• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.07.2021

10:50

ZAPAD PROTIV RUSIJE I KINE - NOVI FRONT U BOSNI! Velika promena odnosa moći - žestok obračun počeo u SB UN, SRBIJA I SRPSKA U OPASNOSTI!

Balkan

ZAPAD PROTIV RUSIJE I KINE - NOVI FRONT U BOSNI! Velika promena odnosa moći - žestok obračun počeo u SB UN, SRBIJA I SRPSKA U OPASNOSTI!

Podeli vest

Zapad sa jedne i Rusija i Kina sa druge strane otvorili su novi politički front na Balkanu - u Bosni i Hercegovini. Ipak, teško da će on biti u glavnom fokusu njihovih razmirica. Svakako, sednica Saveta bezbednosti UN povodom rusko-kineske rezolucije o visokom predstavniku u BiH pokazatelj je promene odnosa moći u međunarodnom sistemu

Ovako sednicu Saveta bezbednosti UN (SB UN) na kojoj se, na predlog Rusije i Kine, glasalo o rezoluciji koja bi ograničila mandat visokog predstavnika u BiH, ocenjuje Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci.

Predložena rezolucija kojom bi se mandat visokog predstavnika ograničio na godinu dana, do 31. jula naredne godine, nakon čega bi njegova kancelarija (OHR) bila zatvorena, nije usvojena. Ipak, ruski predstavnik u SB Dmitrij Poljanski naglasio je da to što rezolucija nije usvojena, ne znači da je kandidat za visokog predstavnika, nemački političar Kristijan Šmit, izabran na tu funkciju. Mesto ostaje upražnjeno, kategorično je ustvrdio.

Zapad protiv Rusije i Kine i u BiH

Prema Budimirovim rečima, postojanje velikih sila koje drugim očima gledaju na budućnost BiH, u odnosu na poglede Vašingtona i Brisela, nije velika novost. Velika novost je uključivanje Kine, mada ni to ne treba mnogo da čudi, dodaje naš sagovornik.

- Kina je prisutna na prostoru jugoistočne Evrope kroz investicije i druge ekonomske aktivnosti, pa i u BiH. S druge strane, imali smo dosta aktivnosti protiv kineskih interesa i iz Sarajeva. Nemojte zaboraviti da je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković pre izvesnog vremena, prateći Vašington, osudila stanje ljudskih prava u Kini. Kina pokazuje i da je velika sila, jer jedna od prvih naznaka da ste velika sila je da imate interese ne samo u svojoj regiji, nego na prostoru čitavog sveta - ističe Budimir.

Nastup Pekinga prevazilazi granice Balkana

Za profesora Miloša Šolaju pojava velikih sila kao aktivnih igrača imaće uticaja na unutrašnju političku sliku BiH. On očekuje da se u igru pored Rusije, Kine i SAD aktivnije uključi i EU, na čiji je zahtev svojevremeno i uvedena funkcija visokog predstavnika.

BAJDEN UČINIO PUTINA NAJSREĆNIJIM ČOVEKOM NA SVETU, DA JE TRAMP NA VLASTI TO SE NE BI DESILO?! U svemu je profitirala Merkelova!

Nastup Kine on ocenjuje kao nameru ove zemlje da uzme učešće u političkim bitkama koje prevazilaze region Balkana. Zbog svega toga, prema Šolajinim rečima, biće zanimljivo posmatrati kako će se odnosi među velikim silama odvijati - posebno oko nalaženja pravnog osnova za zatvaranje OHR jer, kako naš sagovornik kaže, mnoge stvari povodom toga nisu jasne.

- Savet za implementaciju mira, čija je i sama uloga ne samo sporna, nego na neki način i neizvesna, usvojio je pet ciljeva i dva uslova, dok je s druge strane, koncept koji zagovaraju Kina i Rusija sasvim drugačiji. Tako da će biti zanimljivo posmatrati kako će se ta dva koncepta sprovoditi, ko će ih sprovoditi i da li će konvergirati u nekom trenutku - smatra Šolaja.

Foto: Fotoilustracija/Clipart

Iako je, sudeći po izjavama zvaničnika, kako inostranih, tako i iz Republike Srpske, sudbina Kristijana Šmita na čelu OHR-a neizvesna, Šolaja i Budimir ipak smatraju da će on doći u BiH.

Šmit dolazi - ali na godinu dana

Njegovo će imenovanje, po Šolajinim rečima, biti plod kompromisa. Prećutni konsenzus o njegovom imenovanju nagoveštava to što u SB UN nije potvrdio njegov izbor, ali on nije ni stavljen na glasanje - to pokazuje da će njegovo postojanje biti tolerisano makar na godinu dana, na koliko je rusko-kineska rezolucija oročila njegov mandat.

Za našeg sagovornika posebno interesantno pitanje je kako će se prema njemu postaviti zvaničnici Republike Srpske koji su se usprotivili ne Šmitu, nego OHR-u kao instituciji.

OSIM GENOCIDA U SREBRENICI SRBI NEĆE SMETI DA NEGIRAJU DA JE KOSOVO NEZAVISNA DRŽAVA, da je... Procureo tajni dokument!

Budimir napominje da je Republika Srpska razvila institucionalne mehanizme suprotstavljanja odlukama visokog predstavnika, kao što je odbijanje objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

- Za sada, može se videti da je vlast u RS vrlo odlučna da se protivi odlukama visokog predstavnika putem nametanja, tako da ne sumnjam da će vlast u RS i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama da spreče nametanje odluka visokog predstavnika. Da li je to moguće? Videli smo da je Incko bio paralisan, ne zbog toga što nije želeo da nameće odluke i da primenjuje Bonska ovlašćenja, nego je znao da to vodi ka političkoj nestabilnosti u BiH. S druge strane, RS je političko-teritorijalna jedinica sa karakteristikama ozbiljne države, koja može da spreči bilo kakvo nametanje odluka - kaže Budimir.

Foto: Fotoilustracija

Prema Šolajinom mišljenju, biće teško odupreti se svemu što nosi funkcija visokog predstavnika - međutim, prvo bi trebalo videti koju će političku metodologiju i stil primeniti novi šef OHR-a.

- Činjenica je da iza njega stoji Nemačka koja je jako zainteresovana, najuticajnija i najmoćnija u EU. Iako nije članica SB, Nemačka je bila članica Kontakt grupe i učestvovala je u svim aktivnostima koje se tiču postjugoslovenske situacije. Prema tome, on će imati sasvim drugi politički kapacitet samom činjenicom odakle i sa koje pozicije dolazi. U tom će pogledu, sasvim sigurno, imati veću političku moć nego što je imao Incko - smatra Šolaja.

Sankcije nemaju efekta

Pritisci da se visoki predstavnik prihvati, prema Budimirovom mišljenju, neće dati rezultate, što je već vidljivo, jer sankcije koje su nametnute političkim predstavnicima srpskog naroda nemaju efekta.

- Mislim da visoki predstavnik dolazi i da će biti spreman da nedemokratskim metodama, kroz nepravno nasilje primeni gomilu mera. Ali, ako Republika Srpska ostane na pozicijama na kojima se sada nalazi, uz političko jedinstvo državnog vrha, mislim da možemo da se odupremo pritiscima, posebno zato što niko ne može da vam nametne ono što nećete da sprovedete - zaključuje Budimir.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 2 godine

Poruka predsjedniku Vučiću i patrijarhu Porfiriju: ako ne urazumite čelnike SDS-a i PDP-a (Šarović, Borenović i Ivanić) Republika Srpska će nestati. Navedeni su ozbiljna pretnja srpskom jedinstvu i žele da preuzmu vlast, bez obzira na cijenu, pa čak i po cijenu nestanka Republike Srpske.

Baća

pre 2 godine

Nažalost, srpsko nejedinstvo nas je mnogo koštalo u prošlosti. Verujem da će se ova trojica opzicionih političara ipak izdići iznad partijskih interesa i ojačati stav Srpske koja treba u ovom trenutku da bude jedina partija. Mislim da bi, čak, Dodik mogao da se direktno obrati za pomoć ne samo Vučiću, koji je takođe u teškoj poziciji, već i Putinu jer je RF ne samo članica SB UN već i supersila i garant dejtonske Bosne. Treba uvek imati u vidu i najgoru opciju jer neprijatelji Srpske u Bosni ne miruju i očigledno idu na vojno rešenje i definitivno rušenje RS. Mislim da zapad u tom slučaju ipak ne bi ušao i direktan sukob sa Rusijom jer su svi svesni šta bi to značilo za njih i za ceo svet.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59