• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.04.2021

13:49

MILANOVIĆ U USTAŠKOM GLIBU DO GRLA - SRBI U JASENOVCU UBIJANI JER SU PRUŽALI OTPOR! Zna se ko je ovako govorio, šta reći, da nije tragično...

Balkan

MILANOVIĆ U USTAŠKOM GLIBU DO GRLA - SRBI U JASENOVCU UBIJANI JER SU PRUŽALI OTPOR! Zna se ko je ovako govorio, šta reći, da nije tragično...

Podeli vest

Predsednik Zoran Milanović izjavio je da se u jasenovačkom logoru dogodio genocid, ali, pre svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, koji su, kako je rekao, tretirani kao neprijatelji jer su "pružali otpor", a istoričar Milan Radovanović ističe da je tako govorio još samo Franjo Tuđman

Milanović je, nakon odavanja počasti ubijenima u Jasenovcu, rekao da su "Srbi pružali otpor zbog čega su bili tretirani kao neprijatelji" i, kako tvrdi, nisu ubijani u logoru, za razliku od Jevreja koji su bili neutralni i oružje su uzeli u ruke tek pošto su počeli da ih ubijaju.

Dodao je i da su "rasni zakoni doneseni, pre svega, zbog Jevreja", a da se onda dolazi do Srba koji su tu "najmasovnije ubijani, ali su ciklus i dramatika ubistava bili drugačiji".

Drugo su, kazao je, bili Srbi iz Zagreba koji su pokupljeni.

"Neki su ostali da rade i bili ugledni doktori poput Julija Budisavljevića, a neki su bili viktimizovani. Treći i najstrašniji primer su Romi, kako su ih tada ''lepo'' zvali Cigani, a koji uopšte nisu znali da je izbio rat i bili su pretnja ne znam kome, valjda Hitlerovim sanitarnim inspektorima, na što su se navukli hrvatski nacisti", naveo je Milanović, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Prema njegovim rečima, "to je možda najgori primer postupanja prema ljudskom biću koje je potpuno nevino, jer Srbi su pružali otpor".

"Srbi su pružali otpor i to, po meni, sa zakašnjenjem. Trebalo je da ranije počnu. Bili su neprijatelji, a zna se kako se u ratu postupa s neprijateljima....", rekao je, između ostalog Milanović.

Jevreji su, dodao je, bili ubijani da bi se tadašnjej vlasti dodvorile Berlinu, što je, kaže, bilo suludo i na štetu hrvatske nacije i naroda koji, kako je kazao, sada i ja predstavljam. 

Foto: Tanjug/Hina/Tomislav Pavlek

Predsednik Hrvatske Zoran MIlanović u Jasenovcu

Franjo, pa Milanović

Istoričar Milan Radanović smatra žalosnim to što ličnost na najvišoj funkciji reprodukuje revizionistički stereotip o kažnjavanju Srba internacijom u Jasenovac zbog njihovog otpora državi. Radanović kaže da to posle Franje Tuđmana u javnosti, nije činio niko od osoba koje su obavljale dužnost predsednika.

"Znači li to da oni koji su ubijeni jer su pružali otpor, bez obzira da li su bili Srbi, Hrvati, nisu bili nevini, odnosno da su nešto skrivili? Umesto da se tu zaustavio, predsednik je nepromišljeno nastavio", naveo je Radanović.

Smatra veoma važnim to što je Milanović naglasio da je Jasenovac mesto genocida, jer tu činjenicu izbegavaju da konstatuju pojedini državni predstavnici, ali je već u drugoj rečenici, kaže Radanović, zapao u kontradikciju tvrdeći da je "pre svega" taj logor bio mesto genocida nad Jevrejima.

Nema razlike u žrtvama genocida

"Potpuno je izlišno praviti distinkciju među žrtvama genocida u Jasenovcu jer svi oni, bez obzira da li su bili jevrejskog, romskog ili srpskog, ubijeni su pre svega zbog svog etničkog porekla. Osim toga, genocid nad Srbima u NDH nije sprovođen samo u logorima niti samo u jednom logoru", naveo je ovaj istoričar.

Radanović je podsetio da su prvi srpski zatočenici logora Jasenovac bili srpski muškarci koji su preživeli logore u tzv. Gospićkoj grupi logora da bi potom bili deportovani u Jasenovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baki

pre 2 godine

Milaović u sva ustaška svita nemaju šta da traže u Srbiji za vjek vekova . Kao što su Mađari stavii žičanu ogradu tako i mi moramo da je stavimo između nas i ustaša .

mitta

pre 2 godine

MILANOVICU ,OVO JE BILO SAMO PRVO POLUVREME ,U DRUGOM NEMATE POMOC SUDIJA...

Grifon

pre 2 godine

Pružali otpor,bebe novorodjenčad,žene starci?!?E sad sam sve čula,razumem vojno sposobni,a kad znamo svi mi i dobar deo sveta ko je bio u Jasenovcu, a on jadan čovek je veoma neupućen ili pogubljen pa može nešto tako da izjavi...

lale

pre 2 godine

Kakav zeludac mora da ima gosp.Vucic kad zeli dobre odnose sa ovakvim ljudima.

Beki

pre 2 godine

Ovaj je prolupao ,treba mu remont. Pricajte vi sta hocete ali Srbi nikad vise nece dozvoliti jasenovac i dobro znaju sta se dogodilo i nikad nece zaboraviti, vama se to ave vraca ,Ima Boga.

Luka

pre 2 godine

Za večinu Hrvata i njihovih političara NDH je neprežaljena država,jer su njezine granice videli na Drini,a Srbe u jamama. Srbi u Hrvatskoj sad vidite za kakvog kameleona ste glasali.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 2 godine

Srbi su napustili hrvatsku krajem proslog stoljeca. U ovom 21. stoljecu to sada cine hrvati. Sve ono sto je imalo pametno otislo je van a otice ih jos. Ostace samo oni koji zive na drzavnom proracunu - drzavnog grbaci, odnosno bojovnici iz rata 91-5. Samo ovakvi govori mogu privuci buduce glasace koji su ostali poput soca na dnu salice od kave. A njih se moze jedino ovako osvojiti i to vec od sada za sljedece predsjednocke ili bilo koje druge izbore. Ti govori ce biti jos ostriji .

MILANOVIĆU, STIDIŠ LI SE TI IČEG?! PA, ZAR I U JASENOVCU VREĐAŠ SRBE I PRAVIŠ PETPARAČKU PREDSTAVU! Strašno, odavno nešto degutantnije nije urađeno!
Politika

MILANOVIĆU, STIDIŠ LI SE TI IČEG?! PA, ZAR I U JASENOVCU VREĐAŠ SRBE I PRAVIŠ PETPARAČKU PREDSTAVU! Strašno, odavno nešto degutantnije nije urađeno!

Žrtvama Jasenovca uvek treba odavati poštu, makar i u više kolona i uz često neprimerene izjave koje političari daju u okviru obeležavanja godišnjice proboja u Jasenovcu. Međutim, nastup hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, po mišljenju novinara Saše Kosanovića, ove godine pretvorio se u petparačku predstavu

22.04.2021

21:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija