• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

06.03.2016

20:08

LAZANSKI O KRIZI JUŽNOG KRILA NATO: U slučaju rata s Rusijom, alijansa će mirno gledati razaranje Turske?!

Vesti

LAZANSKI O KRIZI JUŽNOG KRILA NATO: U slučaju rata s Rusijom, alijansa će mirno gledati razaranje Turske?!

Podeli vest

Bilo bi korisno sesti za sto i ponovno razmotriti pripadništvo Turske organizaciji NATO”, izjavio je u avgustu 1987. tadašnji turski predsednik Kenan Evren. Evren je bio besan zbog rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se Turska osuđuje zbog stava prema Kurdima i Jermenima, pa je u svom govoru izneo prikrivenu pretnju koja je u sedištu NATO-a dočekana prilično hladnokrvno. Jer, Turskoj je potreban NATO, kao što ni južno krilo NATO-a ne može bez Turske

Od tada su prošle godine, odnosi Turske sa Amerikom i NATO-om prolazili su kroz različite faze, pitanje odnosa Turske i Grčke stalno opterećuje južni bok NATO-a, a sada je došla i kriza odnosa između Turske i Rusije. Odnosno, može li se Turska odlučiti za samostalnu vojnu konfrontaciju s Rusijom i kako bi u takvoj situaciji reagovali SAD i NATO?

Indžirlik je vazduhoplovna baza u Turskoj, jedina baza SAD za taktičke vazdušne operacije između Italije i Persijskog zaliva. Smešten je u blizini Adane, dinamične južne metropole Turske i pruža američkim i drugim pilotima NATO-a sve uslove za trening: niski let, jer nema niskih oblaka kao u severnoj Evropi, postoje i vrlo visoki tereni, a konfiguracija se posle šezdesetak kilometara menja.

AMERIKANCI SPREMAJU INVAZIJU: Koalicija razmatrala kopneni upad u Siriju?

Tu su i dve linije za gađanje ciljeva, na kopnu kod Konje i na moru. Avio-piste baze mogu da prime sve postojeće borbene i transportne avione NATO-a.

Nekada je u Indžirliku boravilo i do 5.000 američkih oficira, podoficira i vojnika, uključujući i njihove porodice, tu je bila i specijalna logistička grupa američke vojske. Turska je, posebno u njenim perifernim područjima, i deo „ušiju NATO-a”, počevši od 14 radara mreže „Madge”, koja ima devet radara u Italiji i četiri u Grčkoj.

ERDOGANU SAVEZNICI OKRENULI LEĐA! NATO neće da zbog Turske ratuje PROTIV PUTINA!

Blizu Ankare je i centar za seizmičko prisluškivanje eventualnih ruskih podzemnih nuklearnih proba. Istina, modernizacija drugih metoda osmatranja i prisluškivanja donekle je umanjila značaj nekih od tih stanica, ali one nisu ukinute.

Glavna odgovornost za odbranu Turske leži na njenim oružanim snagama, koje broje oko 510.000 pripadnika, 2.500 tenkova, od čega je 730 tipa „leopard”, dok su ostali tenkovi prilično zastareli. Avijacija ima 364 borbena aviona, od čega je 290 tipa F-16, ratna mornarica ima 13 modernih nemačkih podmornica, 18 fregata i 53 korvete i raketna čamca.

Turski vojnici su dobro obučeni, svoju surovost pokazali su i u ratu u Koreji, ali oko 50 odsto vojne opreme potiče iz osamdesetih godina prošlog veka.

(VIDEO) CIA POTVRDILA ŠOKANTNU PRETNJU: Saudijska Arabija ima atomsku bombu spremnu za potrebu?!

Turski geostrateški kontekst je koliko evropski, toliko i bliskoistočni, pa Ankaru već godinama zabrinjava ruska vojna prisutnost u Siriji; Turci su još krajem prošlog veka optuživali Moskvu za gomilanje vojnog materijala u sirijskoj pokrajini Đezire, a turski stratezi čak razmišljaju da bi Rusija mogla, u slučaju potrebe, da sa Kavkaza prebaci u Siriju i tri vazdušno-desantne divizije.

S druge strane, odnosi Turske i Grčke opterećuju južno krilo NATO-a već godinama, Ankara polaže pravo na grčka ostrva Samotrakija, Lezbos, Kio, Samos, Kos, Rodos i na sva velika i mala ostrva na udaljenosti od 50 kilometara od turske obale.

(VIDEO) PROCUREO TAJNI IZVEŠTAJ NATO: Rusko oružje u Siriji efikasnije od našeg!

Turska ima posebno formiranu Četvrtu armiju , nazvanu „armijom Egejskog mora”, koja ne pripada strukturama NATO-a. Tu armiju čine četiri divizije, jedna artiljerijska brigada, dva puka komandosa, helikopteri i desantni brodovi.

Grci kažu da je Egejsko more kolevka helenizma, da predstavlja vitalni deo grčke teritorije i da na tamošnjih 3.000 ostrva živi oko dva miliona Grka.

AMERI PORUČILI ERDOGANU: Ako zakuvaš sa Putinom, ne očekuj da te NATO spašava!

I Grčka ima Četvrtu armiju, sa štabom u Ksantiju, u zapadnoj Trakiji. Grčka mornarica i kopnene snage dobro su uvežbani, a Turska nema prednost u avijaciji.

Tu je i Rusija, sa Krimom kao nepotopivim nosačem aviona. Pre nekoliko dana na Krim su sleteli lovci Su-30SM i tako ojačali ruske snage na tom prostoru. Sada na Krimu Rusija drži avione Su-30SM i Su-27SM3, bombardere Su-24, tenkove T-72B3, transportere BTR-82A, PVO sisteme S-300PM i obalne raketne sisteme K-300P „bastion”, čime je Moskva zapravo pokrila ceo akvatorijum Crnog mora.

Od jedinica ruskih oružanih snaga na Krimu su 37. mešoviti avio-puk, 31. PVO divizija, 8. artiljerijski puk, 126. brigada mornaričke pešadije, 15. raketna obalska brigada, 810. brigada mornaričke pešadije, 127. izviđačka brigada, 43. i 318. mešoviti avio-puk, 38. lovački puk, jedinice Crnomorske flote…

PUTIN MATIRAO OBAMU! Amerikanci teška srca priznali veliki poraz!

U Jermeniji Rusija ima dve vojne baze, a u Abhaziji i Južnoj Osetiji po jednu. Uz snage svog Južnog vojnog područja, koje su, u odnosu na teritoriju za koju su „nadležne”, verovatno i najsnažnije u celoj Rusiji, Moskva može da drži Turke u stanju duboke pacifikacije. Incidenti su mogući, ali bi rat krivicom Ankare za Turke bio poguban. NATO bi ostao uzdržan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
CICA DRAZA

pre 8 godina

e sada putin stvarno dere ovna,tako mu i treba ameri nesmeju ni dapisnu

boleaux

pre 8 godina

E moj Cica Drazo! Koliko god mi bio drag tvoj komentar i pogotovo tvoj nadimak, ne mogu a da ne primetim da ti Drazo sramotis Srpski rod svojim pravopisom. Imas PC, u srcu ti Bosna a u glavi fosna. U jednoj recenici ali u JEDNOJ od 11 reci imas 6 pravopisnoh gresaka. Al bitno je to da si ti dokazani strucnjak za svetsku politiku. Samo napred! (dapisnu a?)

Ali Šele

pre 8 godina

Kako ovaj kvazianalitičar nabraja Ruska vojska samo što nije osvojila cio svet a posebno Tursku, a zašto onda Rusi neosvojiše Ukrainu jer im je i to strateška zemlja prema Evropi i Zapadu. G.Lazanski sagledaj ekonomsku mogućnost Rusije, država već drugu godinu u izolaciji, koliko je devalvirala rublja, narod je gladan u Rusiji, pusti fotogeničnost Putina.

Tomas Gustaffson

pre 8 godina

Nemo' se uzbuđavaš, poturice, dobićeš bore od toga! A za Rusiju ne brigaj, ima ko se stara za sve pravoslavno!

Erdogan

pre 8 godina

A ti pravi Srbin TOMAS GUSTAFFSON !!! a Za Lazu on je ko Baba Vanga, prica gluposti i naravno u Srbiju to se prodaje.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Руси нису осваачки народ...Ни у Украјини не освајају и не робе никога већ само - враћају своје.! Оно што им вековима припадало а одузето у вихору "Антихриста"....Крим је Историјски Русија....Кијев некада Руска Престоница био...А Онда Латини узеше "своје"....и рекоше никада више Руско...па није баш тако..и Бог се за нешто "пита"...Божија је - задња...! Константинопољ - је турски град РОБ а некада престоница Православља...Аја Софија је Православни МАНАСТИР освојен а иконе премалтерисане и окречене за Џамију....Освајачи мисле сад је њихово Ва вијек и вјекова...Али Бог можда не мисли - тако....

BRANKO

pre 8 godina

Da hoce , uradilili bi to za 15 dana. Nije sve u osvajanju !?

Ljubisa

pre 8 godina

Balvane,opet nešto trućkaš....boli tebe uvo,izbezumljen i uživaš...

Marko

pre 8 godina

Moci cemo da slusamo uskoro Lazanskog i u narodnoj skupstini kao poslanika SNS-a

steinrothlib

pre 8 godina

kako mali Mikica zamilja rat navijajuci za Ruse. Jadno. Pogledajte ruske efektive (stariji od 50 godina), gledajte im ekonomiju (smanjuju ulaganja u vojsku za 10 % po ruskim izvorima). Da ne govorim o bedi i trosenju resursa u Ukraji i Siriji. cene nafte padaju, rublja u kolapsu....... Sta cita ovaj "ekspert" Lazanski?

Ali Šele

pre 8 godina

Tomase nije reč o uzbuđenju već je reč o praznom stomaku, pa zar ne vidiš da su Rusiju upropastili tajkuni kao i nas a da je Putin najveći tajkun od svih njih i da pokušava da bude kopija Staljina

Miša Zemun

pre 8 godina

U vezhi Rusije, zaista mi ovde pojedinci postaju toliko smešni kada tvrde da je lav zapravo ovca ili možda zec pa je zato bezopasan! Da je to tako, Amerika bi odavno zavladala Rusijom, ali nije jer jednostavno ne sme ni da pokuša. To što rusi neće da sravne Ukrajinu ili Tursku ima svojih razloga, a ko je pametan, shvatiće ...

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija