• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.10.2018

13:52

AUF WIEDERSEHEN, ANGELA?! Merkelova na konferenciji za medije: VREME JE DA OKRENEMO NOVI LIST!

Vesti

AUF WIEDERSEHEN, ANGELA?! Merkelova na konferenciji za medije: VREME JE DA OKRENEMO NOVI LIST!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji za medije saopštila da se neće kandidovati za novi mandat

 

Ona je takođe izjavila da neće želeti da ostane na funkciji predsednice Hrišćansko-demokratske unije, a navela je i da je ne treba očekivati čak ni kao poslanicu u Bundestagu.

Sve svoje odluke je objedinila jednom rečenicom - da se neće kandidovati ni za jednu političku funkciju nakon isteka kancelarskog mandata 2021. godine. 

Foto: Tanjug/AP

- Vreme je da okrenemo novi list - rekla je Merkelova u sedištu CDU u Berlinu, gde je održala konferenciju za medije posle lošeg rezultata na izborima u Hesenu. 

Njeno odustajanje od nove kandidature za predsednicu CDU je, navodno, direktna posledica pokrajinskih izbora u Hesenu gde je CDU u nedelju izgubio desetak odsto podrške i došao do 27 odsto glasova.

POLITIČKI ZEMLJOTRES U BERLINU! Angela se povlači s čela CDU, ALI OSTAJE KANCELARKA? Merkelova se obraća naciji u 13 časova!

 

Zasad troje kandidata za lidera CDU umesto Merkelove

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, inače kritičar kancelarke Angele Merkel, rekao je danas kolegama konzervativcima da želi da nasledi Merkelovu na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), javlja Rojters pozivajući se na stranačke izvore.

Špan (38) je odluku o kandidaturi na čelo partije saopštio tokom sastanka članova CDU iza zatvorenih vrata u Berlinu, navode isti izvori.

U međuvremenu su se, prema navodima neimenovanih izvora, javilo još dva potencijalna kandidata za novog lidera CDU - generalna sekretarka stranke Anegret Kramp-Karenbauer, koja je danas izrazila želju da nasledi Angelu Merkel na mestu predsednice CDU na konvenciji u decembru.

Kramp-Kranenbauerova, bliska saradnica Merkelove, rekla je, naime, danas članovima CDU da je spremna da se kandiduje za šefa partije, a izvori u stranci kažu da je njena objava dočekana ovacijama na sastanku iza zatvorenih vrata.

Britanska agencija je prethodno javila, pozivajući se na izvore iz stranke, da je bivši lider parlamentarne grupe CDU i njene sestrinske bavarske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Fridrih Merc takođe spreman da se kandiduje za predsednika CDU.

Takođe prenoseći navode izvora iz CDU, Rojters je ranije danas javio da je nemačka kancelarka Angela Merkel kazala liderima svoje partije da se neće ponovo kandidovati za predsednicu CDU na izbornoj konferenciji početkom decembra.

Inače, glasači su, posle Bavarske, kaznili CDU na jučerašnjim izborima u Hesenu zbog višemesečnih trvenja s koalicionim partnerima, pri čemu je ta stranka pretrpela velike gubitke, iako je ostala pojedinačno najjača partija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija