• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.09.2021

11:10

"Hrvatska se na najvišem niovu umešala u unutrašnje odnose u Crnoj Gori"

Beta

Balkan

"Hrvatska se na najvišem niovu umešala u unutrašnje odnose u Crnoj Gori"

Podeli vest

Pozivom crnogorskom predsedniku Milu Ðukanoviću, da nakon nedavnih dešavanja na Cetinju poseti Hrvatsku i porukama upućenim prilikom prošlonedeljnog susreta s njim, najviši hrvatski zvaničnici su se na određeni način umešali u unutrašnja pitanja Crne Gore, ocenili su Žarko Puhovski i Miodrag Lekić

Profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski kazao je da nema spora da se Hrvatska na najvišem nivou, tretmanom Ðukanovićeve posete, umešala u crnogorske unutrašnje odnose.

- Pitanje je samo da li je situacija u Crnoj Gori takva da Hrvatska ima razloge koji bi opravdavali to mešanje. Odnosno - može li se dokazati da postoji mogućnost eksplozivne nestabilnosti u Crnoj Gori, koja bi ugrozila Hrvatsku? Tada bi miješanje moglo da bude razumljivo. Ali to, zasad, ne vidim. Vidim samo da u Crnoj Gori ne funkcioniše odnos predsednika i premijera, da je na vlasti koalicija koja ima ogromne unutrašnje poteškoće, ali, koliko primećujem, sve manje-više funkcioniše normalno - rekao je Puhovski za podgoričke Vijesti.

Foto: Tanjug

Žarko Puhovski


Poslanik i bivši diplomata Miodrag Lekić navodi da ga politička i institucionalna kultura obavezuju na komentar s odmerenim rečima, makar se, kaže, sticao utisak da se hrvatski predsednik Zoran Milanović “forsiranim pozivom i nadahnutim komplimentima Ðukanoviću” na određeni način umešao u crnogorske prilike.

 

Ako MIlanović želi da dodeli državno priznanje, to ćemo primiti k znanju

 


- Mi ne treba da se mešamo u političko-državne poteze hrvatske zvanične strane. Ako se Milanović s te strane eventualno opredeli i za dodelu nekog državnog priznanja Ðukanoviću - osobi mnogih opskurnih crnogorskih i međunarodnih afera kriminalne materije - i to bi trebalo ovde uglavnom samo primiti k znanju. Svako svojim potezima govori i o sebi. I pojedinci i države, pa i u ovom slučaju. U krajnjem, na građanima je da daju sud o tome - istakao je Lekić za Vijesti.

Foto: Tanjug

Miodrag Lekić


Puhovski napominje da je, koliko god situacija bila napeta, neodgovorno tvrditi - kao što je to, kaže, učinio jedan od crnogorskih nacionalista na HRT-u - da je Crna Gora najopasnije mjesto za život u Evropi.

- Treba samo pogledati šta se proteklih dana dešavalo u Parizu, na nekim mestima u Nemačkoj, u Španiji... gde je bilo znatno više suzavca i znatno više povređenih nego na Cetinju. Time ne opravdavam stvari koje su se događale na Cetinju. Samo sam zabrinut histerijom... - ističe on.

Smatra da nije teško razumeti da se u Crnoj Gori manipuliše crkvom i verom, ali da on vidi dve manipulacije.

- Jednu koja je protiv crnogorske državnosti i drugu koja je za. Svako ima pravo da zauzme stranu, ali u Hrvatskoj su interpretacije poslednjih događaja u Crnoj Gori takve da izgleda kao da samo jedna strana manipuliše. Gledajući hrvatske televizije, novine i portale čini se da su svi u Crnoj Gori protiv patrijarha srpskog Porfirija i novog mitropolita, a da je Ðukanović čovek koji je na braniku - kako se to voli reći - zapadnih vrednosti. Mislim da su te ''zapadne vrednosti'' izlizana floskula iz Hladnog rata koja više nema smisla - kaže Puhovski.

 

Đukanović je dosledan jedino u beskrupuloznoj agresivnosti

 


Podsećajući da jedno od starih pravila u diplomatskoj istoriji glasi - “nepijatelj mog nepijatelja je moj prijatelj”, Lekić navodi da nije teško prepoznati primjenu ove formule na aktuelne prilike.

- Sad se to dešava upotrebom Ðukanovića, navodno neprijatelja Srbije. Ali, Ðukanović je napravio toliko krugova u različitim nacionalnim i državno-pravnim statusima, i dosledan je jedino u beskrupuloznoj agresivnosti. Zato se stiče utisak da preko njega igrati širu političku i geopolitičku igru - nije naročito inteligentno. Ðukanović je već, to valjda nije zaboravljeno, odigrao za druge nimalo nežne igre protiv Hrvatske - naglašava on.

Lekić kaže da mu je žao što je Milanović pozivom i tretmanom Ðukanovića “u sadašnjoj fazi njegovog huškačko-ekstremističkog delovanja s ciljem destabilizacije Crne Gore, koja u strasti i agresivnosti podseća na onu kad je zamrzio šah zbog šahovnice”, pokazao format državnika iz poznatog balkanskog repertoara.

 

Hrvatska nema moć da održava predsednika Crne Gore na vlasti

 


Puhovski, s druge strane, ocenjuje da je uveren da Hrvatska nema moć da održava Ðukanovića na vlasti, ali da ima interes da ga podržava dok god je to moguće.

- Da zaboravi to što je radio devedesetih godina, da zaboravi celu koruptivnu hobotnicu koja se vezuje za njega, ali i da zaboravi na to da je u Hrvatskoj potpuno zabranjeno postojanje Hrvatske pravoslavne crkve. Ona postoji u Hrvatskoj samo kao nevladina organizacija. U svemu tome nema nikakve principijelnosti... - dodaje on.

Foto: Beta

Zoran Milanović


Lekić kaže da, pošto je Hrvatska demokratska država, očekuje da će neko s njenog institucionalnog nivoa na neki diplomatski način korigovati ovu “epizodu”.

- Da će makar smanjiti divljenje koje je hrvatski predsednik pokazao prema Ðukanoviću, a time i smanjiti moguću iritiranost crnogorskih građana. Što bi, naravno, doprinelo daljem razvoju dobrosusedskih odnosa Crne Gore i Hrvatske, čemu mi u Podgorici iskreno težimo - zaključuje on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Koaliciji Za budućnost Crne Gore 9 resora, Demokratama 5, URA 4"
Balkan

"Koaliciji Za budućnost Crne Gore 9 resora, Demokratama 5, URA 4"

"Koaliciji Za budućnost Crne Gore 9 resora, Demokratama 5, URA 4" Polazna osnova dogovora Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji aktuelne vlade je da bi strankama koalicije "Za budućnost Crne Gore" trebalo da pripadne devet resora u vladi, Demokratama 5, a Građanskom pokretu URA četiri- izjavio je poslanik DF Slaven Radunović

20.09.2021

10:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija