• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.07.2018

20:10

EU PRAVI LOGORE ZA MIGRANTE! ​Šefovi Evropske unije jedva se saglasili po pitanju izbeglica!

Vesti

EU PRAVI LOGORE ZA MIGRANTE! ​Šefovi Evropske unije jedva se saglasili po pitanju izbeglica!

Podeli vest

Evropski lideri se na samitu u Briselu dogovorili da otvore centre za izbeglice na teritoriji EU i u severnoj Africi. Ti centri, kako stručnjaci kažu, ličiće više na logore nego na humanitarne objekte

Lideri EU rešili su da naprave prave logore za migrante. Jedna vrsta tih logora, koje evropski zvaničnici nazivaju "kontrolisani centri", nalaziće se na teritoriji EU, dok će druga, nazvana "regionalne platforme za iskrcavanje", biti u severnoj Africi.

Pregovarali čak 10 sati

Vođe zemalja članica EU u petak su se na samitu u Briselu jedva dogovorile o novim merama za sprečavanje masovnog dolaska migranata na Stari kontinent. Pregovori su trajali skoro 10 sati, od četvrtka po podne do petka do 4.30 časova ujutru. Na kraju je usvojen niz mera, a među njima je najvažnija pravljenje zatvorenih kampova za izbeglice.

Kako je odlučeno, migranti koji se već nalaze u EU biće premešteni u "kontrolisane centre" na teritoriji Unije. Tamo će biti razvrstavani na one koji imaju pravo na azil i one koji nemaju. Migranti sa pravom na azil biće raspoređeni po državama EU, a oni koji nemaju biće vraćeni u svoje zemlje. Otvaranje tih logora platiće EU, a države članice nisu u obavezi da ih naprave, već to mogu da urade samo ako hoće. Ti logori će svakako biti napravljeni u Italiji i Grčkoj, zemljama koje su prve na udaru migranata koji stižu u EU.

Italija dobila šta je htela

Pregovori između lidera EU trajali su toliko dugo zbog Italije. Novi premijer te zemlje Đuzepe Konte, koji je predizbornu kampanju bazirao na borbi protiv prijema migranata, tražio je od evropskih kolega da podele teret velikog broja izbeglica koje dolaze u njegovu zemlju.

- Razgovori su bili toksični. Lideri EU su ulazili u salu, sukobili se, demonstrativno izlazili, vraćali se i ponovo glasno sukobili - otkrio je jedan evropski diplomata koji je prisustvovao samitu.

Na kraju, u zoru, Konte je izašao i rekao da je zadovoljan.

- Bili su to dugi pregovori, ali danas Italija više nije sama - naveo je Konte.

Druga vsta kampova biće napravljena u severnoj Africi. Kako bi smanjili prelaske preko Mediterana, lideri EU su rešili da istraže još nerazrađen koncept "regionalnih platformi za iskrcavanje". U njih će biti smešteni migranti spaseni u međunarodnim vodama. Tačnije, brodovi i čamci sa migrantima na Mediteranu biće vraćani u zemlje severne Afrike i tamo smeštani u logore. Lokalne vlasti će u tim centrima određivati ko ima pravo na azil u EU. Oni će biti preporučeni za prijem u EU, dok će oni bez prava na azil biti vraćani u svoje zemlje. Te regionalne platforme za iskrcavanje biće napravljene u saradnji sa kancelarijom visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Osim toga, šefovi EU dogovorili su se i da sprečavaju kretanja migranata po državama Unije tako što će vlastima svake zemlje biti dozvoljeno da primenjuju "sve neophodne zakonske i administrativne mere". Takođe, biće povećana kontrola spoljnih granica EU tako što će Evropskoj agenciji granične garde (Fronteksu) biti proširena ovlašćenja i uvećan budžet. Turskoj će biti uplaćena druga tranša pomoći za zbrinjavanje izbeglica u iznosu od tri milijarde evra, biće plaćeno i državama severne Afrike, i to 500 miliona evra, a posebno libijskoj obalskoj straži. 

Lideru EU zadovoljni su što su uopšte uspeli da se dogovore o bilo čemu, naročito francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel. Makron smatra da je evropska saradnja prevladala nacionalne interese, dok je Merkelova bila malo opreznija, navevši da EU još ima mnogo posla.

Pijani Junker ljubio zvaničnike

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker uslikan je kako ljubi zvaničnike na samitu u Briselu. Pošto je ljubitelj dobre kapljice i nije mu strano da pod uticajem alkohola pravi skandale, mnogi pretpostavljaju da je bio mrtav pijan. 

Junker je fotografisan kako ljubi ćelavo teme neimenovanog evropskog diplomate dok stoji pored grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, a nije odoleo da ne poljubi i litvansku predsednicu Daliju Gribauskajte.

Gaženje ljudskih prava

Uprkos tome, mnogi u Evropi smatraju da se taj njihov sporazum kosi sa međunarodnim pravom. Stručnjaci kažu da niko nema prava da prisilno zatvara ljude u nekakve centre i upozoravaju da će oni više ličiti na logore nego na humanitarne ustanove. 

- Dogovor lidera EU kosi se sa svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Evropa namerava da na svojoj teritoriji napravi nešto strahovito. To su logori za izbeglice, objekti ograđeni bodljikavom žicom, odakle izbeglice nemaju pravo da izađu. Dobijaće slabu hranu i pitanje je kakva će im biti higijena - navodi stručnjak za ljudska prava Piter Mekmjulen.

Njegove kolege kažu da će evropski prihvatni centri za izbeglice ličiti na Hitlerove logore.

- Ova priča podseća na onu za koju je čovečanstvo obećalo da se neće ponoviti. Neko sada hoće ponovo da prinudno zatvara ljude, ovoga puta iz Afrike i sa Bliskog istoka - saglasni su borci za ljudska prava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija