• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2018

22:38

RAT ZBOG TROVANJA RUSKOG ŠPIJUNA! Rusija upozorila: Britanija ne bi smela da nam preti, IMAMO NUKLEARNU BOMBU!

Vesti

RAT ZBOG TROVANJA RUSKOG ŠPIJUNA! Rusija upozorila: Britanija ne bi smela da nam preti, IMAMO NUKLEARNU BOMBU!

Podeli vest

London ne bi trebalo da preti velikoj nuklearnoj sili kakva je Rusija. Britanci treba da znaju da će na sve mere protiv Rusije Moskva odgovoriti, saopštili su saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina

Britanija ne bi smela da preti Rusiji, koja ima atomsku bombu, poručio je Kremlj nakon što je šefica vlade u Londonu Tereza Mej optužila Moskvu za trovanje dvostrukog rusko-britanskog agenta Sergeja Skripala (66) i njegove ćerke Julije (33)

Rusija, koja sve vreme negira umešanost u incident, upozorila je da će odgovoriti na bilo kakve britanske mere protiv Moskve.

Ne daju uzorak Moskvi

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upitala je Britance šta su umislili da su, nakon što je Mejova dala ultimatum Moskvi da do utorka u ponoć objasni tragove ruskog nervnog agensa "novičok" navodno nađene kod otrovanog špijuna.

- Kome vi dajete ultimatume? Ne bi trebalo da pretite velikoj nuklearnoj sili - rekla je Zaharova.

Moskva je odbila da odgovori na britanski ultimatum sve dok ne

Umišljeni

Šta su Britanci umislili da su? Kome vi dajete ultimatume? Ne bi trebalo da pretite velikoj nuklearnoj sili

Marija Zaharova

bude dobila uzorke hemijske supstance koju su britanski istražitelji navodno našli kod Skripalovih. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da će se njegova zemlja ponašati u skladu sa međunarodnim propisima.

- Od Londona nismo dobili zvaničan zahtev ni za šta. Prema pravilima Konvencije o hemijskom oružju (CWC), Britanija je obavezna da sprovede zajedničku istragu o incidentu. Čim smo čuli spekulacije da je Skripal otrovan ruskim nervnim agensom, odmah smo zvanično tražili da dobijemo pristup uzorku kako bi ga naši eksperti testirali. Međutim, nisu nam dali - naveo je Lavrov.

On je dodao da će Moskva odgovoriti Britaniji u roku od deset dana nakon dobijanja zvaničnog zahteva, što je u skladu sa pravilima CWC.

- Britanija je izabrala taktiku prema kojoj su optužbe važnije od dokaza, ali to im neće uspeti. London stalno pokušava da obmane međunarodnu zajednicu o ovom slučaju. Optužbe su očigledno njihov krunski dokaz - istakao je Lavrov i još jednom ponovio da Rusija nema nikakve veze sa trovanjem špijuna.

Osim toga, ruska ambasada u Britaniji poručila je da London treba da bude svestan posledica svojih postupaka.

- Na svaku pretnju kaznenim merama Rusija će odgovoriti

Taktika

Britanija je izabrala taktiku prema kojoj su optužbe važnije od dokaza, ali to im neće uspeti

Sergej Lavrov

- saopštila je ambasada i dodala da Britanija očigledno preko ovog incidenta pokušava da diskredituje Rusiju.

I dalje u teškom stanju

Podsetimo, Sergej Skripal, bivši ruski vojni obaveštajac, koji je Britancima 90-ih odavao ruske državne tajne, osuđen je 2006. u Moskvi na 13 godina robije zbog izdaje. Aboliran je 2010, kad je sa još tri dvostruka agenta iz Rusije zamenjen za 10 ruskih špijuna uhapšenih u Americi. Tada se preselio u Britaniju i nastanio u engleskom gradu Salsberiju. Sa ćerkom Julijom nađen je u nedelju 4. marta na klupi u centru grada nakon ručka u obližnjem italijanskom restoranu "Zizi". Prolaznici su zatekli Juliju bez svesti, dok je Sergej mahao rukama i izgledao drogirano. Prevezeni su u bolnicu, gde se i dalje nalaze u teškom stanju.

Proteruju 23 ruskih diplomata iz Britanije

Britanska premijerka Tereza Mej juče je saopštila da će proterati 23 ruskih diplomata i da će prekinuti sve diplomatske veze sa visokim ruskim zvaničnicima. Ona je navela da diplomate imaju nedelju dana da napuste Veliku Britaniju.

Mejova smatra da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da Moskva objasni pokušaj ubistva Skripalovih.

- To predstavlja nezakonito korišćenje sile - istakla je britanska premijerka.

Mejova je najavila i da će zamrznuti rusku imovinu u Britaniji koja može da naudi nacionalnoj bezbednosti. Ona, međutim, nije navela o kakvoj je imovini reč. Takođe je rekla da će zatražiti od kraljevske porodice da ne prisustvuje Svetskom fudbalskom prvenstvu, koje u junu počinje u Rusiji.

Osim toga, Mejova je zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN da bi zemlje članice obavestila o novim detaljima u vezi sa istragom o trovanju Sergeja Skripala i njegove ćerke.

Prete Moskvi sajber-napadom

Ambasada Rusije u Londonu uputila je zahtev za zvanično objašnjenje britanskog Forin ofisa u vezi sa pretnjama sajber-napadom, koje su se čule u britanskom parlamentu, upozorivši na posledice koje bi to imalo.

- Rusija sa ozbiljnošću gleda na kršenje sajber-bezbednosti. Ne samo što Rusiju neosnovano i provokativno optužuju za incident u Solsberiju, već joj prete sajber-napadom za koji se već razvijaju planovi - navodi se u saopštenju ambasade.

S druge strane, ambasada Rusije u Londonu smatra nove britanske mere protiv Moskve neprijateljskim činom.

- Proterivanje ruskih diplomata je potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid potez - navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, za pogoršanje odnosa između Rusije i Velike Britanije u ovom trenutku su apsolutno odgovorni aktuelni britanski politički lideri.

Nervnom agensu "novičok" imale pristup i SAD

Optužbe da je Rusija kriva za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije su krajnje sumnjive.

Naime, sovjetski hemičar Vil Mirzajanov, koji je prebegao u SAD, prvi je javnosti otkrio tajnu o nervnom agensu "novičok", i to još 1992. u svojoj knjizi. Mirzajanov, koji je radio na pravljenju tog otrova, u svom delu je otkrio deo njegove formule, a američkim vlastima je mogao da je preda u kompletu. Osim toga, prema Mirzajanovim rečima, SAD su učestvovale u zatvaranju ustanove za hemijska istraživanja u uzbekistanskom gradu Nukusu, gde je "novičok" bio testiran. Tada su Amerikanci mogli da dođu do detaljne formule za spravljanje tog otrova.

Sumnjivo u celom slučaju je i to što Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) "novičok" uopšte nema na spisku otrova, iako ga britanski mediji opisuju kao najopasnijeg na svetu.

Takođe, Rusija je 2017. uništila i poslednje zalihe hemijskog oružja napravljenog u doba SSSR, što je potvrdila i OPCW.

MARIJA ZAHAROVA: Moskva će odgovoriti na britanske mere APSOLUTNO PROPORCIONALNO!

BRITANIJA OBJAVILA RAT RUSIJI! Vlada u Londonu rešila da na Kremlj SVALI SVE ZLOČINE U SVOJOJ ZEMLJI?!

PUTINOV BIOLOG BRUTALNO POTOPIO BRITANSKE LAŽI: Ako znaju da je Skripalj otrovan "Novičokom" ONDA MOGU I DA GA NAPRAVE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jadranin

pre 6 godina

Naravno da nikada neće ni dostaviti uzorke jer su ga oni i cia i otrovali. Pitanje je čak da li je uopšte i otrovan novičok otrovom. Zato ove engleske pudlice ilaju na sav glas a ne daju dokaze.A koliko so bahati i glupi nokako da shvate da je sa druge strane neko veoma moćan i odlučan. Nije to ni Gadafi ni Sadam ni Miloševiš već Vladimir Putin i moćna Rusija.

Aleksandar

pre 6 godina

"Ko se mača lati od mača i strada." E stvarno mi je pun kufer tih Engleza i Amerkanaca,pa mnoge su porobili i opljačkali i sad Oni nekom drže slovo.

zoran

pre 6 godina

Kažu otrovani posle zajedničkog ručka u restoranu.Pa to je i normalno kad je budjava engleska kuhinja u pitanju????

Mulder

pre 6 godina

Meni ovo lici na vec vidjeni scenario iz Sarajevskog atentata,a svi znamo sta je posle bilo.

gagula

pre 6 godina

Smiješno!Britanija ne bi trebala da prijeti rusiji zbog nuklearnih potencijala,a Rusija može da ubija po brijtaniji koja je takodje nuklearna sila!Rusi su se previše podigli,lete na visinama za koje još nisu spremni!

srbin

pre 6 godina

I te informacije koje je u tom video clipu izneo Petar Garajev treba da budu pohranjene u jedan od tih uredjaja.

Jonny

pre 6 godina

Bice gusto napad bez opomene cujem da se Rusi usrali od straha pa zacepili engkezima odvod oce se ugusit mozda Bker je u Irak blefirao sad kao savetnik uzima pare neduzni ginuse djabe o dokazima nista Rus Kinez S.Koreja a Erdogan nije daleko Madjar zna sta ce

Milorad

pre 6 godina

1.zapadnu nije prosao plan pljackanja naftnih izvora u Siriji.2.Rusija im pokazala oruzije pred koim nema odbrane.tako da je san o globalnom udaru po Rusiji propao.3.sankcije uvedene Rusiji samo napravile kontra efrkat.4.Putin koi im je trn u oku opet ce biti predsednik.Sta je ostalo.da se Rusija diskredituje u ujedinjenim nacijama laznim optuzbama bez trunke dokaza

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija