• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2018

00:15

TRAMP PRED UDAR URAGANA FLORENS: Bezbednost američkog naroda apsolutno najviši prioritet !

Vesti

TRAMP PRED UDAR URAGANA FLORENS: Bezbednost američkog naroda apsolutno najviši prioritet !

Podeli vest

Bezbednost američkog naroda je "apsolutni najviši prioritet", izjavio je danas predsednik SAD Donald Tramp, dok se uragan "Florens" približava istočnoj obali SAD.

Tramp je naglasio da je federalna vlada spremna da reaguje, prenosi AP. Takođe on je proglasio vanredna stanja u Severnoj i Južnoj Karolini i Virdžiniji, a i otkazao je neke događaje.

Dok se ogroman uragan "Florens" približava Istočnoj obali SAD, a u delovima tri američke države naložena je evakuacija, milioni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u tom regionu u proteklim decenijama.

tanjug ap


Direktor Nacionalog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmere uragana "Florens" zapanjujuće, prenosi AP.

"Lako bi mogao da pogodi više država. Ne preti samo priobalju", rekao je Grejem.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila danas vanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se obezbedili resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju.


Jutros je, po lokalnom vremenu, "Florens" bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda okeana kod Severne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posledice, napominje AP. 

Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

tanjug ap


Očekuje se da će se glavni deo padavina sručiti duž obale, gde je nivo mora već porastao u četvrtak petak i subotu plaveći više država i izazivajući poplave opasne po život.

Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najverovatnije u Severnoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Severnoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći.

Evakuiše se skoro 1,5 miliona ljudi

Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim delovima Južne i Severne Karoline, kao i Virdžinije.

"Vašington post" navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

tanjug ap


Guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio je da će "oko uragana" preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave. 

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te držzave Čarlston.


Mekmaster je procenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

"Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florens", rekao je on danas novinarima.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije za delove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gde živi 245.000 stanovnika. 


On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje Virdžinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran 52

pre 5 godina

Demagog, pa on. zajedno sa Vladom uopšte ne razmišlja o bezbednosti naroda.

SS

pre 5 godina

Florens,Florens kako lepo ime,prošetaj se obalama da te svi snime i upamte ime.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija