• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.03.2021

11:34

UPOZORENJE ŠEFA LABORATORIJE: Osim britanskog, imamo i češki soj virusa!

Balkan

UPOZORENJE ŠEFA LABORATORIJE: Osim britanskog, imamo i češki soj virusa!

Podeli vest

U Bosni i Hercegovini cirkuliše 12 različitih genetskih linija, ali nisu sve genetske linije i tzv. varijantni sojevi koji izazivaju zabrinutost, izjavio je danas Teufik Goletić, šef laboratorije koja sekvencioniše virus na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu

Govoreći o različitim sojevima korona virusa u svetu, Goletić kaže da je od varijantnih sojeva koji izazivaju zabrinutost do danas u njegovoj laboratoriji identifikovan samo tzv. britanski soj ili B117.

"Upozoravao sam i prethodnih sedmica da osim tog britanskog, imamo i češki soj koji još uvek nema status soja koji izaziva zabrinutost. Njega beležimo još od novembra. Oba soja se odlikuju većom potencijom prenosa sa osobe na osobu", objasnio je Goletić u izjavi za sarajevsku N1 tv.

Navodi da su PCR testovi bitan alat da bi pronalazili nove slučajeve, ali da se njima ne mogu prepoznavati sojevi korona virusa.

"Mi danas u BiH imamo neke tzv. ''mutant'' PCR testove koji su indikativni da smo ''ulovili'' neke od sojeva. O kom varijantnom soju je reč, može se tek utvrditi na osnovu sekvencionisanja. Rič je o dve različite tehnologije", kazao je.

I deca imaju određenu ulogu u širenju korona virusa

"Deca mogu biti inficirana, mogu razviti simptome bolesti i mogu da učestvuju u širenju ovog oboljenja. Kod dece je klinička slika uglavnom ili blaža ili asimptomatska, ali i u mojoj laboratoriji smo utvrdili da u uzorcima kod dece nalazimo izuzetno visoke titrove virusa koji sigurno impliciraju mogućnost da i deca imaju ulogu u transmisiji", naveo je Goletić.

Prema njegovim rečima, u BiH je situacija povoljnija nego u zemljama u kojima je pronađen južnoafrički soj.

Istakao je i da se kod britanskoj soja utvrđuje jedna specifična mutacija koje se zove E484K, koja suštinski omogućava u manjoj ili većoj meri izbegavanje prirodnog ili imuniteta stečenog nakon vakcinacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bosanac2

pre 3 godine

Halo strasila kada cete objaviti da postoji njemacki virus,bosanski,crnogorski,makedonski albanski koji vam je vise i sa virusima i sa psihickim pritiskom na narod

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija