• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda/Srpski Telegraf

02.04.2018

16:46

(VIDEO) RUSKE DIPLOMATE ZALEDILE SAD PESMOM O HRABRIM SRPKINJAMA: Ameri ovo ni u ludilu nisu očekivali!

Vesti

(VIDEO) RUSKE DIPLOMATE ZALEDILE SAD PESMOM O HRABRIM SRPKINJAMA: Ameri ovo ni u ludilu nisu očekivali!

Podeli vest

Prva grupa od 46 ruskih diplomata koje su SAD proterale sa svoje teritorije kao odgovor na trovanje bivšeg sovjetskog špijuna Sergeja Skripala, za koje ceo zapadni svet optužuje Kremlj, odlazeći iz ambasade u Vašingtonu gromoglasno je pevala čuveni marš "Oproštaj od Slovenki"

Reč je o kompoziciji koju je napisao je Vasilij Agapkin u znak divljenja prema ženama iz Srbije i sa Balkana koje je upoznao dok se kao dobrovoljac borio u Prvom balkanskom ratu.

Najponosniji ruski marš

"Oproštaj od Slovenki" se tradicionalno svira na Crvenom trgu u Moskvi još od 7. novembra 1941. godine, kada su ruski vojnici s parade koja je trajala dok su se Nemci približavali gradu odlazili pravo na front da brane svoje domove. 
Od tada se ta himna pušta svaki put na paradi ruske armije na Crvenom trgu u znak pobede nad fašizmom i odraz je ponosa i prkosa ruskog naroda prema neprijatelju.

U međuvremenu je Ambasada Rusije u Londonu poručila je svim ruskim državljanima koji putuju u Veliku Britaniju da čuvaju svoj prtljag i da im uvek bude na oku jer može da dođe do provokacija u vidu podmetanja neželjenih objekta u njihove kofere. 

Takvo upozorenje istaknuto je na sajtu ministarstva inostranih poslova Rusije, a usledilo je nakon što je u petak britanska policija protivpravno izvršila pretres "Aeroflotovog" aviona na aerodromu "Hitrou".

- Smatramo da je pretres još jedna provokacija britanskih vlasti. Britanska policija je započela pretres, ali je kapetan ostao u kokpitu jer mu nisu dozvolili da bude prisutan tokom pretresa, što je protiv svih pravila - izjavila je portparolka ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

I dok traje razmena osoblja sa obe strane Atlantika, diplomatski rat se vodi nesmanjenim intenzitetom, pa je tako zvanična Moskva uputila 14 pitanja britanskoj vladi, a 10 pitanja Francuskoj, zahtevajući odgovore o trovanju špijuna Skripala, koji je zajedno sa ćerkom Julijom (33) otrovan u britanskom gradu Solsberi 4. marta i od tada se nalazi u kritičnom stanju. 

Među pitanjima koja je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova nalaze se i ona u vezi sa nervnim agensom novičok i ulozi Francuske u istrazi o trovanju bivšeg špijuna.

Za to vreme vlada Velike Britanije intenzivno razmišlja o mogućnosti da dopusti ruskoj delegacija da poseti Juliju Skripal, što bi u slučaju pozitivne odluke moglo da otopli odnose između dve države.

- Vlada će uzeti u obzir i prava i želje Julije Skripal prilikom dozvole da je ruska delegacija poseti - navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 5 godina

Pesma je fantastična ali koliko znam ona je o bugarkama, Ali dobro. Takvo je vreme bilo krajem 19. veka.

mom

pre 5 godina

Mars je predivan, ali.. nema veze sa Srbijom i srpkinjama.

Nada

pre 5 godina

“U znak divljenja”... Marš nema nikakve veze sa Srbijom i Srpskim ženama.

Penzionerj

pre 5 godina

Da, braca Rusi cuvaju sve tekovine pa i iz drugog Svetskog rata a nasi zuti sve to ponistili pa i ova vlast za koju sam glasao nista ne radi vec i dalje trgovi i ulice nose nezasluzni, neki su molili za jace bombardovanje, neki su krali zlato a neplacaju ni vodu ni struju, grebu se, neki su saradjivali sa fasistima, oslobadjaju ih i planiraju spomenike. Zasto nam se toliko ubistava desavaju, ima li tu neke veze? Braca Rusi sve postuju i sve im od ruke ide. Treba razmisliti!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija