• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

28.10.2020

19:01

EVROPO, HOĆEŠ LI, AMAN, PRESTATI DA ŽMURIŠ NA USTAŠLUK U HRVATSKOJ! SRBIMA ZABRANJENA ĆIRILICA, jer se, pazi molim te, nisu stekli uslovi za to!

Balkan

EVROPO, HOĆEŠ LI, AMAN, PRESTATI DA ŽMURIŠ NA USTAŠLUK U HRVATSKOJ! SRBIMA ZABRANJENA ĆIRILICA, jer se, pazi molim te, nisu stekli uslovi za to!

Podeli vest

Članovi Gradskog veća Vukovara iz reda SDSS-a glasali su danas protiv zaključka koji je predložio gradonačelnik Ivan Penava da se u tom gradu nisu stekli uslovi za vraćanje ćirilice

Penavin predlog zaključka, međutim, izlagasan je velikom većinom, a zamenik gradonačelnika iz reda srpske manjine Srđan Milaković rekao je da ne samo da se ne slaže sa takvim zaključkom, već je i nekorektan i da znači isključivanje prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

Reagujući na Penavinu konstataciju da Srbi u Vukovaru ništa nisu učinili da bi se napravio iskorak u pogledu vraćanja ćirilice u upotrebu, Milaković je rekao da za dešavanja u tom gradu nije isključivo kriva srpska zajednica, ali da ona snosi posledice što je, smatra neprimereno i neprihvatljivo. 

-Uslovili ste proširenje prava srpske nacionalne manjine potragom za nestalima i istragama ratnih zločina, što znači da ta prava nikada neće biti proširena jer su to stvari koje nisu u domenu pripadnika srpske nacionalne manjine- rekao je Milaković, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Ni ostali članovi Gradskog veća iz SDSS-a, nisu se složili sa tvrdnjama Penave.

STRAHOVATI DA ĆE SE CRNA GORA POSRBITI ISTO JE KAO DA ĆE SE TURSKA POTURČITI! Matija Bećković rasturio Milogorsku zaveru u popisu stanovništva!

Njihov stav je, navodi se, bio u skladu sa zaključkom Vijeća srpske nacionalne manjine u kojem se navodi da se "gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha".

Na taj način, navodi se u zaključku Vijeća, omalovažavaju se svi građani Vukovara.

-Gradonačelnik treba da bude odvažan predvodnik i svetionik pomirenja, razumevanja i dijaloga među građanima Vukovara i umesto da pokreće dijalog sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, gradonačelnik dodatno proziva legitimno izabrane predstavnike srpske zajednice da su remetilački faktor u Vukovaru- zaključak je SNV-a.

Foto: Informer

Gradsko veće je odlučilo da nema uslova za ćirilicu u vukovarskom javnom prostoru.

VAŠINGTON KROJI VLADU CRNE GORE! Palmer: Očekujemo da ljudi posvećeni ispunjavanju NATO obaveza budu u ključnim ministarstvima!

Ostaje, naime, da se vidi da li će Ustavni sud reagovati na ovakav zaključak Gradskog veća, s obzirom na to da je prošle godine donet identičan zaključak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Neka ne dirajte ih, najvažnija im je ćirilica, a ne vide da će za koji dan pomreti od gladi i nemaštine. Nema čime da svoju decu ishrane, a bore se protiv ćirilice. To im je važnije, od hleba i mleka za decu. Neka pustite ih, moliće hrvati uskoro za koru ubuđalog hleba ! ! ! ! !

maks

pre 3 godine

Kakve veze vi imate sa Europom ??? A i sa Hrvatskom i njenim zakonima ? Čirilice u Hrvatskoj biti NEČE. Ni ove godine, ni 500 godina kasnije. NIKADA. A vi cviliti možete koliko god želite. Ali cvilite u svojoj palanci.Ne u Hrvatskoj. Nas vaša kuknjava, kao ni vi, NIMALO ne zanima.

maks

pre 3 godine

Ne "brini" se ti za Hrvatsku seljo. Nama nije vijest dana kad se otvori nova SOS samoposluga. Kako god da okreneš, uvijek čete biti 150 godina IZA LEĐA Hrvatskoj. Umjesto što 24 sata dnevno gledate Hrvatsku, napravite ponekad pauzu pa pogledajte oko sebe. Imat čete razloga za brinu, itekako. Uostalom, ne borimo se mi da bi došli čistiti WCe u srbiju, nego vi da bi došli u Hrvatsku. Problem je smo što čak i za to morate poslati MOLBU !!!

Jasmina

pre 3 godine

Srbi iz Hrvatske i Srbi iz Srbije ne neguju cirilicu,pisu i potpisuju se latinicnim pismom. Retki su oni koji pisu cirilicu. Proverite, napravite anketu. Neka anketar , slucajnom prolazniku da papir i olovku da napise odredjenu rec. Videcete. Ne treba to drzava da odredjuje, mi smo ti koji treba da cuvamo svoje. Ako toga nema, zadzabe dozvole i zabrane.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija