• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.07.2021

11:21

Hrvati na aparatima zbog Orbana i Srbije! OVO JE JOŠ JEDAN SNAŽAN NAPAD BUDIMPEŠTE NA EU!

Informer/Fotomontaža

Balkan

Hrvati na aparatima zbog Orbana i Srbije! OVO JE JOŠ JEDAN SNAŽAN NAPAD BUDIMPEŠTE NA EU!

Podeli vest

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana platila je u zagrebačkom Večernjem listu oglas pod naslovom "O budućnosti Evropske unije" sa sedam predloga, među kojima je stav zvanične Budimpešte da Srbiju treba primiti u EU, što je izazvalo burna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a i MVEP-a je saopšteno da Hrvatska ne deli stav Mađarske

Sedam tačaka oglasa Mađarske vlade su: da u Briselu grade takvu "superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. "Mi kažemo ''ne'' evropskom carstvu".

Druga je da je "integracija sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja ''sve tešnje povezane unije između naroda Ecrope''".

Zatim Vlada Mađarske u oglasu ističe da "odluke donose izabrani vođe, a ne međunarodni NGO-ovi! Kažemo ''ne'' outsourcingu vladavine prava".

"Snagu evropske integracije daju zajednički ekonomski uspesi. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije", četvrta je tačka u oglasu mađarske vlade.

Dalje se u oglasu navodi da će "naredna decenija biti period opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Europi".

Mađarska poručuje i da se mora vratiti evropska demokratija, jer se Evropski parlament pokazao, kako navode, slepom ulicom: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba, dodaju, povećati uloge nacionalnih parlamenata.
Srbiju treba primiti u EU


Najzad, u oglasu se ističe jasan stav mađarske vlade da "Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije".

Foto: AP Photo / Darko Vojinovic

Iako je stav Mađarske o Srbiji u EU poslednja tačka oglasa, ona je privukla najviše pažnju pojedinih političara i medija

Hrvatski mediji su tih sedam predloga doživeli kao, kako prenosi zagebački Jutarnji list, još jedan snažan napad Budimpešte na EU i ponovaljanje optužbi koje Orban već, kako se navodi, godina upućuje Briselu.

Jutarnji primećuje da je oglas došao samo dan nakon poslednjeg samita Evropske unije na kojem su neki lideri država članica EU bili toliko otvoreni i oštri da su, kako navode, "Orbanu poručili da napusti EU ako ne misli da poštuje načela na kojima je EU stvorena, od temeljnih ljudskih prava, vladavine prava i nezavisnosti sudstva do slobode medija".

Foto: Ap photo/Reuters

- Mađarska je već godinama glavni saveznik Srbije unutar Evropske unije, a posebno bliske odnose gaje dvojica vlastodržaca - Viktor Orban i Aleksandar Vučić - piše Jutarnji i dodaje da je prošlog leta slovenački premijer Janez Janša učestvovao sa Orbanom i Vučićem na veb konferenciji o evropskim izazovima i traženju zajedničkog evropskog identiteta.

- Sva trojica složila su se da žele jaku i kompetitivnu Evropu koja je dom različitih naroda i Evropu kao zajednicu zasnovanu na "judeo-hršćanskim" i hršćansko-demokratskim vrednostima i tradicijama, a ne federalističku Evropu ("Ever Closing EU") koja će zanemariti identitete i istorijsku baštinu pojedinih naroda - piše list.

Orban se založio za Srbiju


Jutarnji kao najzanimljiviju tačku oglasa mađarske vlade ona koja kaže da "Srbiju treba primiti u Evropsku uniju".

Orban se, kažu, otvoreno založio u korist Srbije i, štaviše, to stavio kao jedan od sedam prioriteta za spas Evropske unije.

Inače, ovaj oglas mađarske vlade izazvao je burna reagovanja, a MVEP je saopštilo zagrebačkom Večernjem listu da kada je reč o Srbiji, Hrvatska ne deli stav Mađarske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maki

pre 2 godine

Ko jos pita Slepo crevo od hrvatske i naj nebitnijeg faktora u EU.

Kosovojesrpsko

pre 2 godine

- Sva trojica složila su se da žele jaku i kompetitivnu Evropu koja je dom različitih naroda i Evropu kao zajednicu zasnovanu na "judeo-hršćanskim" i hršćansko-demokratskim vrednostima i tradicijama, a ne federalističku Evropu ("Ever Closing EU") koja će zanemariti identitete i istorijsku baštinu pojedinih naroda - piše list. - Orbane, bolje da izadjes iz takve EU gde su hrvati najbitniji faktor i gde se njih pita, pa da zajedno sa Srbijom pravis ekonomski naj prosperitetniju ekonomsku zajednicu. Niko nam ne bi bio ravan. Manite nas unije gde su se skupili svi nasi vekovni neprijatelji.

Branko

pre 2 godine

Crna Gora, koja je puno više otišla na putu ulaska u EU, kloni se Orbanovih usluga pomoći oko ulaska u EU, ko đavo od tamjana, ne slučajno

Branko

pre 2 godine

Crna Gora, koja je puno više otišla na putu ulaska u EU, kloni se Orbanovih usluga pomoći oko ulaska u EU, ko đavo od tamjana, ne slučajno. Ako neko u EU još nije progledao šta bi bilo da Srbija jednog dana uđe u EU, i bude sa tipovima kao Orban, sada je progledao. EU ne želi još jednog Orbana.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija