• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

08.10.2021

22:49

POLICAJCI KAŽNJENI JER SU SNIMLJENI, NE JER SU TUKLI MIGRANTE! /VIDEO/

Printskrin Youtube

Balkan

POLICAJCI KAŽNJENI JER SU SNIMLJENI, NE JER SU TUKLI MIGRANTE! /VIDEO/

Podeli vest

Nakon priznanja ministra Davora Božinovića i šefa policije Nikole Miline jasno je - migrante su kod granice s BiH, na snimcima koji su nastali u međunarodnom novinarskom istraživanju, mlatili policajci

Tri interventna policajca sada su udaljena s dužnosti. Ta trojica su iz jedinice interventne PU istarske, koja je bila na ispomoći na granici s BiH.  Međutim, izjave Miline, ali i Božinovića ukazuju kako je vrh MUP-a odlučio da trojicu policajaca prikaže kao jedine krivce za mlaćenje migranata na granici, piše Index.hr.

"Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vreme, nego u radno vreme. Videće se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu", kazao je Milina.

Šef policije tvrdi i da su trojica policajaca postupala - samostalno.

"Policijski službenici su, prema onome što dosad imam iz izveštaja stručnog tima, radili na neposrednim poslovima zaštite granice na minski sumnjivom području, na području kod reke, i oni su tamo postupali samostalno", rekao je dodavši da će se i dalje sprovoditi istraga u saradnji s nadležnim državnim tužilaštvom.

Tezu o individualnom postupanju policajaca već je danas, potvrđujući kako su muškarci koji mlate migrante na granici policajci, plasirao Božinović.

"To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika", rekao je. 

"Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji", tvrdi Božinović.

Pitanje koje se nameće je kako je moguće da baš niko od nadređenih nije video premlaćivanje. Radi se o granici koja je i te kako čuvana, a u strukturi pojedinih jedinica interventne policije postoji i zapovednik voda. Uz to, postoje i granični policajci kojima su interventni policajci na ispomoći.

Kao neodgovoreno pitanje je ostalo i kako to da su policajci bili uniformirani tako da se ne vide nikakve oznake. Milina je rekao kako to tek treba utvrditi. Zato je važno Milinino priznanje da su policajci migrante tukli u radno vreme. To isključuje mogućnost da su policajci tamo bili bez naređenja. 

Još jedna Milinina izjava upada u oči, a ponovio ju je dva puta. Šef policije je istakao da su policajci kažnjeni jer su naneli štetu ugledu policije, a ne zato što je ono što su činili protivzakonito ili jednostavno zato što su tukli nenaoružane ljude dok su bežali nazad u BiH. 

Policija, ukratko, tvrdi da su tri policajca samo odvraćala migrante s minski sumnjivog područja, da su pritom mlateći migrante povredili službenu dužnost te da su to činili na svoju ruku i da to niko drugi iz policije nije video ni znao. Pitanje je samo ko im veruje, zaključuje Index.hr


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Safko Njemanitz

pre 2 godine

nacisticka posla, evropsku uniju treba optuziti za agresiju na Jugoslaviju i za financiranje nacizma i terorizma .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija