• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.04.2021

13:31

Linta pozvao Srbiju da donese Rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima!

Balkan

Linta pozvao Srbiju da donese Rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Repoubliku Srbiju, povodom 80 godina od osnivanja genocidne Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, da donese Rezoluciju o genocidu te kvislinške nacističke tvorevine nad Srbima, Jevrejima i Romima

U saopštenju za javnost, Linta se založio i za osnivanje Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida NDH i za ustanovljenje Dana sećanja na srpske žrtve genocida NDH.

"Cilj predloženih mera jeste da se na sistematski način neguje kultura sećanja i konačno započne pravedna borba za priznanje genocida nad našim narodom u međunarodnoj zajednici", naveo je LInta.

Podsetio je da je ukupno na teritoriji NDH ubijeno više od 750.000 Srba i da su jedino u NDH postojali koncentracioni logori za istrebljenje dece i da je u njima prema nepotpunim istraživanjima stradalo 42.791 srpsko dete; 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece.

Linta ukazuje i da se u Hrvatskoj ustaše i NDH rehabilituju i veličaju na razne načine, da je pozdrav "Za dom spremni" suštinski i formalno ozakonjen kroz odluke Ministarstva uprave, preporuke Saveta za suočavanje s prošlošću hrvatske Vlade i presude prekršajnih sudova i Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Podsetio je i da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, da više od 30 ulica i dale nose imena ustaških zvaničnika ili javnih ličnosti koje su bile bliske tom režimu; da je podignuto na desetine spomenika ustaškim zločincima i da se služe mise ustaškom vođi Anti Paveliću.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija