• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/24sata.hr

06.02.2021

08:05

U KARIJERI NISAM VIDEO OVAKO NEŠTO! Dr Barković otkrio šta je primetio kod pacijenata u postkovid odeljenju!

Balkan

U KARIJERI NISAM VIDEO OVAKO NEŠTO! Dr Barković otkrio šta je primetio kod pacijenata u postkovid odeljenju!

Podeli vest

Igor Barković, pulmolog u postkovid odeljenju KBC Rijeka, otkrio je detalje vezane za oporavak od korona virusa

- Ovako veliki broj bolesnika s posledicama u svojoj karijeri nisam video. Najčešći su simptomi otežano disanje, nelagodnost i bol u grudima, dugotrajni kašalj, umor, nemoć, poremećaj koncentracije, nesanica, glavobolja. Ima veliki broj simptoma, različitih aspekata i različitih organarekao je Igor Barković, pulmolog u postkovid odeljenju u KBC Rijeka gostujući u emisiji "Studio 4" HRT- a

S obzirom na to da se radi o novoj bolesti, Barković je rekao da struka za sada nema saznanja o tome koliko će simptomi dugo trajati, hoće li moći u potpunosti da se izleče i hoće li kod nekih bolesnika ostaviti dugotrajne posledice.

Svakim danom  je sve više bolesnika pa je u Rijeci otvoreno postkovid odeljenje.

- Lečimo najčešće bolesnike koji su dugotrajno u bolnici, više nisu infektivni, ali nisu za otpust na kućno lečenje. Imamo nešto bolesnika koji su s vratili s teškim simptomima i komplikacijama, kao što su plućna embolija, a imamo i organizovanu ambulantu za one koji ne trebaju bolničko lečenje, ali trebaju pregled pulmologa -  objasnio je Barković i istakao  kako će se postkovid simptomi uglavnom pojaviti kod ljudi koji su imali teži akutni toek bolest, ali to nije pravilo. 

Foto: Reuters

- Imali smo bolesnike koji su lako prošli akutni toek bolesti, ali su kasnije imali komplikacije. Bolesnici treba da prate kako se osećaju nakon što prebole infekciju koronavirusa. Oni koji primećuju da ne mogu da obavljaju osnovne aktivnosti treba prvo da se jave svom lekaru, zatim da naprave osnovne dijagnostičke analizee, a onda ako je potrebno da se jave pulmologu - naglasio je Barković.

Najvažnije je da svaki bolesnik nakon korone ne sme da legne u krevet nego treba da nastavi fizičku aktivnost do one mere koje njegovo telo dozvoljava.

 - Lečenje antikoagulantnom terapijom preporučuje se samo za one bolesnike koji su već doživeli neki tromboembolijski incident - zaključio je Barković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija