• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.10.2021

11:54

OGLASILA SE MITROPOLIJA O CETINJSKOM MANASTIRU! Ispravljena je greška, nije stečeno nikakvo novo pravo

TANJUG/GLAS ZAPADNE SRBIJE/ MARIJA MILOSEVIC

Balkan

OGLASILA SE MITROPOLIJA O CETINJSKOM MANASTIRU! Ispravljena je greška, nije stečeno nikakvo novo pravo

Podeli vest

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da novim rešenjem Uprave za katastar i državnu imovinu u vezi sa Cetinjskim manastirom nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već je samo učinjena ispravka greške prilikom unosa podataka iz rešenja iz 1996. godine u katastarsku evidenciju

Mitropolija ukazuje da je osporavanje legitimnih i zakonskih prava MCP duži niz godina bilo normalizovano u Crnoj Gori, pa se danas svaki korak kojim se neko neprikosnoveno pravo priznaje Crkvi kod dela javnosti posmatra kao nekakvo naročito privilegovanje Mitropolije.

Takođe se ocenjuje da je kriminalizovanje svakog zahteva Mitropolije u pogledu ostvarenja njenih prava ništa drugo nego diskriminacija i širenje verske netrpeljivosti.

Mitropolija navodi da je rešenjem nadležne Komisije za izlaganje KO Cetinje I br. UP I 05-915 od 11.4.1996. godine utvrđeno da je Cetinjski manastir (odnosno, kako je tamo navedeno, Manastir Sv. Petar) nosilac prava svojine nad svim objektima u Listu nepokretnosti 915, u kojem je vodi i sam manastir.

Foto: Novak Đurović


Međutim, ističe Mitropolija, to pravo nikad nije uneto onako kako je utvrđeno rešenjem, već je upisano samo pravo korišćenja bez oznake nosioca prava svojine.

- Uprava za katastar i državnu imovinu je na naš nedavni zahtev za ispravku greške, donela, po našem mišljenju, zakonito i pravedno rešenje i naložila da se u tom Listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rešenjem iz 1996. - ističe MCP.

 

Prvi put u istoriji od 2005. godine Cetinje vlasnik zemljišta pod manastirom

 

 


Navodi se da novo rešenje uopšte nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem, na kojem i dalje, kako ukazuje Mitropolija, neustavno, Prestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine, dok je nosilac prava korišćenja Manastir Sv. Petar.

- To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se Prestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju - navedeno je u saopštenju Mitropolije.

MCP takođe podseća one koji javno negoduju protiv legitimne i zakonite odluke donete u zakonskoj proceduri, da je rešenje koje im smeta, kao uostalom i svako drugo, podložno proveri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova.

Foto: Beta


Mitropolija ukazuje da je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava i da je u velikoj meri u tome i uspevala, zahvaljujući nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima, koji su odolevali pritisku režima donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savesti.

- Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i, po nju, nepovoljne aršine - navodi se u saopštenju i naglašava da Mitropolija ne traži niti dobija bilo kakve privilegije u odnosu na bilo koga nosioca prava svojine.

 

MCP očekuje ravnopravni tretman kao i druge crkve i verske zajednice u CG

 


MCP ističe da zahteva i očekuje samo ravnopravnost sa ostalim crkvama i verskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojinem, dodajući da je za nju potpuno neprihvatljiv ekstremizam koji bi pretio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju.

- "Pravdi je nasilje najgori protivnik'' - Opšti imovinski zakonik Crne Gore - navedeno je u saopštenju MCP.

Foto: mitropolija.com


V.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Ðurišić izjavio je u nedelju da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske.

U Podgorici je u ponedeljak uveče, ispred zgrade Vlade Crne Gore, održan protestni skup na koji je pozvala grupa građana sa Cetinja zbog, kako su rekli, represije i torture nad građanima Cetinja i upisa Cetinjskog manastira u svojinu Mitropolije crnogorsko-primorske.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

STOP POKUŠAJU OTIMANJA Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina SPC
Balkan

STOP POKUŠAJU OTIMANJA Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina SPC

Uprava za katastar i državnu imovinu Cetinja donela je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira vodi kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, saznaje IN4S, čime je stavljena definitivna tačka na pokušaje davanja manastira u ruke kanonski nepriznatoj CPC i otuđenja njegove imovine

17.10.2021

11:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija