• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer.rs/Tanjug

15.09.2021

15:03

AKO SAČUVAMO ZASTAVU, JEZIK I PISMO... Stoilković poslao jasnu poruku svim Srbima u regionu

Tanjug

Balkan

AKO SAČUVAMO ZASTAVU, JEZIK I PISMO... Stoilković poslao jasnu poruku svim Srbima u regionu

Podeli vest

Ukoliko uspemo da sačuvamo osnovna identitetska obeležja - zastavu, jezik i pismo, onda ne treba da se brinemo za budućnost srpskog naroda gde god on živeo, poručio je danas poslanik Demokratske partije Srba u makedonskom Sobranju Ivan Stoilković

Stoilković, koji boravi u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, za Tanjug kaže da uz očuvanje identitetskih obeležja nema potrebe ni za brigom za budućnost srpskog naroda i u državama u kojima su proteklih 20, 30 godina pripadnici srpskog naroda bili na udaru na neki način.

Ipak, kako kaže, ta vremena su prošla, a Srbija se polako podiže.

"Mi, bez obzira što živimo u Makedoniji, kao i celokupno srpsko stanovništvo i svi Srbi koji žive van Srbije, skoro uvek jednim okom gledamo u Beograd jer nama je Beograd uvek bio svetionik", kazao je Stoilković.

Prema njegovim rečima, položaj srpskog naroda u zemljama u regionu je veoma interesantan jer je gotovo, smatra, uvek proporcionalan sa položajem Srbije u međunarodnim političkim odnosima.

"Koliko je položaj Srbije kvalitetan, toliko je položaj Srba u zemljama u regionu dobar i zato nas raduje napredak Srbije i na svaki napredak Srbije mi gledamo kao na moćnu alatku preko koje ćemo na neki način poboljšavati naš položaj u državama u kojima živimo", naveo je Stoilković.

Navodeći da će možda delovati kao da daje preveliki značaj Srbiji, Stoilković kaže da su "najnoviji događaji pokazali da je Srbija centralna balkanska država.

"Najnoviji događaji su pokazali da je Srbija država oko koje se sve okreće, koja je postala motor ekonomskog razvoja u regionu tako da u tom smislu očekujemo samo napredak. Dobri odnosi između Srbije i zemalja u regionu jesu veoma bitan faktor za tako nešto", navodi.
 

Foto: Printskrin

Na pitanje šta oseća kada kaže da je Srbin, Stoilković navodi da oseća čast, ponos, dostojanstvo. Današnji praznik, prema njegovim rečima, možda je i posebniji za Srbe u Severnoj Makedoniji jer se poziva na događaj koji se dogodio na teritoriji Republike Makedonije.

Stoilković naglašava da Srbi u Severnoj Makedoniji svake godine, a ove posebno, organizuju Kajmakčalanski marš kojim odaju poštu palim borcima za slobodu otadžbine. Pozvao je sve Srbe da se priključe obeležavanju današnjeg praznika i da istaknu zastave na svojim domovima, društvenim mrežama.

Za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kaže da je poseban i iz tog razloga što se zastavi kunemo, sa zastavom idemo u bitke i na kraju sa zastavom budemo ispraćeni ako smo se dovoljno borili za ono za šta smo se borili.

"Mi koji živimo van granica Srbije borimo se da sačuvamo malo srpskog stanovništva koje je ostalo, srpski jezik i kulturu tako da u Severnoj Makedoniji na častan i dostojanstven način pristupamo obeležavanju današnjeg praznika", naveo je Stoilković.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija