• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.02.2015

21:05

SIJAMSKE BLIZNAKINJE RAZDVAJALI 26 SATI Istorijska operacija u Dečijoj bolnici u Teksasu

Vesti

SIJAMSKE BLIZNAKINJE RAZDVAJALI 26 SATI Istorijska operacija u Dečijoj bolnici u Teksasu

Podeli vest

Američke sijamske bliznakinje Natali Houp i Adelajn Fejt Mata, stare deset meseci, početkom februara uspešno su razdvojene u Dečijoj bolnici u Teksasu operacijom koja je trajala čak 26 sati

Prvi put u istoriji lekari su uspeli da odvoje par blizanaca koji deli veliki broj vitalnih organa - grudni koš, pluća, dijafragmu, jetru, creva, debelo crevo, karlicu i deo srca.

Operaciju izveo tim od 26 ljudi - 12 hirurga, šest anesteziologa i osam medicinskih sestara


Sledi još operacija


Komplikovanu operaciju razdvajanja izvelo je 12 hirurga, stručnjaka za pedijatriju, urologiju, plastičnu hirurgiju, ortopediju, kardiologiju i ginekologiju. Takođe, zahvatu je prisustvovalo i šest anesteziologa, kao i osam medicinskih sestara. Samo razdvajanje bliznakinja trajalo je 18 sati, dok je tim hirurga 23 sata operisao Natali, a čak 26 sati Adelajn. Devojčice se oporavljaju na intenzivnoj nezi gde će provesti naredne mesece.

Obično umiru

- Sijamske bliznakinje rađaju se jednom u 200.000 slučajeva i retko prežive
- Od 40 do 60 odsto parova umre pri rođenju, dok 35 odsto živi samo jedan dan

Dečiji hirurg Darel Kes, koji je predvodio hirurški tim, kaže da je zahvat bio veoma rizičan.
- Tako nešto nikada nije izvedeno, ali smo se dugo pripremali. Bliznakinje će morati da imaju još rekonstruktivnih operacija. Najveći izazov će biti ortopedski zahvat kako bismo im omogućili da normalno hodaju - rekao je Kes.

Uprkos tome, majka Elis i otac Džon presrećni su što su njihove devojčice preživele operaciju. Oni kažu da ne znaju kako da se zahvale hirurzima što su njihovoj deci omogućili normalan život.
- Naš san je postao stvarnost. Hvala lekarima i svim osobama koje su se u proteklih deset meseci molile za Natali i Adelajn - rekla je uplakana Elis, koja pored bliznakinja ima petogodišnjeg sina Ezaraju.


Meseci priprema


Cela porodica je bila pored bliznakinja tokom priprema za pionirski zahvat. Devojčice zato nisu napuštale bolnicu od aprila, kad su rođene. U tom periodu Natali i Adelajn prošle su bolan postupak koji je trajao pet sati. Tada je pomoću instrumenata za širenje tkiva njihova koža rastegnuta toliko da nakon operacije može da se presadi i prekrije delove tela i jedne i druge devojčice. Takođe, pravljeni su modeli organa devojčica na kojima su hirurzi vežbali.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija