• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.12.2015

08:22

UMESTO RADOSTI, STREPNJA! Svet dočekuje Novu godinu pod senkom straha od terorizma!

Vesti

UMESTO RADOSTI, STREPNJA! Svet dočekuje Novu godinu pod senkom straha od terorizma!

Podeli vest

Novu 2016. godinu ljudi širom sveta dočekuju pod senkom straha od terorističkih napada i uz pojačane mere bezbednosti, naročito u evropskim metropolama među kojima su neke iz opreza otkazale tradicionalne prigodne manifestacije



Jedna od takvih je Pariz, čije su vlasti odlučile da otkažu spektakularni vatromet u novogodišnjoj noći, mada će javni doček na pariskim bulevarima i Jelisejskim poljima biti organizovan uprkos vanrednoj situaciji nakon prošlomesečnih terorističkih napada na francusku prestonicu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

U Moskvi će, takođe iz obazrivosti i bezbednosnih razloga, prvi put biti zatvoren Crveni trg, tradicionalno mesto okupljanja stanovnika ruske prestonice i turista povodom dočeka nastupajuće godine.

Britanski mediji prenose da će trg biti zatvoren zbog straha od terorizma, dok ruski mediji navode da će se u centru Moskve pored Kremlja snimati novogodišnji koncert zbog čega će pristup imati samo određeni broj ljudi, sa propusnicama.


 

Tanjug/AP


Strahovi su pojačani nakon što je u današnjoj pucnjavi u turističkom mestu u ruskoj oblasti severnog Kavkaza, u pokrajini Dagestan, najmanje jedna osoba ubijena, a 11 ranjeno, dok lokalne vlasti veruju da su napade izveli "ekstremisti oružane kriminalne grupe sveteći se ljudima koji uživaju u novogodišnjim proslavama".

Zebnjama u novogodišnjoj noći doprinele su i ovonedeljne evakuacije zbog dojave o bombi u tržnom centru nedaleko od Bazela.

U međuvremenu, belgijska policija uhapsila je dve osobe u različitim delovima zemlje u nedelju i ponedeljak, a obe su osumnjičene da su planirale napad na Brisel tokom novogodišnje večeri.

Istovremeno, iz Brisela je saopšteno da se otkazuje tradicionalni novogodišnji vatromet zbog pretnji ekstremističkim napadima, a u skladu sa odlukom koju su gradske vlasti donele posle konsultacija sa vladom. 

Tanjug/AP



I turska policija je danas saopštila da je uhapsila dva muškarca u Ankari, pod sumnjom da su pripadnici Islamske države i da su planirali napad za doček Nove godine u jednom tržnom centru u Ankari.

Pojačane snage bezbednosti, sa 1.500 čuvara reda, planirane su za sutra i u Beču, čije vlasti, i pored upozorenja od mogućih terorističkih napada, nisu odustale od održavanja "Novogodišnje trase", najvećeg dočeka Nove godine pod vedrim nebom, mada nisu isključile mogućnost otkazivanja.

Austrijska policija je prošle nedelje saopštila da je niz evropskih prestonica, uključujući Beč, dobio upozorenja od obaveštajnih službi o mogućim teroristickim napadima uoči Nove godine, a koji bi mogli da budu izvedeni uz upotrebu vatrenog oružja i eksploziva. 

Tanjug/AP



Istovremeno, međunarodna koalicija koju predvode SAD nastavlja udare na Islamsku državu u Iraku i Siriji, a ni Rusija ne popušta u svojim vazdušnim operacijama protiv meta džihadističke organizacije na sirijskoj teritoriji.

S druge strane, Islamska drzava je u najnovijoj poruci u subotu saopštila da vazdušni udari Rusije, a ni akcije koalicije na čelu sa Vašingtonom, nisu uspeli da je oslabe.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saša

pre 8 godina

Razumljivo! Ne, ponovilo se... Zlu, ne trebalo... Posle, svih desavanja i stradanja... Nikada, vise bre!!! Na, bilo kom kontinentu, u bilo cijoj... zemlji... STOP!!! TERORIZMU...\n

Saša

pre 8 godina

Za, Planetu od mene! - Srecna! vam 2016!!! godina, puno zdravlja, srece, para, dece, i radosti... Od, srca vam zelim... \"Moji, su drugovi biseri, rasuti... \n

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija