• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/novosti/tanjug

09.10.2020

13:12

BOLESNO! HRVATI PRODAJU STVARI JASENOVAČKIH LOGORAŠA?! Skandal otkriven na poznatom sajtu za internet kupovinu!

Balkan

BOLESNO! HRVATI PRODAJU STVARI JASENOVAČKIH LOGORAŠA?! Skandal otkriven na poznatom sajtu za internet kupovinu!

Podeli vest

Na sajtu za internet prodaju Ibej (eBay) osvanuo je skandalozan oglas u kojem se prodaju lične stvari, dokumenta i predmeti iz koncentracionog logora Jasenovac

Nije poznato da li je reč o originalnim dokumentima i fotografija iz Jasenovca i Stare Gradiške, iz perioda NDH, koje nepoznati prodavci iz različitih evropskih zemalja, pre svega iz Hrvatske i Austrije, prodaju na platformi Ibej, ali, čak i da su falsifikati, radi se, o blago rečeno, morbidnom načinu da se zaradi novac.

Naime, ukoliko se pretraži naziv "Jasenovac" na popularnom sajtu, dobiće se čak 90 rezultata pretrage. Prodaju se fotografije, dokumenta, značke iz jasenovačkih logora smrti, i to po ceni od deset do nekoliko hiljada dolara. Najviše oglasa postavljeno je iz Hrvatske.

- Čuvaj dobro kartu za hranu, jer nestankom iste gubiš pravo na hranu. Neiskorišćeni obrok propada i ne može se naknadno podići - stoji na poleđini karte za ishranu zatvorenika logora Jasenovac po imenu Pavao Mrvić.

Ova iskrzana kartica iz marta 1943. godine košta tačno 2.249,99 dolara. U opisu predmeta ponuđenog na prodaju stoji da je u pitanju jedna od do sada dva poznata primerka.

- Jedinstvena i u dobrom stanju, autentična kartica sa ishranu izdata na ime Pavao Mrvić, broj 10, Radni logor Jasenovac. Jedan od dva do sada poznata primerka. Drugi svetski rat, Nezavisna država Hrvatska - stoji u opisu.

Uz gotovo svaki predmet u oglasu stoji da je u pitanju "ekstremno redak primerak koji je teško pronaći".

- Predmet je iz perioda NDH, koja je postojala od 1941. do 1945. godine, pa je samim tim ove predmete teško pronaći - navodi se u opisu.

Predmete su oglašavali i iz Slovenije, Amerike, Austrije... Ima i nekoliko oglasa iz Srbije, ali u pitanju su knjige o zločinima u Jasenovcu, i jedan na kojima su oglašeni bedževi iz doba Drugog svetskog rata.

Neki od dokumenatrnjih mogli su da pripadaju porodicama, čijim naslednicima to više ništa ne znači, ili naslednika prosto nema, dok bi jedan deo mogao da bude i sačinjen u radionicama u regionu, pišu Novosti.

Prodaja ličnih stvari, dokumenata i predmeta iz koncentracionog logora Jasenovac moralno je neopravdana i ruga se sećanjima na najteža vremena kroz koja su prošle žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, kaže akademik Ljubodrag Dimić za Tanjug.

Foto: printskrin E bay


On smatra da je reč o "morbidnoj priči" koja od svega pravi biznis, u poljima i oblastima u kojima se biznis nikako ne pravi.

"Danas Jasenovac, sutra Dahau i Aušvic, i to je nešto što treba da nas opomene i osvesti zbog sveopšteg moralnog posrnuća. Neke stvari su duboko moralna kategorija", prokomentarisao je Dimić praksu kupovine-prodaje preko interneta.

Logoraško odelo za 12.000$

Ibej se i pre 7 godina našao na udaru kada je neko na prodaju ponudio odelo poljskog pekara ubijenog u Aušvicu za koje je neko tražio 12.000 dolara. Čim se saznalo za skandal, sporni oglas je povučen. Tada je internet gigant i saopštio da će zbog skandala donirati 25.000 dolara u humanitarne svrhe, a potom je uklonio još 30 oglasa za prodaju "suvenira iz logora smrti".

Predsednik Etičkog odbora Društva psihologa Srbije Nikola Petrović smatra da bi jedino prodaja muzeju možda mogla doći u obzir mada ističe da je "poklanjanje" primerenije.

"Uostalom, ako ne kupuje muzej posvećen žrtvama Jasenovca, što bih donekle razumeo, koja je svrha toga i ko bi to uopšte kupio osim neki neonacista ili član odnosno potomak porodice žrtava koji nešto želi od svog pretka", napominje Petrović.

Foto: printskrin E bay

Predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", Radomir Ćirilović, objašnjava za Tanjug da je posredi "sramna i morbidna prodaja" i da nije precizno utvrđeno šta se sve sme a šta ne sme naći na internetu i da bi na svetskom nivou trebalo regulisati to nedefinisano polje.

"Kakvi su to ljudi u moralnom pogledu koji tako nešto mogu da kupe", pita se Chirilović.

U pitanju je, kaže on, uspomena na nečiju nesreću i to ne može biti smatrano robom na tržištu, poput roba i usluga koje se prodaju "onlajn".

"Onaj koji prodaje takve stvari amoralan je i njega je baš briga za patnju i stradanje ljudi. On egzistira na tuđoj muci koristeći kupca koji je patološki tip psihogene prirode", ističe on i zaključuje da je ovo "čist fašizam, i vlasnika sajtova i vlasnika elektronskih komunikacija koji su dozvolili da se tako nešto prodaje".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mani

pre 3 godine

Pa možete li vi zamisliti koliko bi te stvari koštale da su iz Američkog građanskog rata od gubitničke strane? Mislim da bi MILIONI bili u pitanju. Ako neko tu proda loptu iz Jasenovaca za sve ću poverovati Hrvatima pa to su dokazi da je istina sve ono šta oni govore da je to bio običan radni logor gde se radilo i bio eto dokza koji se prodaju i doručak i ručak i večera i pisma zatvorenicima sve dok im nisu došli komunisti i partizani da im ruše državu pa im onda Ante reče da takvima treba i seme izbrisati pa onda pobiše skoro svu decu da nije bilo Stepinca i časnih sestara da ih izvuku a onda propaganda i mržnja i brojke i neka Diana...

Antifa

pre 3 godine

Pavelić na pitanje novinara zašto su ubijana srpska deca kaže 45g: "Kad ti neko dođe rušit državu onda mu treba i seme izbrisati"! Tuđman na moguće optužbe za "etničko čišćenje" Srba kaže 95g: "Pustite ih samo neka odu živi i zdravi u kolonama a mi ćemo ako treba i na sudu i svetu pokazati zašto odlaze"! A posle mu skoro Gotovinu osudiše na 25g sa izmišljenom optužnicom i radiusom od 200m i prekomernim bom. Knina....Kakvo glupo krivousto govno pa da je pobio tu genocidnu stoku 95g ko i Tito one 45g mi bi sada svi živieli u miru i za jedne i za druge a ovako mira ne može biti kad je to i ličilo ko etničko čićenje namesto da su kolateralne žrtve i kad treba naplatiti za 4g genocida 90ih? Njegova namera je bila da ostanu živi ali narod kaže da je put u pakao popločan sa dobrim namerama pa je sa njima živima stvorio još veće zlo i mržnju koja se sada tera... Ali to nam je škola za u buduće!

Karma

pre 3 godine

Mogu ja da shvatim to da je jedan bolesni Hitler proganjao Jevreje i Rome i čistio ih iz Evrope ali ne mogu da shvatim zašto su Ustaše pobile toliko Srba služeći njemu a nisu morali po njegovoj naredbi a morali posle da ih ubijaju i Branitelji pa onda i Balije pa i Mudžehedini pa i Albanci pa morali i Saveznici iz WW2 da ih bombarduju i dovode u red za kraj rata i eto možda ako Bog ili Vrag daju ubijaće ih i Crnogorci...e kako to shtvatiti?

Smiljan

pre 3 godine

Pošto se snima holivudski film o Nikoli Tesli koji će se zvati Mad Scientists i dok Srbi teraju medijske propagande da je njihov Hrvati na svom Tesli već zarađuju milione jer su otvarili Memorilani centar Nikola Tesla i uredili njegovu kuću i cele Smiljane i Gospić sve gde je bio i živeo do svoje 18-te godine i eto već prve godine od otvaranja imali oko 100 000 posetioca a kad dođe film i kad se pročuje ma zarađivaće Hrvati milione na njegovom imenu pošto su tako blizu mora i miliona turista iz celoga sveta a muzej u Beogradu prazan jer nema veze sa njim… Pošto će Srbi snimati film o Jasenovcu eto već kreće osavremenjivanje Memorijalnog centra Jasenovac i uređenje spomenika Cvet Jasenovca i napravljena je 3D rekonstrukcija logora a uređuju se putevi i ide gradnja hotela i ugostiteljskih obekata a tu je i mesto pokretanja prvog antifašističkog pokreta na svetu u šumi Brezovica. Turiste će sa Jadranske obale voditi na sva ta mesta kao turističku atrakciju pa kad Srbi krenu sa propagandom i reklamom i filmovi ma imaće Jasenovac duplo veću zaradu od Aušvica kojeg u godinu dana poseti više turista nego celu Srbiju! Pošto toliko četnici i vojvode od 95g kukaju i kmeče za Jasenovac a ne za Karlobag i more eto bar da na kraju ima neke koristi od toga?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija