• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.09.2020

09:50

DŽAFEROVIĆ PROTIV DODIKOVE INICIJATIVE? Predsedništvo BiH danas o priključenju mini Šengenu

Balkan

DŽAFEROVIĆ PROTIV DODIKOVE INICIJATIVE? Predsedništvo BiH danas o priključenju mini Šengenu

Podeli vest

Na današnjoj sednici Predsedništva BiH u Sarajevu na dnevnom redu je i Predlog o priključenju BiH inicijativi "mini Šengen", koju je pokrenuo srpski član tog tela Milorad Dodik


Pitanje koje se postavlja u BiH da li će bošnjački član Predsedništva i trenutni predsedavajući Šefik Džaferović biti "za", s obzirom na to da je, prema pisanju sarajevskog Avaza, njemu juče dostavljen predlog stava u kojem se iznosi zaključak da BiH ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu zbog, kako je rečeno, ''''izvesne opasnosti gubitka suvereniteta" i da su evropske integracije prioritet.


Osim toga, iznesene su tvrdnje da bi pristanak BiH na "mali Šengen" značilo prihvatiti i povratak u političku, kulturnu i ekonomsku orbitu Beograda, svojevoljno se integrisati u buduću ''veliku Srbiju''.

Avaz piše da je Ambasada SAD u BiH podržala inicijative i aktivnosti koje, kako kažu, promovišu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.
 

 

"Ekonomska saradnja može pomoći da se izgradi poverenje za provovođenje teških, ali neophodnih politickih reformi", navodi se u odgovoru Ambasade SAD za ovaj sarajevski dnevnik na pitanje kako gledaju na inicijativu da se BiH priključi „mini Šengenu“.

Radi se o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji bi BiH priključio Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji, a očekuje se priključenje tzv. Kosova i Crne Gore.

Avaz podseća da i u Berlinu zvanično pozdravljaju balkansku inicijativu, a nemaju ništa protiv americke podrške.

Demohrišcanski poslanik Peter Bajer, koji je izvestilac parlamenta za dijalog Beograda i Prištine i istovremeno poverenik za transatlantske odnose, to naziva važnom regionalnom saradnjom.

Inicijativu da se o tome raspravlja u Sarajevu podeo je prošle sedmice clan Predsedništva BiH Milorad Dodik, a ona je rezultat nedavnih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, koju ju podržao i američki predsednik Donald Tramp, kao i njegova administracija na sastancima u Sarajevu.

Prištinski mediji prenose da će se danas na sastanku Predsedništva BiH raspravljati i o priznanju Kosova i Metohije, ali i o preseljenju ambasade BIH iz Tel Aviva u Jerusalim.

BIH nije priznala nezavisnost Kosova, jer se tome protivi srpska strana, piše Gazeta expres.

Predlog da se na sednici Predsedništva BiH nađe priznanje Kosova, dao je hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, a nakon što je srpski član Predsedništva Milorad Dodik predložio da se raspravlja i o preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 3 godine

Ljudi koji ne znaju šta je to biznis i koji su ostali zarobljeni u "večitim balkanskim sukobima" nažalost svojim narodima ne mogu doneti ni napretka niti ikakvog boljitka. Sve dok budu birani takvi, tim prostorima će vladati ratne retorike i teritorijalna pitanja. A o standardu i kvalitetu života svojih gradjana prosto niko neće imati vremena da se brine. Mislim da bi Srbija trebala ostati otvorena za sve ove koji sada neće, ali i da se treba više fokusirati na saradnju sa Kvadrilateralom (Srbija, Bugarska, Rumunija i Grčka). Kada budemo kao Srbija daleko odmakli i odskočili, svi ovi današnji nevoljnici će nas sami juriti. Mi moramo izaći iz tog vrtloga ludila i mržnje, a drugi ako ne žele, to je njihova agonija i propast. Na kraju kada primete tu pogubnost svog delovanja danas, daće i ono što im niko nije tražio, samo da se nekako naknadno ubace. Živi bili pa videli!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija