• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

28.11.2020

14:32

KRAH TURIZMA GURNUO CRNU GORU U PONOR! Podaci su katastrofalni, ovome se niko nije nadao!

Balkan

KRAH TURIZMA GURNUO CRNU GORU U PONOR! Podaci su katastrofalni, ovome se niko nije nadao!

Podeli vest

Prihod Crne Gore od inostranih turista od početka 2020. godine do kraja septembra iznosio je 100 miliona evra, dok je u istom periodu tokom 2019. godine vredeo 978 miliona, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore o platnom bilansu sa inostranstvom

Inostrani prihod od turizma je najznačajnija stavka u obračunu izvoza roba i usluga, koji prema metodologiji crnogorske Uprave za statistiku „Monstat“ čini trećinu vrednosti bruto domaćeg proizvoda.

Zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto. To bi gurnulo i javni dug države na oko 100 odsto BDP-a. Izvoz usluga za ovih devet meseci bio je 491 milion evra, dok je prošle godine za isti period vredeo milijardu i po.

U trećem kvartalu, koji tradicionalno zbog špica turističke sezone nosi crnogorsku ekonomiju, izvoz roba tokom 2020. vredeo je 97 miliona evra, a usluga 201 milion, dok je uvoz roba bio 510 miliona, a usluga 111 miliona, tako da je ukupan saldo sada negativan za 323 miliona evra.

Samo ova stavka će imati negativan uticaj na kvartalni BDP u iznosu od 502 miliona, što je 30 odsto prošlogodišnje vrednosti BDP-a u ovom periodu od 1,63 milijarde.

Podsetimo, Crna Gora zbog velikog uvoza roba jedino u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar) ima pozitivnu stavku kod salda roba i usluga upravo zbog većeg prihoda od stranih turista. Lane je za ova tri meseca izvezeno roba za 120 miliona, a usluga za 927 miliona, dok je istovremeno uvoz roba vredeo 690 miliona evra i usluge 178 miliona, tako da je ukupan saldo bio pozitivan za 179 miliona.

Crnogorska uprava za statistiku,„Monstat“, sredinom decembra saopštava koliko je iznosio pad BDP-a u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar), ali je već jasno da će biti značajno veći od 20,2 odsto, koliko je iznosio pad ekonomije u drugom kvartalu.

Foto: Reuters

Kada bi se ovi podaci uporedili sa onima od prošle godine, pad BDP-a u, za crnogorsku ekonomiju najznačajnijem, trećem kvartalu, mogao bi iznositi između 25 i 30 odsto. Kako se oporavak ne očekuje ni u četvrtom kvartalu (oktobar, novembar, decembar), nego pad za oko 20 odsto, ukupan godišnji pad ekonomije u 2020. godini mogao bi iznositi između 17 i 20 odsto. To je daleko veće od pada od 6,8 odsto, koliko je očekivala odlazeća vlada Duška Markovića u junu ove godine, kada je pripremala rebalans budžeta.

Podsetimo, novi rebalans budžeta nije rađen i to je posao koji očekuje novu vladu, za koju se očekuje da bi trebalo da bude izglasana 2. decembra. BDP će imati pad i zbog smanjenja drugih stavki - lične potrošnje domaćinstava i bruto investicija u osnovna sredstva.

Prema podacima „Monstata“ za treći kvartal, u odnosu na isti period prošle godine, pad prometa u trgovini iznosio je 25,5 odsto, u saobraćaju za 47,9 odsto, u ugostiteljstvu za 65 odsto... Vrednost radova u građevinarstvu za iste uporedne periode pala je za 9,6 odsto, a industrijska proizvodnja za 2,8 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Crnogorci izgleda nisu znali, da se more ne jede ! ! ! ! ! ! ! !

Bg

pre 3 godine

A koga jos zanima ovako nesto , zemlja velicine jednog Nisa ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija