• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

02.10.2017

10:53

KO JE KARLES PUDŽEMON, ČOVEK KOJI HOĆE DA UBIJE ŠPANIJU? Katalonski predsednik počeo kao - novinar!

Vesti

KO JE KARLES PUDŽEMON, ČOVEK KOJI HOĆE DA UBIJE ŠPANIJU? Katalonski predsednik počeo kao - novinar!

Podeli vest

Predsednik Katalonije, koja je uprkos zabranama španskih vlasti u nedelju sprovela referendum o nezavisnosti, Karles Pudždemon, na počecima svoje profesionalne karijere bavio se novinarstvom pišući za nekoliko lokalnih novina

 

U novinarskoj karijeri je brzo napredovao i bio direktor Katalonske novinske agencije, a zatim i nedeljnika "Katalonija tudej", prenele su agencije.

(FOTO/VIDEO) KRVAVI REFERENDUM: Lider Katalonije proglasio pobedu, U SUKOBIMA POVREĐENO VIŠE OD 840 LJUDI!

Kao dugogodišnji simpatizer, a zatim i kao član partije Convergence and Union (CiU), politički karijeru je započeo na mestu parlamentarca 2006. 

Već 2011. izabran je za gradonačelnika Girone, gde je i živeo četiri godine, da bi zatim bio izabran na mesto predsednika Asocijacije opština za nezavisnost.

AP PHOTO

Za predsednika Katalonije izabran je 10. januara 2016. 

Pudždemon potiče iz stare i tradiciji okrenute katalonske porodice. Rođen je u familiji sa osmoro muške dece. Nakon završenog školovanja posvetio se novinarstvu sa posebnim akcentom na izveštavanje iz Katalonije.

Godine 1988. sakuplja sve evropske reference o Kataloniji kako bi izradio publikaciju koja će se baviti njenom istorijom i kulturom. Oženjen je rumunskom novinarkom Marcelom Topor sa kojom ima dve ćerke.

Stanovnštvo u Kataloniji se juče izjasnilo o nezavisnosti, uprkos sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

AP PHOTO

Tamošnja vlada je objavila da je na referendum izašlo gotovo 2,26 miliona birača, od čega ih je 90 posto glasalo za nezavisnost te severoistočne španske pokrajine.

(FOTO/VIDEO) SPORTISTI UZ KATALONIJU! Pike glasao i poručio: Skandal je šta radi policija!

Po okončanju referenduma Pudžemon je izjavio da je "ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike".

- Vlada kojom predsedavam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primeniti zakon o referendumu - rekao je Pudždemon.

AP PHOTO

Španska policija je tokom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rasterivala građane koji su ih telima branili nakon čega su povređene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhapšene.

Španski Ustavni sud je ranije poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak u znak protesta protiv policijske akcije usmerene protiv referenduma, ali i kako bi iskoristili zanos ljudi iskazan u nedelju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija