• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.04.2018

14:05

EVROPA PORUČILA: Učešće Srbije na Samitu u Sofiji je ključno, Mogerini opet stiže u Beograd

Vesti

EVROPA PORUČILA: Učešće Srbije na Samitu u Sofiji je ključno, Mogerini opet stiže u Beograd

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u ponedeljak 16. aprila u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu i pripremama za samit EU Zapadni Balkan u Sofiji

- Prisustvo Srbije je ključno za ovaj samit - kažu u Savetu EU.

Savet EU, odnosno 28 ministra spoljnih poslova zemalja članica EU, tokom sastanka će razmotriti stanje na Zapadnom Balkanu i nastaviti pripreme za samit EU - Zapadni Balkan, koji se 17. maja održava u Sofiji.

U Savetu je posebno naglašeno da je "pristustvo Srbije ključno za ovaj dođaj". Dodaje se da se samit u Sofiji možda neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati "direktnu podršku dijalogu". 

RAHOJ BEZ DILEME: KOSOVO JE SRBIJA, HAŠIM TAČI JE KRIMINALAC! Bezrezervna podrška španskog premijera Srbiji

Na pitanje da li je lista učesnika samita u Sofiji potvrđena i da li u Briselu imaju potvrde bilo o dolasku ili bojkotu samita od strane Španije, Rumunije i Kipra, u Savetu kažu da su pozivnice poslate, da odgovori i dalje stižu i da se još ne zna konačan spisak učesnika. 

- Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica, kao i svih 6 partnera sa Zapadnog Balkana. Suštinski je važno da postoji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana, već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica - navode diplomatski izvori u Savetu. 

NE DAJU VERU ZA VEČERU! UZ SRBIJU PORED ŠPANIJE STALI I RUMUNIJA I KIPAR: Ne žele da vide Prištinu na samitu EU-ZB!

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kada govorimo o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom. 

U Savetu kažu da su odnosi sa Zapadnim Balkanom prioritet, kako EU, tako i visoke predstavnice Federike Mogerini, koja će predsedavati sastankom šefova diplomatije evropske 28-rice 16. aprila u Luksemburgu 

BRISEL U NEVOLJI ZBOG KOSOVA: Beograd još vaga kako će na samit u Sofiju!

- Visoka predstavnica Federika Mogerini podržava svih šest partnera sa Zapadnog Balkana kako bi napredovali na putu ka EU. Ona će se već sledeće nedelje naći u poseti regionu i poručiti da želi napredak svih šest partnera na svim poljima njihovog puta ka EU - napominju u Savetu. 

Diplomatski izvori u Briselu kažu za Tanjug da će šefica EU diplomatije tokom svoje balkanske turneje posetiti Tiranu, Podgoricu, Beograd i Skoplje. U Beogradu bi trebalo da boravi 19. aprila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miki

pre 6 godina

gdje god budu siptari ne treba ici dosta je ponizavanja

Nebojša

pre 6 godina

Овог пута " Без нас"...Ионако је ЕУ "продала душу" Ђаволу...и стала на његову страну...На тој страни за нас нема места...!! Ако могу : Шпанија и Румунија... Ред је да и ми сачувамо НАЦИОНАЛНИ ПОНОС...ради очувања државе, и државне територије...! То је повезано...!!

Olivera

pre 6 godina

Naravno da niko iz EU nece zahtevati eksplicitno priznanje, ali uclanjivanje u medjunarodne organizacije, dakle INDIREKTNO priznanje...

sumadinac neprskani

pre 6 godina

posto vise ni svetom petru nije jasno sta stvarno stoji u briselskom sporazumu mozda je naj bolje da u vreme odrzavanja te zurke nasi politicari odu lepo na kolektivni godisnji odmor .

Olivera

pre 6 godina

Pa da, Spaniji, Kipru..."Kosovo" smeta, ali NAMA ne smeta!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija