• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2018

23:08

(VIDEO) TRAMPOV KANDIDAT ZA VRHOVNOG SUDIJU OPTUŽEN ZA SEKSUALNI NAPAD: Žena spremna da svedoči pred senatskim odborom

Vesti

(VIDEO) TRAMPOV KANDIDAT ZA VRHOVNOG SUDIJU OPTUŽEN ZA SEKSUALNI NAPAD: Žena spremna da svedoči pred senatskim odborom

Podeli vest

Kandidat američkog predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano, odbacio je danas kao "potpuno lažne tvrdnje" optužbe da je pre tri decenije seksualno napao jednu tinejdžerku, kada su oboje bili srednjoškolci

Ta optužba je ugrozila njegovo imenovanje na doživotnu poziciju sudije najvišeg suda u zemlji.

- Nikada nisam uradio ništa slično onome što je opisala žena koja me optužuje - ni njoj, niti bilo kom drugom - rekao je Kavano, preneo je Glas Amerike.

On je dodao da nije znao ni identitet žene koja ga je optužila dok Kristin Blejsi Ford nije u članku u Vašington Postu u nedelju iznela tvrdnju da ju je Kavano "na silu dodirivao" u jednoj kući u predgrađu Vašingtona početkom 1980-ih i da se plašila da joj je život ugrožen.

Kavano je izjavio da je spreman da odgovara na pitanja senatskog Odbora za pravosuđe da bi, kako kaže, "pobio lažne optužbe o događaju pre 36 godina i odbranio svoj integritet".

Nešto ranije, advokat Debra Kac, koja zastupa Ford, izjavila je da je njena klijentkinja spremna da svedoči o svojim tvrdnjama pred senatskim odborom.

Bela kuća i dalje podržava imenovanje 53-godišnjeg sudije za mesto u najvišem sudu zemlje, navodeći da mu veruje da nije učestvovao u incident za koji je optužen. 

Međutim, Kelien Konvej, ključna savetnica predsednika Trampa, izjavila je da će Ford "imati priliku da bude saslušana" pre nego što senatori glasaju o potvrdi nominacije Kavanoa. 

- Ta žena ne sme da bude vređana i ne sme da bude ignorisana - rekla je Konvej za "Foks njuz".

Ford je za "Vašington post" izjavila da je u jednom trenutku tokom napada pomislila da bi Kavano mogao da je ubije. 

Prema rečima advokatice Kac, Ford, koja je sada 51-godišnji psiholog na univerzitetu Palo Alto u Kaliforniju, opisala je Kavanov postupak kao "pokušaj silovanja" i veruje da bi, "u slučaju da Bret Kavano nije bio u ozbiljno alkoholisanom stanju, bila silovana".

Odbor za pravosuđe, koji je Kavanoa ispitivao dva dana zakazao je pretres za njegovu potvrdu u četvrtak ali demokrate i grupa republikanskih zakonodavaca traži dodatno vreme da čuju optužbu koju iznosi Ford i sudijin odgovor, što bi moglo da odloži glasanje.

Prema rečima Kac, Ford nema stav o tome da li bi Kavano trebalo da povuče svoju kandidaturu. 

- Ona veruje da njene tvrdnje očigledno svedoče o njegovom karakteru kao što njegovo poricanje tih optužbi takođe govori o njegovom karakteru i pobodobnosti za sudiju Vrhovnog suda - rekla je Kac.

Ona je dodala da ovo "nije politički motivisana akcija".

- Zapravo, ona je veoma nerado odlučila da istupi i oglasi se javno - navela je Kac.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija