• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.02.2018

18:35

TURSKI PREDSEDNIK ŠOKIRAO CEO SVET! Erdogan spreman da i decu da šalje u rat KAO MUČENIKE!

Vesti

TURSKI PREDSEDNIK ŠOKIRAO CEO SVET! Erdogan spreman da i decu da šalje u rat KAO MUČENIKE!

Podeli vest

Redžep Tajip Erdogan u subotu je na mitingu svoje partije pred kamerama rekao jednoj uplakanoj devojčici da ne brine jer će biti sahranjena uz sve počasti ako pogine u oružanim borbama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da šalje i decu u rat. Erdogan je izazvao bes cele države kad je u subotu na mitingu svoje Partije pravde i razvoja (AKP) pred kamerama rekao jednoj uplakanoj devojčici da ne brine jer će biti sahranjena uz sve državne počasti ako pogine u oružanim borbama.

Zloupotreba dece

Šokantni incident desio se u gradu Kahramanmaraš u turskoj provinciji Gazijantep. Erdogan je tamo održao skup sa ciljem da podseti narod da je mobilizacija obavezna u slučaju proširenja vojne operacije koju turska vojska sprovodi na severu Sirije. U publici je bila devojčica stara oko pet godina, obučena u vojnu uniformu. 

Ona je na glavi imala crvenu šapku koju nose turske specija

Bizarna scena

Ako pogineš u borbama, državnom zastavom ćemo ti prekriti kovčeg, pod Alahovim dopuštenjem. Ti si spremna na sve, zar ne?

Redžep Tajip Erdogan, Turski predsednik

lne jedinice, pa je privukla pažnju turskom lideru. Erdogan ju je pozvao na binu, a devojčica se stidljivo popela kod njega i briznula u plač. On ju je potom obgrlio i pred svima joj kazao da ne plače.

- Pogledajte šta to vidim. Devojčice, šta to radiš? Nosiš kapu specijalaca, a oni nikad ne plaču - rekao je Erdogan u pokušaju da smiri dete.

Predsednik je onda primetio da devojčica ima i tursku zastavu u džepu uniforme i rekao joj da će biti proglašena mučenicom ako umre u ratu.

- Ako pogineš u borbama, tom zastavom će ti prekriti kovčeg, pod Alahovim dopuštenjem. Ti si spremna na sve, zar ne? - kazao je predsedavajući turskih oružanih snaga.

Devojčica je samo stidljivo odgovorila: "Da", nakon čega ju je Erdogan poljubio u obraz i pustio da ode sa bine.

AP

Erdoganove pristalice sa oduševljenjem su posmatrale razgovor vičući: "Šefe, šefe! Povedi i nas na front", što je dodatno podgrejalo ionako čudnu situaciju.

Bizarna scena snimljena je kamerama i emitovana na televiziji. Posle objavljivanja, prilog je izazvao brojne besne komentare širom države. Među prvima je reagovala opoziciona prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), koja smatra da Erdogan zloupotrebljava decu u propagandne svrhe.

- Čovek koji zloupotrebljava decu, govori im da će ići u rat i plaši ih smrću, mora da izgubi podršku. Pobedićemo diktatora kako bi svim našim mališanima omogućili dobar i srećan život - poručili su zvaničnici HDP.

Građani zgroženi

Ertugrul Kurkču, bivši turski opozicionar, naveo je da je šokiran Erdoganovim potezima.

Sinovi mu izbegli vojsku

Obojica sinova turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izbegla su obavezno služenje vojnog roka. Iako Erdogan zahteva od građana da se mobilišu, vojsku su uspešno izbegli njegovi sinovi Nedžmetin Bilal i Ahmet Burak. Kritičari i opozicija to često prebacuju turskom lideru kada zove građane u borbe i pokreće nove ratove.

- Redžep Tajip koristi decu kako bi pokazao da je rat i ubijanje legitimno. Ovom narodu je ispran mozak ako može da podržava takve akcije - kazao je Kurkču.

Turska vojska je, inače, 20. januara pokrenula vojnu operaciju "Maslinova grančica" protiv Kurda u Afrinu na severu Sirije. Cilj akcije je da se očisti ceo sever Sirije od američkih saveznika i pripadnika Narodnih odbrambenih jedinica (YPG), koje Ankara smatra teroristima. Do sada je ubijeno najmanje 1.780 kurdskih boraca, a akcija je u međuvremenu proširena i na Manbidž i druge gradove duž celog severa Sirije.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija