• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

07.04.2021

14:46

HRVATSKA ZABRANJUJE "ZA DOM SPREMNI", ALI TO NIJE SVE... Osim ustaških, kažnjivo zakonom biće i isticanje četničkih simbola!

Balkan

HRVATSKA ZABRANJUJE "ZA DOM SPREMNI", ALI TO NIJE SVE... Osim ustaških, kažnjivo zakonom biće i isticanje četničkih simbola!

Podeli vest

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Krivičnog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u Krivični zakon želi da implementira član kojim bi se zabranila javna upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je najavljen početkom ove godine

Reč je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, koji je organizovao tri sastanka na koja su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi predlog izmena Krivičnog zakona, ali nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno, objasnio je Peđa Grbin, predsednik SDP-a.

Zatvorske kazne

U predlogu koji je Jutarnji list dobio na uvid stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325.a) "Isticanje obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima" sa sledećim tekstom:

 "Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, gestove, uniforme ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili jedinica, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine".

Foto: Tanjug

Još se predviđa:

"Ko krivično delo iz stavke 1. ovog člana počini putem štampanih ili elektronskih medija ili društvenih mreža, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do četiri godine. Ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, poseduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavke 1. ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina".

Izuzeci

U nacrtu novog članka predviđa se izuzetak, i to "kada se obeležja iz stavke 1. javno koriste s namenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promociji umetnosti ili nauke, istraživanju ili poučavanju, izveštavanju o tekućim ili istorijskim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja krivično delo iz stavke 1., 2. i 3. ovog članka".

Prema najavama, Sabor bi za manje od dva meseca trebao da raspravlja o izmenama Krivičnog zakona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 3 godine

Kada ce reci kajemo se sto smo pobili oko 25 000 dece tokom II sv. rata ??? Nikad !!! Ovo je samo sminka, koga zabole dali su oni za dom spremni , a zna se da su jedino za svapske direktive spremni .

VLADO

pre 3 godine

DERA, DERALITE DABOGDA I UZDUZ I POPREKO ! ! ODAKLE VAM TE CIFRE DA NISTE MOZDA BROJALI MAMU VAM VASU LAZOVSKU STO JE BILO PRIJE STO GODINA.A VEC STE ZABORAVILI STO JE NEDAVNO BILO U SARAJEVU GDJE STE PODILI 1600 DIJECE BOG CE VAM SUDITI BAGRO PROKLETA ZA UVIJEK.DABOGDA DEKU ISPOD SEBE POJEO ! ! !

Aziz Mirica

pre 3 godine

U svakom društvu, pa i narodima na Balkanu, ima bolesnih ljudi.Najtužnije je to što takvi bolesnici,umesto da su u duševnoj bolnici,učestvuju u javnom životu.Na veliku sreću sa ovim bolesnicima nepoustovečuje se ceo jedan narod.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija