih budućih godina u maju održavati komemoracija kod Blajburga, odnosno okupljanje simpatizera ustaša pobijenih od stare Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije krajem rata, odlučuje veliki kolegijum od "pola državnog aparata" Austrije

Radna grupa koja treba da razmotri činjenično i pravno stanje u vezi ustaškog okupljanja u Blajburgu, održala je danas prvo zasedanje, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

- Danas je održana konstitutivna sednica radne grupe koja će narednih meseci analizirati činjenično i pravno stanje. Godišnje okupljanje na Lojpaškom polju predstavlja u višestrukom pogledu izazov za vlasti, ali pre svega za policiju - naglasio je ministar. 

Nehamer je ukazao da mu je zbog toga važno da inicira ukupnu procenu skupa i stvori osnovu za kvalitetno odlučivanje o njemu.

PRIŠTINA UVREDILA VAŠINGTON! NA KOSOVO STE DOŠLI SAMO ZBOG INTERESA! Ameri preko ovog neće preći tek tako!

Austrijski parlament je 9. jula usvojio odluku prema kojem treba da se razmotre sve mogućnosti za zabranu budućih skupova u Blajburgu.

S tim u vezi je Nehamer, sredinom jula, inicirao interdisciplinarnu radnu grupu, u kojoj su zastupljeni predstavnici nauke, različitih ministarstva, više bezbednosnih službi, pokrajine Koruška, nadležne opštine, biskupije Koruška, Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora (DoeW).

Analiza radne grupe biće, kako je najavio Nehamer, predstavljen skupštini i lokalnim nadležnim vlastima kako bi je uzeli u obzir prilikom donošenja odluke.

HOĆETE DA PUTUJETE, USLOV JE DA SE VAKCINIŠETE PROTIV KORONE! Negativni testovi nisu nikakva garancija!

Inače, blajburška komemoracija poslednjih godina izaziva dosta, uglavnom negativnih, reakcija austrijske javnosti a manifestacija se svake godine održava uz sve strože bezbednosne mere.

Dozvolu za održavanje mise prošle godine uskratile su i lokalne crkvene vlasti ali je misa, s obzirom na to da se skup održava na privatnom posedu, ipak održana.

Zbog komemoracije u Blajburgu Austrija je i promenila svoj zakon o zabranjenim simbolima koji je proširen i na one iz vremena NDH, pa je njihovo isticanje u Austriji sada kažnjivo.

Foto: printscreen

Počasni blajburški vod (PBV) kupio je još jednu parcelu veličine 18.000 kvadrata na Blajburškom polju, gde se svake godine u maju održavaju komemoracije ubijenima u posleratnim likvidacijama, što je austrijska liberalna stranka Naos nazvala skandalom.

"Slučaj Blajburg" je bio tema dana sredinom maja u Sarajevu, gde se održala misa za stradale ustaše, domobrane i ostale kvislinge, kao i protest antifašista koju su zgroženi potezom Rimokatoličke crkve.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 3 godine

Blajburško polje je u vlasništvu Hrvata i to je privatna imovina gde niko ništa ne može da zabrani a još manje može da se zabrani misa i komemoracija jer je to napad na verska prava. Samo trebaju da kažnjavaju stoku ustašku koja dolazi satim simbolima i pune svoj državni budžet. Ovo sve rade komunisti da se ne govori o njihovim zločinima ali neće im uspeti jer je tu komemoraciju nemoguće zabraniti.

Kontra

pre 3 godine

Jednom su hrvati pobedili a vi ovo niste psiali: Papa smijenio biskupa koji je zabranio misu na Bleiburgu.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija