• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

01.07.2021

09:27

Crnogorcima džep sve plići, Kina ostaje jedina nada...

Balkan

Crnogorcima džep sve plići, Kina ostaje jedina nada...

Podeli vest

Prema podacima Eurostata, kupovna moć u Crnoj Gori u 2020. godine oslabila je u odnosu na godinu

BDP po stanovniku u prošloj godini iznosio je 46 odsto proseka EU, što je četiri odsto manje nego godinu ranije, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku bila 61 odsto proseka EU, navode Zavoda za statistiku.

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj prognoziraju rast u tekućoj i narednoj godini, međutim, ekonomski analitičar Vesko Pejak smatra da nema mesta optimizmu sve dok nema novih investicija i proizvodnje.

Podaci Eurostata pokazuju da su prosečne cene u EU skoro duplo veće nego u Crnoj Gori. Ali, neki proizvodi i usluge su skuplji nego u evropskim zemljama koje imaju znatno bolji standard. Kako navode, cene obuće veće su od evropskog proseka za 2,7 odsto, elekrotehniku plaćamo 3,9 odsto skuplje nego prosečan građanin EU. Znatno je veća cena i komunikacijskih usluga i iznosi 94,7 odsto evropskog proseka.

Ipak EBRD u poslednjoj prognozi najavljuje rast ekonomije od 8,5 odsto u ovoj godini, kao i rast BDP-a na jesen i to za pet odsto.

Ekonomski alalitičar Vesko Pejak ističe da su se procene EBRD menjale od predviđanja pada od 10 odsto do prognoze rasta od 15 odsto.

Foto: Reuters

- U poslednjih šest meseci sve namirnice su poskupele od 20 do 30 odsto, a gorivo je poskupelo skoro 20 odsto u poslednjih godinu dana. Zarade u državnim preduzećima nisu rasle, što znači da sad sa 50 evra ne možemo da napunimo ni dve pune kese hrane. Vladi treba objasniti da građani moraju da jedu najmanje tri puta dnevno, a da skok cena od 30 odsto znači da je još 100.000 građana došlo u stanje "socijalne potrebe" - kaže Pejak.

Pejak ističe, jedini način da se reši situacija je da se pozovu strani investitori i otvore nova radna mesta.

- Za 200 dana rada Vlade nijedan investitor nije ni zakucao na naša vrata. To govori o poverenju u naš sistem. Mogli bi da koristimo sistem koji Srbija koristi i sa Kinom napravimo set sporazuma o sklapanju i transportu nekih njihovih proizvoda u Crnoj Gori - poručuje Pejak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBA

pre 2 godine

PRVO ĆE DA JEDU KORENJE, ONDA KAMENJE, A KAD POPJEDU SVO KAMENJE JEŠĆE GOVNA SVOJA!!! A MI ĆEMO ZATVORITI GRANICE ZA NJIH PA NEKA IH USTAŠE HRANE!!!!

SRBA

pre 2 godine

prvo će da ručkaju korenje, a onda kamenje. neka ih ustaše sada hrane!!! što se mene tiče, neka jedu govna!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija