• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutarnji/mediji

03.04.2021

15:25

JELENA JE MISTERIOZNO NESTALA PRE 50 GODINA, otišla je pod okriljem noći, a sada su ušli u pećinu nedaleko od njene kuće i zaprepastili se...

Balkan

JELENA JE MISTERIOZNO NESTALA PRE 50 GODINA, otišla je pod okriljem noći, a sada su ušli u pećinu nedaleko od njene kuće i zaprepastili se...

Podeli vest

Jelena Brajdić nestala je 1970. godine pod okriljem noći u Rakovičkom Selištu u Karlovačkoj županiji kada je imala 62 godine

Iako porodica napokon zna gde je skončala, okolnosti njenog nestanka i uzrok smrti i dalje su misterija. Spominjali su se različiti motivi nestanka, a najviše su pitanjima "rešetali" njenu snaju, suprugu najstarijeg Jelenina sina Ivana. Njeno šestero dece izgubilo je svaku nadu, da bi nakon 50 godina, tačnije 17. oktobra 2020., njene kosti pronašli speleolozi, pripadnici HGSS-a, u pećini Badanjkov bezdan, 300 metara od kuće. A DNK analiza prošle nedelje pokazala je - to je nestala Jelena Brajdić!

Jelenin unuk Mile dobro pamti dan kad mu je baka nestala.

- Bio je 1. maj. Znam da smo mi deca sadili grašak u polju. Mama je išla napred i stavljala kolce, a mi smo išli iza nje, bacali seme i zatrpavali rupice. Baka je imala običaj da zaključa vrata ako negde ide. Imali smo dvostruka vrata, spoljna i unutrašnja. Mama je primetila da je baka otišla, a nije zaključala vrata - prisećao se Mile, koji s ocem Ivanom (90) još živi u Rakovičkom Selištu.

- Mama je rekla da pogledamo da nije izvela kravu na pašu. Ali, kad smo došli do krave, videli smo da kravu dva dana niko nije pomuzao - zamišljeno priča Mile, a prenosi portal "24 sata".

Otkriva nam da su deca s odraslima nekoliko dana tražili baku po okolini.

- Obišli smo rodbinu koja je živela u susednim selima, obišli smo sve na ovom području. Spustili smo se i do ulaza u pećinu, gde su je speleolozi pronašli. Tamo smo našli njene crne papuče i krpu u kojoj je držala novac, ali novca nije bilo. Tamo ima jedan uski, strmi procep, u koji smo se mi kao deca nekada zavlačili, ali tada nismo mogli prođemo - ispričao je Mile.

Izgubila svu rodbinu

On je istakao da su njegovu baku tražili policajci sa psom, ali bez uspeha.

- Nakon godinu ili dve proglašena je mrtvom i do ove jeseni nismo znali gde je, ni šta joj se dogodilo - govori on.

Kako ističe za ovaj portal, baka Jelena je bila krojačica koja je u dva rata izgubila gotovo svu rodbinu.

- Posle  Drugog svetskog rata ostala je udovica sa šestoro male dece. Suprug joj je ubijen 1942. godine, a svekar i svekrva preminuli su godinu kasnije od tifusa. Još je ranije ostala bez oca i brata - priča Mile.

Foto: Pixabay

Bila vernik

Njegov otac Ivan je Jelenino najstarije dete. Imala je još četiri ćerke i najmlađeg sina Stjepana rođenog 1942. Od njih šestoro živi su samo Ivan i Milka, koja živi u Zagrebu. Baka Jelena ima i 18 unučadi.

Ivan Brajdić prisetio se kako su 1942. bežali prema Karlovcu.

- Naišli smo na partizane. Pitali su nas kamo ćemo, rekli su da su oni narodna vojska i da nemamo što da bežimo, te su nas poslali kući. Bilo je teško nakon rata. Ja sam se najviše namučio. I opet sam dugo poživeo - priča Ivan uz širok osmeh.

Jelenini poslednji ostaci stigli su u utorak u Rakovicu, a u sredu je već bila sahranjena. Njena deca i unuci sad će napokon imati gde da joj zapale sveću.

- Bila je vernica. Te godine kad je nestala, bila je nesrećna jer joj deca nisu došla u posetu na Uskrs, a planirala su da je posete na Dan rada - kaže Mile.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija