• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

22.02.2015

11:35

IMA SE, MOŽE SE Kralj Salman podanicima poklonio tri  i po srpska budžeta!

Vesti

IMA SE, MOŽE SE Kralj Salman podanicima poklonio tri i po srpska budžeta!

Podeli vest

Kralj Salman, novi vladar Saudijske Arabije, u vreme u kojem većina sveta grca u dugovima, odlučio je da časti svoje podanike sa oko 32 milijarde dolara

 

Tu odluku kralj Salman je doneo nakon što je na tronu prošlog meseca nasledio svog preminulog polubrata, kralja Abdulaha, a procenu o tome koliko je to, zapravo, novca uradila je filijala "Ešmor grupe” u Rijadu, prenosi Politika.

Da bi bilo slikovitije – reč je o svoti koja prevazilazi godišnji budžet Nigerije, najveće afričke ekonomije. Ili, u poređenju sa nama – kralj će budžetskim korisnicima i zaposlenima u državnoj službi podeliti malo više od tri i po ovogodišnja budžeta Srbije.

Prema podacima koje navodi "Njujork tajms”, oko tri miliona zaposlenih od ukupno pet i po, dobiće dve mesečne plate, što je oko 5.000 dolara. Osim toga, novac će biti dodeljen sportskim klubovima, umetničkim i drugim profesionalnim udruženjima, biće investicija na polju vodovoda i električne energije.

Velika vladina ulaganja takođe nisu novina za ovu zemlju, pošto su mnogi ruralni predeli Saudijske Arabije napredovali upravo zbog uloženog državnog novca, pa je stanovništvo prestalo da se bavi stočarstvom, već se po selima voze džipovi i kupuju "ajfon” telefoni.

Međutim, ovogodišnja nagrada privukla je priličnu pažnju. Razloga je nekoliko. Kralj Salman, za kojeg se, kako analizira Bi-Bi-Si, veruje da neće biti zainteresovan za društvenu reformu svoje zemlje, već da je više orijentisan ka strogim religijskim pravilima, započeo je vladavinu brzim smenama u državnim telima i otpuštanjem velikog broja ministara. Na ovaj način on je ekspresno postao popularan među građanima, pa priče o nepoštovanju ljudskih prava ili očekivanoj političkoj reformi ostaju u drugom planu.

Draguljari u Rijadu već danima zadovoljno trljaju ruke. Kako kažu, mušterija je više nego što mogu da stignu da usluže. Televizijske stanice o tome već prave reportaže, među njima i En-Bi-Si.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija