• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s/dan

04.08.2021

11:26

PRESUDE CRNOGORSKIM POMORCIMA ZA 20 TONA KOKAINA! Američki sud izrekao kazne Đuraševiću i Iliću

AP/Photo

Balkan

PRESUDE CRNOGORSKIM POMORCIMA ZA 20 TONA KOKAINA! Američki sud izrekao kazne Đuraševiću i Iliću

Podeli vest

Crnogorski državljani Ivan Đurašević i Nenad Ilić osuđeni su na šest i po i sedam godina zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu 20 tona kokaina. Presuda im je izrečena u sudu u Filadelfiji, piše Dan

Kako su preneli američki mediji, iznoseći odbranu, dvojica crnogorskih pomoraca su naveli da su pokušali da odbiju „ponudu“ da učestvuju u ovom poslu, ali da su na kraju bili primorani da to urade jer su strahovali od osvete.

Đurašević i Ilić su ispričali da je anonimni predstavnik moćne balkanske mafijaške organizacije za trgovinu drogom stupio u kontakt s njima pre nego što su isplovili na brodu „MSC Gajan“, na kojem su američke vlasti u junu 2019. pronašle kokain vredan milijardu dolara. Tvrde da su u početku odbijali da odrade taj posao za „astronomski visoke novčane iznose“, ali su na kraju to učinili iz straha za svoju i bezbednost svojih porodica.

Đuraševićev advokat rekao je da opcija „ne“ nije bila moguća kao odgovor za regrutovanje u ovu kriminalnu grupu.

– Regrutovan je suviše blaga reč, bio je prinuđen – istakao je Đuraševićev branilac.

Okružni sudija SAD Harvi Bartl III ocenio je da su obojica okrivljenih, uprkos tvrdnjama da su bili prinuđeni da švercuju drogu i da iz straha za život nisu smeli da odbiju ponudu moćnog kriminalnog klana, ipak pristali da učestvuju „u velikoj, velikoj aktivnosti za zloupotrebu droge koja je mogla da dovede do smrti hiljada ljudi“.

Đurašević i Ilić nisu prvi koji su kazali da su bili primorani da učestvuju u švercu kokaina koji je zaplenjen u Filadelfiji. To su rekla još petorica sada već osuđenih njihovih saradnika koji su takođe državljani Crne Gore. Oni su ranijim odlukama suda osuđeni na kazne zatvora u trajanju od dve do sedam godina. Čeka se izricanje presude još jednom okrivljenom. Američki mediji naglašavaju da od hapšenja 2019. godine pa do danas, kada su izrečene kazne skoro svim optuženim u ovom predmetu, učesnici u švercu koakina nisu otkrili podatke o organizatoru do sada najveće zaplenjene pošiljke droge u Americi. Podsjećaju i da Crnu Goru već godinama obeležava nasilje bandi povezano sa unosnom evropskom trgovinom drogom.

Osim državljana Crne Gore, u ovom predmetu optuženi su i Samoans Fonofavae Tiasaga (29) i Laauli Pulu (34), koji su osuđeni na po pet godina zatvora. Poslednja javnosti poznata presuda u ovom slučaju izrečena je Vladimiru Pendi (28), koji je osuđen na pet godina i deset meseci zatvora zbog pomoći prilikom utovaranja i sakrivanja kokaina na brod MSC Gajan. Prema navodima pomenutog portala, on je kazao da želi da se što pre vrati u Crnu Goru kod svoje porodice i da se više neće baviti nezakonitim radnjama.

Mediji su ranije objavili da je Aleksandar Kavaja (27) priznao da je za učestvovanje u međunarodnom švercu 20 tona kokaina dobio 50.000 evra. Ni on nije saopštio imena saradnika i šefova kriminalnog klana, ali je naveo da su još trojica angažovana u Crnoj Gori za ovaj posao.
Boško Marković osuđen je na sedam godina robije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija