• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.

02.07.2018

15:18

AFRIČKI RUDNICI ZLATA I DIJAMANATA PRELAZE U RUKE RUSIJE: Francuska u šoku, ostaje bez kolonije koju je izrabljivala!

Vesti

AFRIČKI RUDNICI ZLATA I DIJAMANATA PRELAZE U RUKE RUSIJE: Francuska u šoku, ostaje bez kolonije koju je izrabljivala!

Podeli vest

Već nekoliko meseci zapadni mediji učestalo pišu o izrazito svetlim ljudima koji govore ruski jezik i voze se u američkim vozilima "ford" po celoj Centralnoafričkoj Republici (CAR). Imajući u vidu da se radi o vrlo bogatoj državi zlatom i dijamantima i bivšoj koloniji Francuske, to samo još više povećava interes za taj region

Centralnoafrička Republika, bivša kolonija Francuske, jedna je od najnestabilnijih i najbogatijih država prirodnim resursima „crnog kontinenta". Tamo su redovni državni udari, verski ratovi između muslimana i hrišćana i sve to u prisustvu francuske vojske, brojnih mirovnih misija i humanitarnih organizacija… Zlato, dijamante, uranijum, energenti, rude i plemenito drveće - mamac su za mnoge.

Upravo mešanje Pariza u političku situaciju u svojoj bivšoj koloniji dovelo je ovu zemlju do haosa, koji su francuska vojska i evropska misija pokušale da umire. Međutim, osim optužbi za seksualno zlostavljanje dece, nisu uradili ništa. Za borbu protiv muslimanskih pobunjenika "Seleka", predsednik je raspolagao sa svega 1.300 slabo naoružanih vojnika.

I tada, u oktobru prošle godine, aktuelni predsednik Fosten Arkanž Tuadera odlazi u Rusiju. U Sočiju se sastao sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom. Rezultat tog susreta nije saopšten, samo da je bilo govora o političkim pitanjima i saradnji u oblasti trgovine i istraživanja rudnog bogatstva. Dva meseca kasnije, Rusija je uspela u UN da ukine embargo na isporuke oružja CAR i poslala značajan kontingent lakog naoružanja i municije, kao i pet vojnika i 170 ruskih civilnih instruktora koji će obučavati i naoružavati vojnike Centralnoafričke Republike.

Međutim, upravo tih 175 ruskih vojnika je izazvalo pravu histeriju na Zapadu, pre svega u Francuskoj, koja smatra CAR svojom zonom uticaja. Mediji su u njima videli pripadnike elitnih jedinica koji, osim što obučavaju vladine snage, imaju i druge obaveze: štite državne institucije i samog predsednika Tuadera. Kako javlja AFP, sedište im je u bivšem carskom dvorcu Bokasi u Berengu.

Fotomontaža/Pixabay

Rezultat rada ruskih instruktora je bio predstavljen 31. marta na vojnoj paradi kada je ulicama prestonice prošetala prva četa (200 ljudi) centralnoafričke vojske sa ruskom opremom i oružjem. Odredom su komandovali "beli" ljudi. Mediji su Ruse videli i dan ranije na svečanosti povodom dvogodišnjice izbora Tuadera za predsednika. Tada su oni bili njegovo obezbeđenje. Zvanična administracija predsednika Centralnoafričke Republike je priznala da postoji "odred ruskih specijalaca koji obezbeđuju predsednika".

BRUTALNA PORUKA TRAMPU IZ NEMAČKE! NEĆEŠ ZAUSTAVITI "SEVERNI TOK 2": Lider SAD uzalud preti Berlinu!

Ruski vojnici se mogu videti ne samo u prestonici, već u svim provincijama zemlje, što izaziva sumnju da se tamo ne nalaze samo instruktori. Da ironija bude veća, oni voze automobile marke "ford" koje je Pentagon isporučio CAR kao pomoć, što posebno izaziva ljutnju na Zapadu.

RUSIJA ĆE DA ZAŠTITI I AMERIKU: Moskva sprema tehnologije DA BRANI ZEMLJU OD ASTEROIDA I METEORITA!

Da se odnosi između Centralnoafričke Republike i Rusije razvijaju u pozitivnom pravcu pokazuje i učešće predsednika Fosten Arkanža Tuadera na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu početkom juna, na čijim marginama je imao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Pominje se da je Rusija dobila koncesije na neke rudnike zlata i dijamanata u toj državi, ali to za sada nije zvanično potvrđeno, zna se samo da njeni stručnjaci vrše geološka istraživanja u toj državi.

pixabay.com

Upravo su rudnici ono što sve zapadne države najviše interesuje. Francuska ne može da se pomiri da sve više gubi Afriku koja je za nju bila zona primarnog uticaja. Prvo od Kine, koja je tamo zagospodarila praktično celim državama, a sada se i Rusi tu pojavljuju. Međutim, treba reći da se Tuadera prvo obratio za pomoć francuskom predsedniku Emanuelu Makronu tražeći da vrati vojsku, što je ovaj odbio. Kao utešnu nagradu, Makron je pokušao da, preko SB UN, pošalje CAR zaplenjeno oružje namenjeno somalijskim teroristima "Al Šabab". Operacija nije bila izvedena, jer je Rusija stavila veto, smatrajući da nije moralno da se oružje za teroriste koristi na takav način i zahtevala da se ono uništi.

Centralnoafrička Republika ima strateški položaj - graniči se sa Sudanom i Kongom sa kojima Rusija ima odlične odnose i u kojima ima značajne investicije. U blizini je i Mozambik sa kojim Moskva ima dogovor o slobodnom uplovljavanju ratnih brodova u njihove luke. Sveprisutna Kina je tu, ali očigledno ni Rusija ne želi da zaostaje za njima, dok Evropi samo ostaje da se ljuti što se vreme njenog uticaja na "crnom kontinentu" bliži kraju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija