• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

17.03.2017

23:47

RAT SIRIJE I IZRAELA: Posle avionskih napada, Moskva pozvala izraelskog ambasadora na razgovor!

Vesti

RAT SIRIJE I IZRAELA: Posle avionskih napada, Moskva pozvala izraelskog ambasadora na razgovor!

Podeli vest

Izraelskog ambasadora u Rusiji pozvalo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor pošto su u noći između četvrtka i petka izraelske vazduhoplovne snage napale Siriju, navedeno je u saopštenju Moskve, a izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je to potvrdilo.
Printskrin Jutjub

Ambasador Gari Koren razgovarao je sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim o najnovijem razvoju događaja u Siriji, piše u saopštenju ruskog ministarstva, kako prenose izraelski mediji.

Isti izvori navode da se to retko dešava nakon akcija izraelske avijacije u Siriji. Otkako su ruske snage ušle u Siriju pre dve godine bilo je više napada koji su pripisani Izraelu, ali ni u jednom slučaju se nije tražilo objašnjenje od izraelskog izaslanika u Moskvi, navodi izraelski list Harec.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u međuvremenu objavio kratak odgovor na događaje u toj susednoj zemlji, rekavši da će Izrael nastaviti da sprečava isporuke oružja iz Sirije libanskom Hezbolahu.

- Kada identifikujemo pokušaje transfera unapređenog oružja Hezbolahu i imamo obaveštajnu informaciju i operativni plan, mi delujemo da to sprečimo. To je ono što se desilo i to je ono što će se desiti - rekao je Netanjahu.

Izraelski ministar Jisral Kac zadužen za obaveštajne poslove izjavio je za TV Kanal 10 da Izrael nije obavestio Rusiju unapred o vazdušnim udarima. On je objasnio da su udari izvedeni nakon pokušaja sirijskog predsednika Bašara Asada da izmeni pravila igre u odnosu na Izrael.

Netanjahu je prošle nedelje posetio Moskvu i razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji, naglasivši da se Izrael ne protivi političkom dogovoru o okončanju građanskog rata u Siriji sve dok ne uključuje stalno prisustvo Irana i drugih Asadovih saveznika, poput šiitskog Hezbolaha u toj zemlji.

Sirijska vojska je ranije danas saopštila da je oborila jedan od četiri izraelska borbena aviona koji su prošle noći napali teritoriju Sirije, što je Izrael porekao.

printscreen

Izraelska vojska je prva rekla da su njeni ratni avioni napali nekoliko meta u Siriji i da je ta zemlja uzvratila ispaljivanjem protivavionskih raketa od kojih je jedna presretnuta. Izraelski mediji su naveli da je tu raketu presreo izraelski sistem protivraketne odbrane "erou severno od Jerusalima. Takođe je navedeno da je ovo najozbiljniji incident između dve susedne zemlje koje su tehnički još uvek u ratu od početka sirijskog građanskog sukoba koji traje već šest godina.

Izraelska vojska je rekla da su se avioni već vratili u izraelski vazdušni prostor, kada je Sirija ispalila protivavionske rakete. Sirijska vojska je precizirala da je Izrael ciljao mesto kraj Palmire i zapretila da će se osvetiti "direktno svim sredstvima koje ima na raspolaganju", preneo je izraelski list Harec.

U saopštenju iz Sirije se izraelski avioni optužuju za ulazak u sirijski vazdušni prostor iz Libana i napad na zemlju u znak podrške terorističkoj organizaciji Islamska država.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija