• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs

23.01.2015

09:24

UMRO SAUDIJSKI KRALJ Njegovo bogatstvo vredelo je 18 milijardi dolara!

Vesti

UMRO SAUDIJSKI KRALJ Njegovo bogatstvo vredelo je 18 milijardi dolara!

Podeli vest

Saudijski kralj Abdulah bin Abdulaziz al Saud umro je u 90. godini u bolnici u kojoj se lečio od upale pluća.

Njega je nasledio princ Salman bin Abdulaziz al Saud, saopštile su vlasti Saudijske Arabije.

Vođa naftom bogate kraljevine umro je noćas, tačno u 1 sat posle ponoći po lokalnom vremenu.

Pre zvanične potvrde o smrti pojavile su se kontradiktorne vesti ali je sve postalo jasno kada je saudijska televizija prekinula redovni program i počela da emituje citate iz Kurana, što se čini uvek kada umre neki član najuže kraljevske porodice.

Kralj Abdulah bio je u bolnici nekoliko nedelja, a na kraju je bio priključen na veštačka pluća.

Abdulah je bio šesti kralj Saudijske Arabije i imao je reputaciju reformatora koji je promenio strukturu vlasti u konzervativnoj kraljevini i održavao je dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Džavama istovremeno zadržavajući nezavistan kurs u spoljnoj politici.

Kombinujući „rođački nastup“ sa reputacijom časnog čoveka i prepredenim odnosom prema medijima, bio je popularan među podanicima, koji su ga videli kao osveženje posle njegovog autokratskog prethodnika na prestolu, kralja Fahda.

Abdulah je potrošio milijarde dolara za modernizaciju saudijskog sistema obrazovanja, otvorio ekonomski sistem, uveo zemlju u Svetsku trgovinsku organizaciju i obuzdao moć verske policije, amnestirao neke osuđene na ponižavajuće kazne, poput bičevanja, sreo se sa papom Benediktom, zagovarao versku toleranciju, suzbio verski ekstremizam, donekle poboljšao položaj žena i ponudio mirovno rešenje za arapsko-izraelski spor.

Rezultat njegove politike je i jačanje apsolutne vlasti kraljevske porodice. Njegove reforme nisu se proširile i na politički sistem. Kritičari režima koji su otišli predaleko završili su u zatvoru ili su ućutkani, a odustao je i od eksperimenta sa izborima.

Abdulah je preuzeo većinu kraljevskih dužnosti januara 1996. godine, pošto je Fahd prethodno doživeo srčani udar, a formalno je postao kralj 2005. godine, posle Fahdove smrti.

Saudijska Arabija je na kraju Abdulahove vladavine drugačija nego na njenom početku – otvorenija za preduzetništvo i javnu raspravu o mnogobrojnim problemima, i otvorenija je čak i za turiste. 

Sa druge strane, kraljevina je nepromenjena – svu vlast ima kraljevska porodica koju podržavaju konzervativni verski autoriteti, dok su obični građani obespravljeni, piše Vašington post.

Bogatstvo kralja Abdulaha procenjeno je na 18 milijardi dolara. 

AP PHOTO

Kralj Abdulah, kao i njegov prethodnik kralj Fahd i naslednik prestolonaslednik Salman, bio je sin Ibn Sauda koji je osnovao modernu Saudijsku Arabiju 1932. godine.

Preminuli monarh je imao četiri supruge, sedam sinova i 15 kćeri. Smrt kralja Abdulaha koji je važio za reformistu i umerenog u okviru porodice Saud, dolazi u teško vreme za zemlju s 29 miliona stanovnika - drugu po veličini u arapskom svetu, posle Alžira.

S jedne strane cena nafte opada, a Saudijska Arabija je pod sve više napada džihadista. Uz to, postoji i zabrinutost zbog sposobnosti Abdulahovih naslednika da vladaju.

Salman je u utorak, još kao prestolonaslednik, održao govor na otvaranju novog zasedanja Parlamenta, i u ime tada obolelog kraja Abdulaha istakao izazove pred kraljevstvom.

- Ovo zasedanje počinje u izuzetno osetljivim i delikatnim međunarodnim i regionalnim uslovima - rekao je on u govoru kojim je hrabrio Saudijce da će njihovi ekonomski interesi biti zaštićeni uprkos padu cena nafte.

Salman je potom, na državnoj televiziji istog dana rekao: - Ne mogu se zatvarati oči pred tenzijama na globalnom tržištu nafte. To nije novo - time smo se bavili u prošlosti s čvrstom voljom i mudrošću, i time ćemo se na isti način baviti i sada.

Pomenuo je nasilje u Siriji i susednom Iraku, rekavši da Saudijska Arabija ostaje "oaza mira" uprkos previranjima oko nje.

Prestolonaslednik će preuzeti vlast odmah, a sahrana kralja Abdulaha će biti u roku od 24 sata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija