• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.09.2020

08:42

DANAS KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE, TRI POBEDNIČKE KOALICIJE JOŠ BEZ DOGOVORA O PREDSEDNIKU i potpredsednicima parlamenta!

Balkan

DANAS KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE, TRI POBEDNIČKE KOALICIJE JOŠ BEZ DOGOVORA O PREDSEDNIKU i potpredsednicima parlamenta!

Podeli vest

U Podgorici će danas biti održana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, međutim, sednica će najverovatnije biti prekinuta nakon verifikacije mandata poslanika jer tri koalicije koje imaju većinu nisu postigle dogovor oko izbora predsednika Skupštine


Broj potpredsednika parlamenta biće utvrđen na sednici. Dnevnim redom je predviđen i izbor predsednika i članova Administrativnog odbora.


Konstitutivnu sednicu je sazvao dosadašnji predsednik Ivan Brajović posle konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Iako načelno postoji saglasnost koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” da savez koji predvode Demokrate treba da dobije mesto šefa parlamenta, višednevni pregovori, posredovanje diplomata nije urodilo plodom o zajedničkom paketu nove vlasti.

Prethodno je bilo predloženo i da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu. Tim paketom trebalo je da bude dogovoreno da danas bude biran i šef parlamenta, te da postoji prećutna saglasnost da koalicija “Crno na bijelo” ili eksperti koje oni predlože kontrolišu bezbednosni sektor (Ministarstvo odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbednost).

To je navodno i očekivanje međunarodne zajednice, sa čijim zvaničnicima je juče takođe bilo kontakata. Koalicija “Crno na bijelo” je odbila da se dogovor svede samo na izbor predsednika Skupštine, što je bio u jednom trenutku predlog DF-a i Demokrata.

DF je, kako je kazao Milan Knežević, spreman da podrži predsednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpiše kandidaturu za premijera, te da podrži manjinsku vladu, ali da ne pristaje na ucene.

Foto: printskrin Youtube

Pregovorima je prethodilo odlaganje sastanaka nakon što su GP URA i Dritan Abazović saopštili da, kako oni smatraju, političarima koji izazivaju negative efekte kod građana, nije mesto u novoj vladi. DF je na ovo skandalozno saopštenje naveo da se radi o uceni kojom se njihovim liderima uskraćuje pravo učešća u vlasti.

Današnjom sednicom parlamenta predsedavaće najstariji poslanik Miodrag Lekić („Mir je naša nacija“), kome će pomagati najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Na dnevnom redu je izbor predsednika, utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika, članova i predsjednika Administrativnog odbora najvišeg zakonodavnog tijela u Crnoj Gori.

Prema Poslovniku Skupštine trebalo da se izaberu najviše tri potpredsjednika. Sjednici po protokolu prisustvuju najviši državni zvaničnici – predsednik države, Vrhovnog suda, vrhovni tužilac, predsednik ustavnog suda i ombudsman.

Crnogorski parlament ima 81 poslanika, a tri pobedničke koalicije, koje pregovaraju o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori, imaju ukupno 41 mandat.

Prema zvaničnim izbornim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija, koalicija "Odlučno. DPS - Milo Ðukanović" osvojila je 30 mandata.

DPS je i dalje pojedinačno najuticajnija stranka, ali ne može samostalno da formira vlast.

Iako su pozvane da se priključe trima pobedničkim koalicijama, dogovor sa manjinskim strankama za sada nije postignut.

Bošnjačka stranka ima tri poslanika, a dve albanske liste po jednog.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NIKO NIJE PROTIV KRIVOKAPIĆA, VEĆ TRAŽIMO OD DRITANA DA OBJASNI ČUDNE ZAHTEVE! Oglasio se Milan Knežević i otkrio LISTU ZAHTEVA ABAZOVIĆA!
Balkan

NIKO NIJE PROTIV KRIVOKAPIĆA, VEĆ TRAŽIMO OD DRITANA DA OBJASNI ČUDNE ZAHTEVE! Oglasio se Milan Knežević i otkrio LISTU ZAHTEVA ABAZOVIĆA!

Nije tačno da je iko iz Demokratskog fronta doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, već tražimo da nam pojasni zahteve Dritana Abazovića koji su očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem, u kojima traži sve ključne resore u Vladi, uključujući MUP, Upravu policije, ANB, Ministarstvo odbrane, Vojno obaveštajnu agenciju, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde, kaže Milan Knežević iz Demokratskog fronta. Njegovo saopštenje prenosimo u celosti

22.09.2020

21:26

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija