• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.12.2021

11:00

OMIKRON nam je sve  bliži i bliži! U ovoj zemlji sumnjaju  na dva slučaja zaraze

Pixabay

Balkan

OMIKRON nam je sve bliži i bliži! U ovoj zemlji sumnjaju na dva slučaja zaraze

Podeli vest

Postoji sumnja na dva slučaja zaraze omikron sojem korona virusa u Crnoj Gori, rekao je danas Adis Martinović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore

On je u jutarnjem programu TV Vijesti rekao da su u pitanju su direktni kontakti iz međunarodnog saobraćaja.

- Za sada sumnjamo da su možda i njihovi članovi porodice zaraženi. Ispitivanja su u toku - kazao je Martinović.

Martinović je rekao da su kod ovih osoba simptomi zaraze blagi i da se nalaze na kućnom lečenju, kao i da su svi njihovi kontakti u kućnoj izolaciji.

Martinović je kazao da postoji mogućnost da omikron zbog svojih mutacija nepogodno utiče na dalji tok pandemije, ali da bez detaljnih studija to se ne može predvideti.

- Zahvaljujući mutacijama tokom pandemije zabeleženo je da većina mutacija dovodi do slabljenja virusa. Kako se naš organizam bori da se izleči, bori se i mikrorganizam i dolazi do mutacija. Zahvaljujući imunom odgovoru dolazi i do slabljenja kliničke slike - kazao je Martinović.

Rekao da postoje nedoumice i nejasnoće u vezi omikron soja.

- Ima najveći broj mutacija koje mogu biti zabrinjavajuće On ima jednu sekvencu koju je preuzeo od virusa koji izaziva običnu prehladu. To može značiti da smo zaštićeniji jer smo stvorili vid imuniteta na virus koji izaziva prehladu. Ali je i dalje nepoznato koliko će se virus širiti, da li smo imuni na njega, da li njegova klinička slika može biti teža ili lakša. Nadam se da će naučne studije za nedelju, dve dati sve odgovore - rekao je Martinović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NALAZIMO SE U "OBRUČU", KORONA NAS STALNO IZNENAĐUJE! Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku! MORAMO BITI SPREMNI NA SVE!
Društvo

NALAZIMO SE U "OBRUČU", KORONA NAS STALNO IZNENAĐUJE! Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku! MORAMO BITI SPREMNI NA SVE!

Trenutno imamo više od 1.000 obolelih od korone dnevno. To je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju. Optimista sam da će 2022. biti mnogo povoljnija godina, jer se nadam da će i ova, kao i sve druge pandemije oslabiti posle dve godine. I naučnici se trude da nam budu dostupne efikasne vakcine i inovativni lekovi, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek komentarišući tvrdnje da je nova mutacija – omikron, manje opasan od delta soja koronavirusa

06.12.2021

20:53

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija