• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.02.2016

20:55

CRNE PROGNOZE STRUČNJAKA: Ako Saudijci uđu u Siriju, nafta će koštati 250 dolara!

Vesti

CRNE PROGNOZE STRUČNJAKA: Ako Saudijci uđu u Siriju, nafta će koštati 250 dolara!

Podeli vest

Saudijska Arabija bi se u Siriji sukobila s Iranom, što bi cene nafte na svetskom tržištu sa sadašnjih 33 dolara po barelu preko noći podiglo čak 7,5 puta, ocenjuju stručnjaci

Ulazak Saudijske Arabije u rat u Siriji podigao bi cenu nafte sa sadašnjih 33 dolara po barelu na čak 250 dolara, tvrde stručnjaci. Oni navode da bi crno zlato postalo najskuplje u istoriji jer bi se u Siriji kraljevina bogata naftom zapravo sukobila sa Iranom, takođe jednim od najvećih proizvođača nafte u svetu.

Direktan sukob nemoguć

Profesor na Univerzitetu "Džordž Vašington" u SAD dr Husein Askari tvrdi da bi cena nafte drastično skočila čim bi prvi saudijski vojnik ušao u Siriju, gde se već nalaze iranske trupe.

500

dolara po barelu koštala bi nafta ako bi se rat vodio na teritoriji Saudijske Arabije i Irana

- Ukoliko bi se te dve zemlje konfrontirale u Siriji, barel nafte bi preko noći poskupeo na 250 dolara. Kupci bi bili u panici zbog rata između dve velike izvoznice nafte, te bi zbog nesigurnosti kupovali crno zlato u ogromnim količinama kako bi napravili zalihe. Tako velika potražnja podigla bi cene u nebesa - navodi dr Askari.

(VIDEO) CIA POTVRDILA ŠOKANTNU PRETNJU: Saudijska Arabija ima atomsku bombu spremnu za potrebu?!

Ipak, on dodaje da bi ta cena bila neodrživa i da bi vremenom pala na oko 100 dolara po barelu, kolika je bila u prvoj polovini 2014. Međutim, dr Askari upozorava da bi u slučaju direktnog rata između Saudijaca i Iranaca nafta koštala basnoslovno mnogo.

- Ukoliko bi se rat vodio na teritoriji Saudijske Arabije i Irana, ne samo u Siriji, nafta bi koštala čak 500 dolara po barelu. Dve zemlje bi u tom slučaju jedna drugoj uništavale naftna polja i postrojenja za proizvodnju nafte, što bi dovelo do manjka na tržištu, a samim tim i do poskupljenja - tvrdi dr Askari.

Reuters

Uprkos tome što se čini da bi drastično poskupljenje "crnog zlata" odgovaralo svim proizvođačima nafte na svetu, od Rusije, preko Nigerije do Venecuele i SAD, geopolitički stručnjaci smatraju da direktan rat između Irana i Saudijske Arabije niko neće dozvoliti.

ŠOKANTNO: Saudijska Arabija ima atomsku bombu i preti da će je baciti na Siriju?!

- Sve velike sile, prvenstveno Rusija i SAD, neće dozvoliti takav konflikt. Toga su svesni i Rijad i Teheran, koji ne žele da unište granu ekonomije od koje žive. Međutim, konfrontacija dve naftne sile u Siriji nije nemoguća - objašnjavaju analitičari.

Kupci bi bili u panici zbog rata između dve velike izvoznice nafte u Siriji, te bi kupovali crno zlato u ogromnim količinama

Dr Husein Askari

Štaviše, kako ističu, taj scenario je veoma realan.

- Saudijci već dugo najavljuju kopnenu invaziju na Siriju, pod izgovorom borbe protiv džihadista. Međutim, ne kriju ni da žele da "eliminišu iransku pretnju" u Siriji jer se snage režima u Teheranu već uveliko bore na strani vojske Bašara el Asada. Saudijska kraljevina, većinski sunitska zemlja, želi dominaciju u regionu, a najveći rival, kako po verskoj strukturi tako i po proizvodnji nafte, joj je većinski šiitski Iran - pojašnjavaju eksperti.

Veliki gubici

Oni dodaju da bi sukob Saudijaca i Iranaca u Siriji samo kratkoročno podigao cenu nafte na 250 dolara.

Niske cene nafte nameću SAD

Mnogi stručnjaci smatraju da su za nisku cenu nafte na svetskom tržištu krive SAD.

- Obično OPEK reguliše cene nafte. Zemlje članice povećavaju ili smanjuju proizvodnju, stvarajući višak, odnosno manjak na tržištu, i tako cenu nafte održavaju stabilnom. Međutim, Amerika je u junu 2014. udarila na Rusiju zbog pripajanja Krima, te se sa članicama OPEK dogovorila da ne smanjuju proizvodnju, što je spustilo cene nafte. Na taj način Vašington je mislio da će Rusija zapasti u ekonomsku krizu. To se, ipak, nije dogodilo. Moskva jeste u krizi, ali ne u tolikoj kolikoj su se SAD nadale. Svojim potezom Amerikanci su više naškodili sebi i svom velikom savezniku Saudijskoj Arabiji - objašnjavaju analitičari.

- Ona bi se ubrzo smanjila na oko 100 dolara po barelu, kolika je bila 2014, pre nego što je počela da pada. Mnoge velike izvoznice nafte, poput Rusije i Venecuele, trpe velike gubitke zbog sadašnjih niskih cena. Njima bi se sasvim sigurno isplatilo da se cena crnog zlata vrati na onu stabilnu iz 2014. - smatraju eksperti.

PAKLENI PLAN ZA RUŠENJE ASADA! Saudijci pobunjenicima daju rakete zemlja-vazduh!

Inače, cena nafte na svetskom tržištu bila je stabilna i iznosila je oko 110 dolara po barelu od 2010. do polovine 2014, kad je počela da pada i sada je više od 70 procenata niža. Istorijski pad uzrokovan je time što Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), suprotno svim pravilima, ne želi da ograniči proizvodnju crnog zlata.

Sve članice te organizacije, kojoj ne pripada Rusija, proizvode više nafte nego što je potrebno, tako da se na tržištu stvaraju viškovi, što utiče na to da ona bude jeftina.

ŠEF DIPLOMATIJE SAUDIJSKE ARABIJE PRETI: Asadu je došao kraj, biće uklonjen milom ili silom!

Pored toga, Saudijci su dodatno snizili cenu nafte za evropsko tržište kako bi bili konkurentniji od Irana, koji od početka godine, kad su mu skinute ekonomske sankcije, može nesmetano da izvozi crno zlato koliko god želi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija