• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

02.12.2021

20:26

SRBIJO, ČUVAJ SE! ON MOŽDA IZGLEDA KAO POŠTAR PRED PENZIJU, ALI JE "BRUTALAN EGZEKUTOR"! On je Stjuart Pič, specijalac Londona za Balkan!

Reuters

Balkan

SRBIJO, ČUVAJ SE! ON MOŽDA IZGLEDA KAO POŠTAR PRED PENZIJU, ALI JE "BRUTALAN EGZEKUTOR"! On je Stjuart Pič, specijalac Londona za Balkan!

Podeli vest

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Balkan. Lukavo navodeći da je to „u okviru stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu"

U saopštenju Ambasade Velike Britanije u BiH se precizira da će Pič preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mesta predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO, funkcije koju je obavljao od 2018. godine.
       

Kao specijalni izaslanik premijera, Pič će sarađivati sa liderima Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, navodi se u saopštenju.
       
- Rad specijalnog izaslanika će uključivati i promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica - istakla je britanska Ambasada u BiH.
       
Posebno je ukazala da će aktivnosti Piča u BiH podržati rad Kristijana Šmita, koji, kako je navedeno, i dalje ima punu podršku Velike Britanije.
       
Pič će sa britanskim partnerima raditi i na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo EU.
       
Zajedno sa međunarodnim partnerima, Velika Britanija radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u BiH tokom poslednjih 26 godina - navedeno je u saopštenju.           
       
Ser Stjuart Pič je glavni maršal vazduhoplovstva i uopšte neće biti britanska praćka za gađanje vrabaca po Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

KRIVOKAPIĆ BRUTALNO PRIZEMLJIO MILA - TI SE NEĆEŠ VRATITI! Možda je moja vlada pred padom, ali... ĐUKANOVIĆ IŠAMARAN KAO NIKAD!

       
Bio je 32. predsednik Vojnog komiteta NATO, kao najviše i najdugotrajnije vojne strukture u Alijansi.
       
Pič je bio najviši vojni oficir NATO-a i vojni savetnik Generalnog sekretara NATO i bio je najviši službenik Ujedinjenog Kraljevstva u Alijansi.
       
Radeći za Kraljevsko vazduhoplovstvo od1974. godine, Pič se kvalifikovao kao instruktor nuklearnog naoružanja i elektronskog ratovanja.
       
Operativno je službovao u Belizeu, Hongongu i Nemačkoj 1980-ih godina. Bio je i zapovednik vazduhoplovnih snaga u štabu KFOR-a (NATO) na Kosovu i bio je zamenik višeg britanskog vojnog savetnika u Centralnoj komandi američkog štaba 2001-2002.

AMERI POBESNELI NA LUKAŠENKA, JER PODRŽAVA I PUTINA, A NE NJIH! Šta reći, dijagnoza za ovakav "kvrc u glavi" ne postoji!

       
Bio je generalni direktor za prikupljanje obaveštajnih podataka u Ministarstvu odbrane 2003-2006 i šef obaveštajnih službi Odbrane, kao i zamenik predsednika Zajedničkog obaveštajnog komiteta Ujedinjenog Kraljevstva 2006-2009, gde je bio britanski član u Obaveštajnom odboru NATO-a.

Foto: Reuters

Bio je šef zajedničkih operacija u Stalnom  zajedničkom štabu. To je štab sa tri službe odakle se planiraju i kontrolišu sve prekomorske vojne operacije, sa sedištem u Londonu.
       
Na toj poziciji je bio od marta 2009. do decembra 2011. godine, kada je komandovao svim elementima snaga Ujedinjenog Kraljevstva u podrškom operacijama NATO-a u Avganistanu, Iraku i Libiji.
       
Potom je bio prvi komandant Komande združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, od decembra 2011. do aprila 2013.

LAVROV: ZAPADU JE UZALUD PRIČATI - BAŠ JE NJIH BRIGA! OSTALA SU JOŠ SAMO DVA SPORAZUMA RUSIJE I SAD! Kad oni propadnu neka nam je Bog u pomoći...

       
Bio je zamenik načelnika Štaba odbrane od maja 2013. do maja 2016. i bio je odgovoran za svo vojno osoblje Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u.
       
Bio je načelnik Štaba odbrane od jula 2016. do juna 2018. i preuzeo je ulogu predsednika Vojnog komiteta NATO-a u junu 2018, što je njegovo četvrto imenovanje sa četiri zvezdice.
       
On je član Kraljevskog koledža za odbrambene studije, počasni član Dauning koledža u Kembridžu i Kraljevskog instituta za navigaciju.
       
Kraljica ga je proglasila vitezom 2009. godine, a postao je vitez Velikog krsta Britanske imperije 2016. godine.
       
Pič je oženjen i ima dvoje dece.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dr Pera

pre 2 godine

Nema on sta da radi ovde .. engleska je napustila eu .. taj je kao i Icko .. turista ..

magmion

pre 2 godine

Da sam ja neka vlast nikada ne bih razgovarao sa ovakvim i sličnim likovima, a u Srbiju bi eventualno mogli da dođu kao turisti, Zamislite da Srbija odredi nekog penzionisanog generala da nadgleda i koordinira implementaciju demokratije i dijaloga među zemljama Beneluksa, da li bi zvaničnici tih zemalja razgovarali sa njim. ako nećemo pritisak zapada zašto ne zatražimo od Kine i Rusije da one posalju predstavnike za Balkan.

Lucija

pre 2 godine

Ovde je stvarno vreme da crkva ozbiljno porazmisli o upućivanju anateme. Dosta su života oni upropastili a sada sprovode okupaciju fašista nad srbijom. Vreme je da se suprotstavimo đavolima i avetima koji su povampireno krenuli po svežu KRV. ovo nije više sukob između vlasti i opozicije ovo je sukob između svetla i tame. Došlo je vreme. Zajahala su 4 jahača apokalipse. AMIN

Veselin

pre 2 godine

Kao građanin ove zemlje, čiji su preci ostavili kosti za ovo što sada imamo , zahtevam od Vlade RS da pothitno imenuje specijalnog izaslanika Srbije za resavanje odnosa i prava na izbor samostalnosti naroda u Britanskoj uniji.

VOJIN

pre 2 godine

ДРЖИ ПРИЈАТЕЉЕ БЛИЗУ СЕБЕ, А НЕПРИЈАТЕЉЕ ЈОШ БЛИЖЕ - ДА ТИ НА ОКУ БУДУ !!!

Zidan

pre 2 godine

Dostojevski je rekao u vezi Engleza; a komentar je u vezi izaslanika Piča: "Englezi jedino traže od Srba da mrze ruse više nego što ih oni mrze" (Piščevi dnevnici II)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija