• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

19.08.2016

23:54

NEUSPEO NAPAD NA GORBAČOVA:  25 godina je prošlo od pokušaja državnog udara pred raspad SSSR-a!

Vesti

NEUSPEO NAPAD NA GORBAČOVA: 25 godina je prošlo od pokušaja državnog udara pred raspad SSSR-a!

Podeli vest

Nekoliko desetina Rusa okupilo se u Moskvi kako bi obeležili 25 godina od neuspelog puča pred raspad Sovjetskog Saveza.Taj praznik ignorišu vlasti zbog prokomunističke i antivladine prirode, javila je agencija AP.

Pristalice neuspelog puča nosili su večeras zastave i plakate s komunističkim i marksističkim porukama, preneo je AFP.

Avgustovski puč bio je neuspeli pokušaj državnog udara od 19. do 21. avgusta 1991. koji su izveli pojedini članovi sovjetske vlade s ciljem preuzimanja kontrole nad zemljom od predsednika Mihaila Gorbačova. 

Lideri puča bili su predstavnici tvrde struje unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili programu Gorbačovljevih reformi kao i naznakama novog sporazuma o decentralizovanju sovjetske države i prebacivanju nadležnosti federacije na republike. 

Iako je puč propao posle samo dva dana uz povratak Gorbačova na vlast, smatra se da je imao ključnu ulogu u dezintegraciji Sovjetskog Saveza i KPSS-a. 

Poraz puča kasnije je u Rusiji smatran za pobedu demokratije i građanskih sloboda.Oni koji su se protivili puču pre 25 godina okupili su se večeras ispred zgrade u kojoj je bio tadašnji predsednik ; Rusije, tada jedne od republika SSSR-a, Boris Jeljcin koji se pobednički pojavio 22. avgusta da saopšti da je državni udar propao. 

Predsednik Rusije i premijer, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, danas se nalaze na Krimu, pripojenom Rusiji 2014. godine i nisu došli da polože vence ispred spomenika u Moskvi izgrađenom u znak sećanja na tri demonstranta poginula za vreme pokušaja državnog udara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Горбачов је веома спорна личност. За сада је о њему је уврежено мишљење, да је радио за Американце и да је успео да растури СССР и Варшавски уговор. Сетимо се његових глупости, као што је гласност, перестројка. Реган је много утицао на њега. Горбачов је гробар руског народа. После је дошао Јелцињ, који је ударио глогов колац. Тешко је Путину и Медведову да васпоставе барем приближно стање које је било пре Горбачова и Јелциња.

Istinomer

pre 7 godina

Ako iskreno hocemo, Gorbacov je jedan kompletan idiot, idiot kojeg je tada trebalo ukloniti. A Jeljcin, to je pijandura, nula i u moralnom i u politickom smislu. To su dva, sigurno, najveca grobara velikog ruskog naroda. \n

Mojsije

pre 7 godina

Čudi me da ga Rusi do sada nisu poslalai na onaj svet

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija