• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/mediji

17.12.2020

18:02

VLADA CRNE GORE USVOJILA IZMENE ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI!

Balkan

VLADA CRNE GORE USVOJILA IZMENE ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI!

Podeli vest

Vlada Crne Gore usvojila je izmene Zakona o slobodi veroispovesti, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić

- Sutra će mjnistar pravde Vladimir Leposavić  imati pres i dati sva potrebna objašnjenja. A mi smo nastojali da zadovoljimo sve strane - kazao je Krivokapić na pres konferenciji.

Kako su sinoć prenele Vijesti, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo je Vladi izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti kojima se predlaže brisanje članova vezanih za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je Srpska pravoslavna crkva mesecima organizovala proteste u Crnoj Gori.

Kako se navodi, članom 19 predloženih izmena i dopuna predviđa se brisanje članova 61, 62, 63 i 64 Zakona.


- Odredbama iz navedenih članova je, protivno Ustavu, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i zakonskim propisima, propisano da je država vlasnik verskih objekata i zemljišta zaključno sa 1. decembrom 1918. godine - piše u obrazloženju izmena Zakona u koje su Vijesti imale uvid.

U obrazloženju izmena se podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u svom Izveštaju o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom od 22. juna 2020. godine, posebno analizirala krizu koju je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti navodeći da bi najbolje rešenje bilo da sporne odredbe o tzv. imovinskom pitanju budu izostavljene.

Skupština Crne Gore je 27. decembra 2019. godine, usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, čemu se usprotivila Srpska pravoslavna crkva, smatrajući da se njim otima njena imovina u Crnoj Gori.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija