• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.07.2021

21:38

MILOGORCI ISTORIJU NISU MOGLI DA PROMENE! Crnogorci se izjasnili KO JE NAJZNAČAJNIJA LIČNOST!

Balkan

MILOGORCI ISTORIJU NISU MOGLI DA PROMENE! Crnogorci se izjasnili KO JE NAJZNAČAJNIJA LIČNOST!

Podeli vest

Petar Drugi Petrović Njegoš je najznačajnija ličnost u istoriji Crne Gore, a to misli 25,6 odsto Crnogoraca, pokazalo je istraživanje agencije „Damar“

Kralj Nikola je na drugom mestu najznačajnijih ličnosti sa 19,5 odsto, kralj Petar Prvi na trećem sa 18,7 odsto, a na četvrtom je Josip Broz Tito za koga 10,6 odsto ispitanika misli da je najznačajnija ličnost.

Da je Ivan Crnojević najznačajnija ličnost smatra sedam odsto ispitanika, 6,7 misli da je to Sveti Sava, 2,3 knjaz Danilo, a 1,7 odsto njih smatra da je to Aleksandra Karađorđević, prenosi RTCG.

Rangirane su i ličnosti koje su bile akteri Drugog svetskog rata, a od njih najveću pozitivnu ocenu dobio Tito, i to na skali od 1 negativno do 5 pozitivno - 3,99, Ljubo Čupić 3,84, Stana Tomašević 3,48, Krsto Zrnov Popović i Blažo Jovanović 3,45, Sava Kovačević 3,44, Peko Dapčević 3,31, Milovan Đilas 3,09.

Najmanju prosečnu ocenu imaju Draža Mihajlović 2,75 i Pavle Đurišić 2,63.

Direktor „Damara“ Vuk Čađenović kazao je da je istraživanje rađeno od 3. do 10. juna, na uzorku od 1.007 građana.

Čađenović je istakao da je istraživanje pokazalo da 57 odsto ispitanika smatra da je u Crnoj Gori bitna plemenska pripadnost.

Foto: wikipedia.org

Da je Crna Gora građanska država smatra skoro 90 odsto ispitanika, ali i njih skoro 70 odsto smatra, kako je kazao Čađenović, da ona treba da je sekularna država.

Čađenović je istakao da 53,7 odsto ispitanika smatra da četnički pokret nije antifašistički, a 58 odsto je protiv podizanja spomenika četnicima.

Da je četnički pokret antifašistički smatra 18,9 odsto, dok je 27,4 odsto odgovorilo da ne zna.

Istoričar Miloš Vukanović kazao je da oko 30 odsto ispitanika smatra da je Trinaestojulski ustanak bio komunistički, da je opštenarodni misli 38 odsto ispitanika, a čak 21 odsto njih ne zna.

Istraživanje Damara pokazalo je da većina građana Crne Gore smatra da je period Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) bio doba napretka za Crnu Goru. Da je tako, misli njih 68,2 odsto ispitanih, 19,2 ne zna, a 12,2 procenta smatra da nije.

Vukanović je naveo da 50,8 odsto ispitanika smatra da je Podgorička skupština čin agresije kojim je Crna Gora izgubila nezavisnost, dok njih 37 procenata misli da je to bio izraz volje naroda za ujedinjenjem.

Na pitanje kakav je za Crnu Goru bio period Kraljevina Srba, Hrvata Slovenaca/Jugoslavije, njih 29,7 odsto smatra da je to doba razvoja, 28,9 stagnacije, a 32,3 nazadovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Biljana

pre 2 godine

Ovo istraživanje je dokazalo da nisu promenili mišljenje. Svoje Crnogorce smatraju najznačajnijim ličnostima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija