• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

17.04.2016

14:25

NETANJAHU DIREKTNO: Izrael se nikada neće povući sa Golana!

Vesti

NETANJAHU DIREKTNO: Izrael se nikada neće povući sa Golana!

Podeli vest

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se Izrael nikada neće povući sa Golana i da će ta strateška visoravan na granici sa Sirijom ostati zauvek u rukama Izraela

 


Na specijalnoj ceremonijalnoj sednici kabineta održanoj na Golanu, Netanjahu je rekao da sumnja da će se Sirija ikada vratiti na ono što je bila pre razornog građanskog rata i da je tu sumnju izrazio državnom sekretaru SAD Džonu Keriju.

Takođe je rekao da se neće protiviti diplomatskim naporima da se stabiliše Sirija sve dok to nije na račun bezbednosti Izraela.

- To znači da na kraju Iran Hezbolah i snage ID moraju da budu izbačene sa sirijske teritorije - rekao je izraelski premijer.

On je dodao da se granica neće izmeniti i da je vreme da svet konačno prizna suverenitet Izraela nad Golanom. Izrael je osvojio Golan u šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao ga 1981. Izraelsko povlačenje s te visoravni već se dugo smatra ključnim za postizanje izraelsko-sirijskog mirovnog sporazuma.

- Za 19 godina tokom kojih je Golan bio pod okupacijom Sirije korišćen je za bunkere, žičane ograde, zemne mine i agresiju. Korišćen je za rat. Za 49 godina koliko je pod vlašću Izraela korišćen je za poljoprivredu, turizam, ekonomske inicijative, izgradnju. Korišćen je za mir - rekao je Netanjahu.

NETANJAHU JE ZA MIR: Palestinski predsednik Abas, neka dođe kad poželi!

On je objasnio da je odabrao da održi tu sednicu vlade na Golanu da pošalje jasnu poruku, istakavši da broj stanovnika visije raste svake godine i da tamo trenutno živi 50.000 ljudi, a da će im se u narednim godinama pridružiti hiljade familija.

Netanjahu je objasnio da je Golan bio sastavni deo zemlje Izraela u drevno doba o čemu "svedoče desetine drevnih sinagoga oko nas", kako je rekao, naglasivši da je Golan takođe integralni deo Izraela u sadašnje vreme.

Izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked ponovila je izjavu premijera, objasnivši da je "jedan od ciljeva sednice da se javno objavi da mi očekumo da zemlje sveta takodje priznaju severnu grnicu Izraela, uključujuću Golansku visiju naravno".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija