• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.10.2021

13:33

Šmit uputio poziv predstavnicima RS! Vratite se

Reuters

Balkan

Šmit uputio poziv predstavnicima RS! Vratite se

Podeli vest

Kristijan Šmit, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH pozvao je danas predstavnike RS da se vrate u zajedničke institucije, a predstavnike tri naroda da se okrenu budućnosti

On je to rekao u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj ne prisustvuju predstavnici iz RS.

U obraćanju koje je počelo u podne, Šmit je, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, rekao da "ne razme da neko blokira parlament koji je pravo mesto za razgovore".

Rekao je i da će se naredne sedmice obratiti u Savetu bezbednosti UN i predstaviti izveštaj redovan izveštaj o BiH, koji je predao.


Naglasio je, navodi se, da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci i pozvao predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u njihovom radu.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kristijan Šmit


RS ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština RS jednoglasno je odlučila da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo odluku o izmenama i dopunama Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 2 godine

Kome ćeš smrdo da predaš izveštaj? Angeli Merkel? Šta ti ima da tražiš u SB kad si niko i ništa?

Zoran

pre 2 godine

Prvo da se ukine nametnut zakon, u kome se krše osnovna ljudska prava. Pravo na slobodu mišljenja na koje se tako sdušno pozivaju zapadne zemlje.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija