• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

10.05.2017

07:22

ODRASTAO U SIROMAŠNOJ IZBEGLIČKOJ PORODICI Evo ko je Mun Džae In, novi predsednik Južne Koreje!

Vesti

ODRASTAO U SIROMAŠNOJ IZBEGLIČKOJ PORODICI Evo ko je Mun Džae In, novi predsednik Južne Koreje!

Podeli vest

Pobedu na predsedničkim izborima u Južnoj Koreji proglasio je Mun Džae In – dete izbeglica koje su tokom rata pedesetih godina pobegle iz Severne Koreje

Mun (64) je odrastao u siromašnoj izbegličkoj porodici, koja se smestila na jugoistoku Južne Koreje. Tokom studija na Univerzitetu Kjung He u Seulu, pridružio se prodemokratskom pokretu čiji je cilj bio svrgavanje diktatorskog režima Park Čing Hea, koji je vladao zemljom dok nije ubijen u atentatu 1979.

Tokom 1975, Mun je proveo nekoliko meseci u zatvoru zbog organizacije antivladinih protesta, da bi ga zatim poslali na odsluženje vojnog roka u specijalnim jedinicama.

Početkom osamdesetih Mun je postao advokat u kancelariji Roh Mu Hjuna, zastupajući uglavnom interese radnika i studenata. Kada je Roh Mu Hjun počeo da se bavi politikom 1988, Mun ga je sledio i često govori da mu je prijateljstvo sa Rohom promenilo život.

JUŽNA KOREJA IZABRALA PREDSEDNIKA: Mun Dže in proglasio pobedu, ostali priznali poraz!

Roh je postao predsednik Južne Koreje, a Mun je u lokalnim medijima postao poznat kao "kraljev sekretar".

Kada je Roh opozvan 2004. zbog navodnog kršenja izbornog zakona, Mun je radio kao njegov advokat odbrane, a sud ga je vratio na predsedničku funkciju.

Kada je Roh napustio funkciju i bio optužen za korupciju, Mun je ponovo bio njegov advokat.

Prijateljstvo i bliska saradnja nastavljeni su do Rohovog samoubistva 2009. godine.

Mun kaže da ga je Rohova smrt odvela ka većem političkom angažmanu. Na izborima 2012, izgubio je od kasnije opozvane predsednice Park Geun Hje sa oko milion glasova.

Nakon korupcionaškog skandala u koji je bila umešana opozvana predsednica, podrška Munu je naglo počela da raste. Posle nekoliko meseci političke neizvesnosti, u Južnoj Koreji su održani vanredni predsednički izbori, na kojima je prema izlaznim anketama koje su sprovele tri televizijske kuće, Mun pobedio.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 6 godina

Zabluda je, ako mislite da Vam Amerika želi dobro - vi ste /u prevodu/ vojna baza njihovih interesa, i SAMO to! Bićete žrtva u sukobu sa vašom braćom, jer većih zločinaca od Amerike nema!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija