• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2017

20:37

KAKO JE GERB DOBILA IZBORE U BUGARSKOJ: Borisov opet premijer jer se okrenuo Rusiji!

Vesti

KAKO JE GERB DOBILA IZBORE U BUGARSKOJ: Borisov opet premijer jer se okrenuo Rusiji!

Podeli vest

Stranka bivšeg premijera Bugarske GERB pobedila na izborima i verovatno će formirati novu vladu. Stručnjaci kažu da je pobedu odnela jer je napustila prozapadni stav i obećala bolje odnose s Moskvom

Borisovljeva stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) odnela je pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju samo zato što je napustila prozapadni stav i obećala da će graditi bolje odnose s Moskvom.

Ubrzo vlada

Prema preliminarnim rezultatima, budući bugarski parlament sa 240 mesta činiće poslanici iz pet partija. Stranka GERB je osvojila 32,6 odsto glasova, što je 96 poslanika. Drugoplasirana je Bugarska socijalistička partija (BSP) sa osvojenih 27,1 procenata glasova, odnosno 79 poslanika.

Na trećem mestu se našla nacionalistička koalicija Ujedinjene patriote (UP) sa 9,2 odsto glasova ili 27 mesta u skupštini, dok je na četvrtom završila turska stranka Pokret za prava i slobode (DPS) dobivši čak 8,9 procenata glasova, odnosno 26 poslanika. Peta stranka u skupštini biće Volja, koja je za 0,1 odsto prešla cenzus od četiri procenta glasova i tako osvojila 12 mesta.

Bojko Borisov, koji je podneo ostavku na mesto premijera nakon predsedničkih izbora u novembru, kad je socijalistički kandidat Rumen Radev osvojio najveći broj glasova, rekao je da se nada da će ubrzo formirati vladu.

Turci ušli u parlament, Erdogan im pomogao

Turska stranka Pokret za prava i slobode (DPS) Mustafe Kardaija, koja se zalaže za veća prava muslimana, ostvarila je veliki uspeh na izborima. Nije se očekivalo da će preći cenzus od četiri odsto glasova, međutim, ta stranka je dobila 8,9 procenata i čak 27 mesta u parlamentu. To se, međutim, kako stručnjaci ocenjuju, dogodilo zahvaljujući direktnom mešanju Turske u izbore u Bugarskoj.
Bugarski predsednik Rumen Radev je prošle nedelje optužio turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana da direktno podržava DPS i to nazvao neprihvatljivim. On je naveo da su turski ambasador u Sofiji i jedan turski ministar vodili kampanju u Bugarskoj za DPS.
Istovremeno, bugarski demonstranti su blokirali nekoliko graničnih prelaza između svoje zemlje i Turske kako bi sprečili da Turci s bugarskim pasošima dođu samo da bi glasali za svoju partiju. Naime, prema procenama, od oko 7,2 miliona ljudi u Bugarskoj, oko 700.000 čini turska manjina, a još oko 200.000 Turaka u Turskoj ima bugarske pasoše. Ankara je, kako navode mediji, plaćala ljudima da autobusima odu na glasanje i istog dana se vrate nazad.
S druge strane, Erdogan tvrdi da se nije mešao u tuđe izbore. On je optužio Sofiju da ukida slobode turskih državljana i krši demokratske principe.

- Imamo čist mandat za formiranje nove bugarske vlade. Rezultati izbora su potvrdili da je GERB vodeća vladajuća partija - rekao je Borisov.

Prema navodima stručnjaka, Borisov bi zaista brzo mogao da formira vladu, a tu priliku, kako ocenjuju, dobio je zahvaljujući tome što je svoj tvrdi proevropski stav zamenio proruskim.

- Borisov je shvatio da su socijalisti, koji se zalažu za izlazak Bugarske iz EU, ukidanje sankcija Rusiji i potpuno okretanje Moskvi, uspeli da dobiju predsedničke izbore u novembru. Zbog toga je Borisov, za vreme čije vlade su uvedene sankcije Rusiji, tokom predizborne kampanje izmenio stav. Zalagao se za dobre odnose s Vašingtonom, ali i s Moskvom. Čak je pominjao da bi mogao da se nastavi projekat gasovoda Južni tok, koji je na zahtev EU otkazan 2014. Tako je dobio 12 mesta u parlamentu više nego u prethodnom sazivu - navodi ruski analitičar Sergej Manukov.

Naučio lekciju

On dodaje da bi Borisov vladu mogao da formira s trećeplasiranim Ujedinjenim patriotama, koji su tokom kampanje takođe zauzeli proruski stav.

- Ta koalicija je ranije nagovestila da bi podržala Borisova pod određenim uslovima. Ukoliko Borisov prihvati te uslove, imao bi 123 poslanika, dva više od neophodne većine. Postoji mogućnost i da se Borisov ponovo okrene protiv Moskve, međutim, Ujedinjene patriote bi bile tu da mu to ne dopuste - objašnjava Manukov.

S njim je saglasan i bugarski politikolog Cvijatko Kinčev, koji se nada da je Borisov naučio lekciju iz prethodna dva nedovršena mandata.

- Bugarska je tri puta izlazila na vanredne parlamentarne izbore od 2009. Ukoliko ova vlada bude poštovala ono što je obećala narodu, a to su između ostalog i dobri odnosi s Moskvom, verovatno će završiti ceo mandat od četiri godine - kaže Kinčev.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija