• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.07.2021

17:17

STAVLJENA TAČKA NA INCKOV ULTIMATUM! RS usvojila zaključak da se zabrana negiranja genocida NE PRIMENJUJE! /VIDEO/

Reuters

Balkan

STAVLJENA TAČKA NA INCKOV ULTIMATUM! RS usvojila zaključak da se zabrana negiranja genocida NE PRIMENJUJE! /VIDEO/

Podeli vest

Skupština Republike Srpske usvojila zaključak da se odluka Visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida ne primenjuje

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Zakoni su usvojeni jednoglasno na posebnoj sednici Parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Usvojen je zaključak usaglašen u ponedeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon ove sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka neće moći primenjivati.

- Incko je trebalo je da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata - rekao je Čubrilović.

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primenjivati u Republici Srpskoj.

Takođe, institucije Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Izmenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična djela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična dela učine u nameri promene ustavnog uređenja, teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Pogledajte kompletan sadržaj:

1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

3. Ako je delo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dve do deset godina.

4. Ako su dela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u nameri promene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Ovo predstavlja odgovor i zaštitu od nametnute odluke o "zabrani negiranja genocida" koju je doneo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ovim se štite građani Republike Srpske i Srpska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Smederevac

pre 2 godine

Tako je braco Srbi ------ono klo-vno je ponizeno !

Zagor

pre 2 godine

Prije ce biti da je stavljena tačka na entitet rs.USA i zapad ga stvorili 95 u Dejtonu,a sad ce da ga ugase,kao i drugi entitet.

vrapce

pre 2 godine

Koja su to obilježja nezavisnosti RS ? Evo me u zatvoru.hi,hi,hihi.

Spasko

pre 2 godine

da bi se ismejali i osramotili Incko i Bakir i njihov zlocinacki zakon , sada u Republici Srpskoj treba zabraniti negiranje sebijine diplome i hapsiti sve koji negiraju Sebiju kao doktoricu .

Penzionerj

pre 2 godine

To djubre bacite u kantu za smece. Bravo za bracu Srbe.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Pokusaj ponovne okupacije Republike Srbske od iste one Austro-(ugarske) nije i nece uspjeti .

Muki

pre 2 godine

A javio se ovaj Smit ili kako se vec zove nepostojeci lik, koga Srbija kao potpisnica sporazuma u UN prihvata, na osnovu cega, toliko o nama i o njima, tresla se gora rodio se mis, sta mi podrzavamo,UN nesto okolo, Eu, mi sami sebi uskacemo u usta, aglosaksoska istorija se ispisuje, lazi kao i uvek.

Jovan

pre 2 godine

Incka osuditi za rušenje Dejtonskog sporazuma i ukinuti im donošenjeodluka bez konsenzusa.

Djordje

pre 2 godine

Treci dan uzastopno stampate jedan te isti tekst?! Kao da svi mi u srbiji patimo od Alchajmerove bolesti! Pitanje je konprima novac za isti tekst tri dana uzastopce?! I to je kradja sto radite samo jos da ima neko da se bavi time na vasu srecu nema nikoga zato ste tako i bezobrazni!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija