• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Informer

04.05.2021

21:26

ŠTA BI MI BEZ RUSIJE?! MOSKVA U SB UN IŠAMARALA INCKA ZBOG NEISTINA O SRPSKOJ! Incko da se prestane ponašati kao "samoimenovani generalni guverner"!

Balkan

ŠTA BI MI BEZ RUSIJE?! MOSKVA U SB UN IŠAMARALA INCKA ZBOG NEISTINA O SRPSKOJ! Incko da se prestane ponašati kao "samoimenovani generalni guverner"!

Podeli vest

Predstavnica Rusije u UN Ana Jevstignev kritkovala je na sednici Saveta bezbednosti UN, izveštaj visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentina Incka, ocenivši da je on sve probleme pripisivao Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio "iluziju" dalje potrebe za ostankom OHR

Jevstignev je naglasila da Rusija ne vidi potrebu za postojanjem OHR-a, a kada je reč o eventualnom izmenama Dejtinskog mirovnog sporazuma, naglasila je da bi one morale da budu rezultat dogovora svih strana u BiH.

- Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posledice po Balkan i Evropu - kazala je ona, a prenosi Klix.ba.

Kako je dodala, spoljno mešanje u poslove suverene države i jednostrane sankcije protiv legitimnih predstavnika u BiH su neprihvatljivi, dodaje RTRS.

Ona smatra izveštaj Incka ne odražava stvarno stanje stvari u BiH, da su pojedini elementi pristrasni i izvadeni iz konteksta i da ih proizvoljno tumači kako bi se "uklopio" u njegovu verziju događaja, dodaje RTRS.

Zamenica šefa misije Rusije u UN smatra da Inckov izveštaj nije izbalansiran i ocenjuje da zabrinjava trend njegovog povećanog mešanja u pitanja na terenu.

LUDILO U AMERICI, SENATOR TVRDI DA IZA NLO STOJI PUTIN! Tramp najuren iz Bele kuće kada je hteo da obelodani izveštaj o vanzemaljcima!

Incku je savetovala da prestane da se ponaša kao "samoimenovani generalni guverner" i da se stavlja iznad zakona i demokratskih institucija vladavine zakona, te poručila kako ne može biti govora o bilo kakvim vanrednim instrumentima visokog predstavnika.

- Preporučujemo Incku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju evroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO i EU - navela je ona.

Predstavnica Rusije ocenila je da se pozicija Narodne skupštine RS, koja rezolucijom zahteva zatvaranje OHR-a, ne može se zanemariti i pozvala na brzo zatvaranje OHR.

- Situacija u BiH je stabilna, nije pretnja međunarodnom miru i sigurnosti. Ne podležemo panici koju veštački diže visoki predstavnik - rekla je ona, ocenivši da pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmeni Ustav i da se ukinu entiteti.

(VIDEO) PANIKA U SVETU, DEO KINESKE RAKETE NEKONTROLISANO KRUŽI OKO ZEMLJE, GDE ĆE PASTI?! Njujork, Madrid, na Novi Zeland, Čile... SRBIJA NIJE OPCIJA?!

Ona je dodala da Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i poručila da se problemi mogu rešavati samo unutrašnjim dijalogom.

Incko je danas pred SB UN rekao da pandemija kovid-19 nastavlja da otkriva ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH, kao i da neće biti iscrtavanja nove mape i da se pominjanje izraza "mirnog razlaza" može tumačiti, kako kaže, "samo kao pretnja".

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja "političkih poena jedan protiv drugog", objavila je RTRS na svom sajtu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija